Ανοιξιάτικη λεμονάδα με σιρόπι από άνθη πασχαλιάς
Όπως είπαμε και στο προηγούμενό μας άρθρο, τα υπέροχα άνθη της πασχαλιάς είναι βρώσιμα! Όσοι από εσάς έχετε πασχαλιά στον κήπο ή το μπαλκόνι σας, ή μπορείτε να “δανειστείτε” (εχεμ εχεμ) από κάπου, να μια ακόμα απίθανη συνταγή για λεμονάδα με σιρόπι πασχαλιάς. Φυσικά, μπορείτε να την απολαύσετε και σκέτη, με τις ίδιες ακριβώς αναλογίες, παραλείποντας απλώς τα άνθη στο σιρόπι. Η ποσότητα της συνταγής για το σιρόπι θα σας δώσει αρκετό σιρόπι για 1 λίτρο λεμονάδα και για το κέικ λεμόνι με άνθη πασχαλιάς. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε το κέικ, κρατήστε το υπόλοιπο σιρόπι (σε αποστειρωμένο βάζο) για άλλες συνταγές - stay tuned, έρχονται κι άλλες ιδέες!)
Υλικά:
(Για 1 λίτρο λεμονάδα)
Για το σιρόπι:
400 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
400 μλ νερό
2 φλιτζάνια άνθη πασχαλιάς (μόνο τα λουλουδάκια, όχι το πράσινο τμήμα στη βάση τους)
Για τη λεμονάδα:
500 μλ σιρόπι
200 μλ χυμός λεμόνι (φρεσκοστυμμένος και σουρωμένος)
300 μλ νερό
Μέθοδος:
Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και θερμαίνουμε ώσπου να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
Αφήνουμε στην άκρη την κατσαρόλα να κρυώσει λίγο και έπειτα ρίχνουμε μέσα τα άνθη πασχαλιάς.
Κρατάμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 2 με 3 ώρες, ώστε να βγάλουν τα άνθη το άρωμά τους.
Σουρώνουμε το σιρόπι και πετάμε τα άνθη.
Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το σιρόπι, το χυμό λεμονιού και το νερό.
Μεταφέρουμε τη λεμονάδα σε ένα μπουκάλι και τη φυλάμε για μία-δύο εβδομάδες στο ψυγείο. Απολαμβάνουμε με άφθονο πάγο και φρεσκοκομμένες φέτες λεμονιού.
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους και όλες!
Lilac lemonade
Recipe in English
Here is one more idea on how you can use lilac flowers -which are perfectly edible as well as gorgeous looking- if you have a lilac tree in your garden (or if you can “borrow” some from somewhere, ehem ehem). The recipe for the lilac syrup will give you enough syrup to make 1 l of lemonade as well as our lemon & lilac bundt cake. If you' don’t want to make the lilac cake, just save the rest of the syrup in a sterilized jar for future recipes, and stay tuned: more ideas to come. If you don’t have access to lilac flowers, you can enjoy the lemonade plain with the same recipe: just skip the flowers in the syrup and continue as written.
Ingredients:
For the lilac syrup:
400 g white caster sugar
400 ml water
2 cups lilacs (just the flower, not the green part at the bottom)
For the lilac lemonade:
(For 1 l lemonade)
500 gr lilac syrup
300 ml water
200 ml freshly squeezed lemon juice, passed through a sieve
Method:
For the lilac syrup:
In a pot, heat sugar and water until sugar dissolves completely. Leave it off the stove to cool down a bit. Add the flowers and leave the pot on the side (with the lid on), for 2 to 3 hours, so that the flowers can infuse. Pass through a sieve and through the flowers away.
For the lilac lemonade:
Mix the syrup, the water and the lemon juice in one big bowl. Transfer the lemonade in a glass bottle and keep it in the fridge for 1 to 2 weeks. Serve with ice and freshly cut lemon slices.
Happy Greek Easter everyone!