Quiche με μανιτάρια, κρεμμυδάκι και τυρί ρικότα
Όπως θα έχετε καταλάβει όσοι/ες από εσάς μας παρακολουθείτε καιρό, έχουμε αδυναμία στις quiches! Σήμερα, λοιπόν, ετοιμάσαμε μια quiche με μανιτάρια, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνιθο και ιταλικό τυρί ricotta. Τα μαλακά τυριά όπως αυτό, αλλά και το τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια ή τα ελληνικά τυριά ανθότυρο και κατίκι, ταιριάζουν θαυμάσια στις quiche, αφού λιώνουν και διαχέονται μέσα στη γέμιση. Το κρεμμυδάκι μπορείτε να το αντικαταστήσετε επίσης με σχοινόπρασο ή αν το προτιμάτε, με ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Υλικά:
(για μια quiche διαμέτρου 20 εκ.)
Για τη ζύμη:
240 γρ αλεύρι
120 γρ βούτυρο ανάλατο, κρύο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
60 γρ αυγό
6 γρ ζάχαρη
6 γρ αλάτι
Για τη γέμιση:
2 αυγά
200 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
λίγος άνηθος, ψιλοκομμένος
5-6 μικρά καφέ μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
6-7 κτγ ρικότα
αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέθοδος:
Για τη ζύμη:
Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε με το φτερό το αλεύρι με το βούτυρο και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα ώσπου το μείγμα να αποκτήσει υφή σαν άμμος.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά με το αλάτι και τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο μίξερ. Χτυπάμε ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη με τα χέρια ώσπου να ομογενοποιηθεί εντελώς. Σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή με μία ώρα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας να μαλακώσει και επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 3 χιλ.
Τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη και τη μεταφέρουμε στη φόρμα μας. Την τοποθετούμε στη φόρμα, πιέζουμε να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματα και κόβουμε όση περισσεύει γύρω γύρω. Με ένα πηρούνι κάνουμε τρύπες παντού.
Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί επάνω στην quiche και τη γεμίζουμε με κεραμικά φασόλια ή όσπρια.
Ψήνουμε για 15’ στους 170 βαθμούς. Βγάζουμε την quiche έξω, αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο ώσπου η ζύμη να ψηθεί, αλλά να μην αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Βγάζουμε την quiche από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Για τη γέμιση:
Τοποθετούμε τα μανιτάρια, το κρεμμυδάκι και τον άνηθο μέσα στην τάρτα.
Με ένα κουταλάκι, τοποθετούμε μέσα στην τάρτα διάσπαρτα 6-7 κουταλιές από τη ρικότα.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά μαζί με την κρέμα και το αλατοπίπερο και γεμίζουμε με το μείγμα την τάρτα.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς ώσπου η γέμιση να πήξει και να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και έπειτα την ξεφορμάρουμε.
Σερβίρουμε την quiche ζεστή.