Bundt cake με λεμόνι και σιρόπι από άνθη πασχαλιάς
Κάθε χρόνο περιμένω με τρομερή ανυπομονησία τις πασχαλιές που έχει η μητέρα μου στον κήπο της να ανθίσουν, τόσο για να απολαύσουμε όλοι, αφενός, το υπέροχο χρώμα και άρωμα που δίνουν στην αυλή, και αφετέρου να τις αξιοποιήσω σε συνταγές, καθώς, για όσους δεν το γνωρίζετε ήδη, τα άνθη της πασχαλιάς είναι βρώσιμα! Τα πολύτιμα αυτά λιλά λουλουδάκια δίνουν στα γλυκά μια απίθανη, απαλή λουλουδένια γεύση. Οι ιδέες είναι ανεξάντλητες και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για άπειρες συνταγές, από μπισκότα και κουλούρια μέχρι σιρόπια και ζελέ!
Σήμερα ετοιμάσαμε ένα ονειρεμένο κέικ για το Πάσχα, που θα στολίσει το τραπέζι σας και θα κάνει όλο το σπίτι σας να μοσχομυρίσει. Σε αυτό το ποστ θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να φτιάξετε πολύ εύκολα ένα σιρόπι χρησιμοποιώντας τα λουλούδια της πασχαλιάς. Με αυτό το σιρόπι μπορείτε να φτιάξετε στη συνέχεια και διάφορα άλλα γλυκά, καθώς επίσης και λεμονάδα - stay tuned και θα σας δείξουμε κι άλλες συνταγές τις ερχόμενες ημέρες.
Tip:
Αν δεν έχετε πρόσβαση σε αυτά τα υπέροχα λουλούδια, αυτό το κέικ είναι από μόνο του ένα ωραιότατο bundt cake λεμονιού! Για εντονότερη λεμονογεύση, προσθέστε ξύσμα από ένα επιπλέον λεμόνι και αυξήστε τον χυμό από 1/2 σε 1 ολόκληρο λεμόνι. Στο γλάσο, αντί για σιρόπι πασχαλιάς, προσθέστε 1 κτσ χυμό λεμονιού και 1-2 κτσ γάλα!
Υλικά:
Για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια άνθη πασχαλιάς (μόνο τα λουλούδια, όχι το πράσινο τμήμα στη βάση τους)
600 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
600 μλ νερό
Για το κέικ:
2 φλιτζάνια άνθη πασχαλιάς
300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
180 γρ βούτυρο ανάλατο
5 αυγά
ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμός από 1/2 λεμόνι
60 γρ τυρί κρέμα
2 κτσ γάλα
4 κτσ σιρόπι από άνθη πασχαλιάς
320 γρ αλεύρι
1 κτγ μπέικιν πάουντερ
1/2 κτγ αλάτι
Για το γλάσο:
300 γρ ζάχαρη άχνη
2-3 κτγ σιρόπι από άνθη πασχαλιάς
φρέσκα άνθη πασχαλιάς για στόλισμα
Μέθοδος:
Για το σιρόπι:
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και θερμαίνουμε ώσπου να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα άνθη της πασχαλιάς. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μουσκέψουν για να βγάλουν το άρωμά τους για 3 ώρες. Σουρώνουμε το σιρόπι και πετάμε τα άνθη. Όσο μας περισσέψει από τη συνταγή, μπορούμε, αν θέλουμε, να το τοποθετήσουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο για να το φυλάξουμε στο ψυγείο για άλλη χρήση.
Για το κέικ:
Στον πολυκόφτη, χτυπάμε τη ζάχαρη μαζί με τα άνθη πασχαλιάς, ώσπου γίνουν πολύ μικρά κομματάκια.
Χτυπάμε τη ζάχαρη αυτή μαζί με το βούτυρο στον κάδο του μίξερ, ώσπου να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά: τον χυμό, το ξύσμα, το γάλα, το σιρόπι και το τυρί κρέμα.
Σε ένα δεύτερο μπολ, βάζουμε τα ξηρά υλικά: το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν.
Προσθέτουμε εναλλάξ τα ξηρά και τα υγρά υλικά στο μίξερ ώσπου να σχηματιστεί ένα ομογενοποιημένο, παχύρρευστο μείγμα.
Γεμίζουμε τη φόρμα μας, την οποία έχουμε βουτυρώσει καλά, και σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο ψήνουμε το κέικ, ώσπου να ροδίσει.
Τεστάρουμε βυθίζοντας μέσα μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
Περιμένουμε να κρυώσει καλά το κέικ προτού ξεφορμάρουμε.
Για το γλάσο:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την άχνη με το σιρόπι καλά, ώσπου να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο, αδιαφανές γλάσο. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο σιρόπι ακόμα. Περιχύνουμε το κέικ με το σιρόπι και στολίζουμε με φρέσκα άνθη πασχαλιάς.
Tip:
Αν θέλουμε, μπορούμε να ζαχαρώσουμε τα άνθη: ανακατεύουμε ένα ασπράδι αυγού με μία κτσ ζάχαρη και με ένα πινέλο αλείφουμε τα άνθη καλά από όλες τις πλευρές. Απλώνουμε τα άνθη σε ένα ταψί και τα αφήνουμε για μερικές ώρες ώσπου να ξεραθούν.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα σε όλους/ες!
Recipe in English
In this post, you can learn how to use the flowers of the gorgeous lilac tree to make a syrup, and how to use that to make a beautiful lemon bundt cake that has the discreet aroma of lilac! You can use the rest of the syrup for other recipes - stay tuned and we’re going to show you more in future posts!
Ingredients:
For the lilac syrup:
3 cups lilac flowers (just the flower, not the green part at the bottom)
600 g white caster sugar
600 ml water
For the cake:
2 cups lilac flowers (just the flower, not the green part at the bottom)
300 g white caster sugar
180 g unsalted butter
5 eggs
zest of 1 lemon
juice of 1/2 a lemon
60 g cream cheese (full fat)
2 tbsp milk (full fat)
4 tbs lilac syrup
320 g soft flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
For the glaze:
300 g white powdered sugar
2-3 tbsp lilac syrup
fresh lilac flowers for decoration
Method:
For the lilac syrup:
In a pot, heat the sugar and water until the sugar dissolves completely. Take the pot off the stove and add the flowers. Cover with the lid and leave them on the side for 3 hours to infuse. Strain the syrup and throw away the flowers.
For the cake:
In the food processor, blend together the sugar and the flower until they break up into tiny bits.
In the mixer, whisk this sugar with the butter, until you get a light and fluffy mixture.
Add the eggs gradually and keep whisking until you get a whitened, frothy mixture.
In a bowl, mix together all the wet ingredients: the lemon juice, the zest, the cream cheese, the milk and the syrup.
In a second bowl, mix together all the dry ingredients: the flour, the salt and the baking powder.
Add the dry and wet ingredients in the mixer interchangeably and keep whisking until you get a smooth, thick cake mix.
Butter your bundt mould and fill it with the cake mix.
Bake the cake in the oven (preheated at 180 degrees) until it gets a lovely golden brown colour.
Test with a toothpick: if it comes out dry, the cake is ready.
Leave the cake on a rack to cool down completely before you take it off the mould.
For the glaze:
In a bowl, mix the powdered sugar with the syrup until you get a nice, smooth, opaque glaze. Glaze the cake and decorate with fresh lilac flowers.
Tip: If you want, you can make candied flowers for the top of the cake: Just mix 1 egg white with 1 tbsp sugar and brush the flowers. Spread them up on a tray and leave them to dry for a few hours.
Good luck and Happy Greek Easter!