Ατομικά bundt cakes με περγαμόντο και σιμιγδάλι

Αυτά τα ατομικά κέικ θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχομυρίσει απ’ άκρη σ’ άκρη! Το περγαμόντο στην Ελλάδα το γνωρίζουμε περισσότερο ως γλυκό του κουταλιού, όμως, μπορείτε θαυμάσια να το χρησιμοποιήσετε και φρέσκο μέσα σε αυτά τα κέικ, που γίνονται τρομερά αρωματικά και έχουν γεύση πιο ιδιαίτερη από το κλασικό πορτοκάλι ή λεμόνι. Αν δεν βρίσκετε περγαμόντο, μπορείτε βέβαια να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο εσπεριδοειδές, όμως, αν το βρείτε στο μανάβικο ή τη λαϊκή της γειτονιάς σας, σας προτείνω να του δώσετε μια ευκαιρία.

Ιδανικά, συνοδεύστε το κέικ αυτό με ένα αχνιστό φλιτζάνι Earl Grey, το οποίο έχει επίσης νότες περγαμόντου. Μπορείτε να αφήσετε τα κέικ σκέτα ή να τους προσθέσετε το γλάσο περγαμόντου. Το συγκεκριμένο γλάσο είναι ελαφρύ, εάν όμως θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κι άλλη ζάχαρη ώστε να γίνει πιο πηχτό και αδιαφανές, ή να διπλασιάσετε την ποσότητα των υλικών ώστε να καλύψει ολόκληρα τα κέικ σας.

Υλικά:

(Για 12-14 ατομικά bundt cakes)

Για τα κέικ:

500 γρ ζάχαρη

8 αυγά

ξύσμα από 2 περγαμόντα

50 μλ χυμός από περγαμόντο

120 μλ ελαιόλαδο

120 μλ ηλιέλαιο

200 γρ γιαούρτι πλήρες

100 γρ σιμιγδάλι

100 γρ αμύγδαλο πούδρα

400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για το γλάσο:

4 κτσ χυμός περγαμόντο

400 γρ ζάχαρη άχνη

Μέθοδος:

Για τα κέικ:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το ξύσμα, τον χυμό, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το γιαούρτι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο και το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μίξερ, συνεχίζοντας να χτυπάμε ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Γεμίζουμε τις φόρμες, τις οποίες έχουμε βουτυρώσει, κατά τα 2/3 και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο.

Τεστάρουμε τα κέικ βυθίζοντας μέσα μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμα.

Περιμένουμε να κρυώσουν προτού ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο:

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ ώστε να ομογενοποιηθούν σε ένα παχύρρευστο γλάσο. Περιχύνουμε τα κέικ.

Μπορούμε να φυλάξουμε τα κέικ για 4-5 μέρες σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς εκτός ψυγείου.

 
Previous
Previous

Madeleines με φρέσκιες φράουλες και γλάσο ruby chocolate

Next
Next

Quiche με μανιτάρια, κρεμμυδάκι και τυρί ρικότα