Καλαμποκόψωμο του αμερικάνικου Νότου
Σήμερα ετοίμασα μια συνταγή που ανήκει στο καθημερινό μας ρεπερτόριο στο σπίτι, διότι είναι πανεύκολη (κυριολεκτικά απλώς ανακατεύεις όλα τα υλικά και τα ψήνεις) και πεντανόστιμη. Θα την χαρακτήριζα από εθιστική ως επικίνδυνη, γιατί είναι αδύνατο να φας ΜΟΝΟ ένα κομμάτι!
Αυτό το καλαμποκόψωμο είναι χαρακτηριστικό συνοδευτικό πιάτο στον αμερικάνικο Νότο και έχει βαθιά ιστορία, που φτάνει ως τους ιθαγενείς της Αμερικής, συγκεκριμένα τους Τσέροκι και τους Τσίκασο -πολλοί ερευνητές ισχυρίζονται και ως τους Αζτέκους και τους Μάγια, αφού το καλαμπόκι είναι ο “χρυσός” της Αμερικής. Στις ΗΠΑ θα το συναντήσετε από τη Λουιζιάνα μέχρι το Τέξας και το Νέο Μεξικό, σε διάφορες εκδοχές, να συνοδεύει το κυρίως γεύμα στο τραπέζι, και ειδικά ψητά κρεατικά. Εμείς το προτείνουμε ως συνοδευτικό, αλλά και ως τέλειο σνακ για πρωινό ή απογευματινό μόνο του, αφού είναι θρεπτικό και απολύτως χορταστικό!
Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές παραλλαγές του, απαραίτητα συστατικά είναι οπωσδήποτε το ξινόγαλα και το μέλι, που σε συνδυασμό με το καλαμπόκι του δίνει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση. Ιδανικά ψήνεται σε καυτό μαντεμένιο τηγάνι στον φούρνο, αλλά μπορείτε θαυμάσια να το ψήσετε και σε ένα απλό ταψί. Έχοντας δοκιμάσει άπειρες συνταγές over the years, σας προτείνω αυτήν εδώ, που για μένα είναι η τελειότερη.
Υλικά:
(Για ένα ταψί 25x25 εκ.)
60 γρ βούτυρο λιωμένο
50 γρ μέλι
180 γρ καλαμποκάλευρο
60 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
2 κτγ μπέικιν πάουντερ
1/2 κτγ μαγειρική σόδα
1/2 κτγ αλάτι
260 μλ ξινόγαλα
2 αυγά
150 γρ τσένταρ τριμμένο
160 γρ καλαμπόκι
5 φέτες μπέικον καπνιστό, σε κομματάκια
2 κόκκινες πιπερίτσες τσίλι ψικολοκομμένες
2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Μέθοδος:
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ζυγίζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά, ώσπου να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές παχύρρευστο μείγμα.
Γεμίζουμε το ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα. Ψήνουμε ώσπου η επιφάνεια του καλαμποκόψωμου να ροδίσει. Τεστάρουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
Βγάζουμε από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει λίγο προτού το ξεφορμάρουμε.
Το καλαμποκόψωμο τρώγεται πιο ωραία ζεστό, οπότε μπορούμε προτού το σερβίρουμε να το ζεστάνουμε λιγάκι στα μικροκύματα.
Cornbread from the American South
Recipe in English
Today I prepared a recipe that belongs in our everyday repertoire at home, since it’s super easy (you literally mix all the ingredients together and bake it) and delicious. I would say it’s addictive, even dangerous, because it’s absolutely impossible to eat just ONE piece.
Cornbread is a characteristic side dish of the American South with a deep history that goes all the way back to Native American tribes like the Cherokee and the Chicashaw, some researchers even say to the Aztecs and Mayas, since corn is the “gold” of America. In the US you will find it from Louisiana to Texas and New Mexico in different versions, accompanying the main meal, especially roasted meat or BBQ. We suggest it as a side dish, but also as breakfast or an afternoon snack, because it’s very nutricious and absolutely fulfilling.
In the web you can find many variations, but the ingredients you shouldn’t go without are buttermilk and honey, which in combination with the corn gives it a slightly sweet flavour. Ideally you should bake it in an iron cast pan, but you can also cook it in a simple baking tray. Having tried numerous recipes over the years, I’m giving you this one, which for me is perfected.
Ingredients:
(For a 25x25 cm tray)
60 g butter, melted
50 g honey
180 g cornmeal
60 g flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
260 ml buttermilk
2 eggs
150 g cheddar cheese, grated
160 g corn
5 slices smoked bacon, chopped
2 red chilli peppers, finely chopped
2 spring onions, finely chopped
Method:
Lay some baking paper in your baking tray and preheat your oven at 190 degrees.
In a big bowl, mix all the ingredients together, until you get a thick homogenous mix. Fill your tray and bake until the cornbread gets a golden brown colour on top. Test with a toothpick: if it’s coming out dry, the cornbread is ready.
Wait for it to cool down before you take it out of the tray. The cornbread is best served warm, so you can reheat it in the microwave before serving.