Bundt cake με λεμόνι και μαρμελάδα βατόμουρων Garden Tales
Πρόσφατα δοκίμασα τις εξαιρετικές μαρμελάδες Garden Tales - και τις λάτρεψα! Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της εταιρείας αυτής, ενθουσιάστηκα ακόμα περισσότερο διαπιστώνοντας πως πρόκειται για μια επιχείρηση με πραγματικό όραμα. Μιλώντας με την Κατερίνα Καψελιδάκη, ιδιοκτήτρια της εταιρείας, έμαθα πως πρόκειται για μια μικρή, οικογενειακή εταιρεία, που συνεργάζεται με τοπικούς καλλιεργητές, από τους οποίους προμηθεύεται τα φρούτα, και στη συνέχεια με γυναικείους συνεταιρισμούς, που αναλαμβάνουν την παραγωγή των μαρμελάδων και των αλειμμάτων, χρησιμοποιώντας παλιές, οικογενειακές συνταγές. Στο σημείο αυτό, είχα ήδη ερωτευτεί τα προϊόντα, αλλά όταν άκουσα περισσότερα για τον τρόπο παραγωγής τους, ανυπομονούσα πια να χωθώ στο εργαστήριό μου και να αρχίσω τους πειραματισμούς: στις μαρμελάδες της Garden Tales δεν υπάρχει καμία πρόσθετη αρωματική ουσία, τεχνητός χρωματισμός ή άλλα πρόσθετα. Όλα τα φρούτα είναι περιορισμένης ποσότητας, καλλιεργούνται τοπικά και συλλέγονται στον κατάλληλο χρόνο για να διατηρήσουν τη γεύση τους. Όσο για τη ζάχαρη; Όχι πάρα πολλή, ίσα-ίσα για να διατηρηθεί η ουσία του φρούτου. Οι υπέροχες αυτές παρασκευές, λοιπόν, συσκευάζονται με ένα πολύ κομψό branding, που θα βρείτε στο site της εταιρείας και μπορούν να φτάσουν στο σπίτι σας με μια παραγγελία. Μέχρι στιγμής, η Garden Tales παράγει πέντε γεύσεις: φράουλα, δαμάσκηνο, βερίκοκο, μούρο και βατόμουρο. Την τελευταία από αυτές ξεχώρισα ως την πιο συναρπαστική γεύση από όλες για να σας παρουσιάσω σήμερα - γιατί νομίζω ξέρετε πια πόση αδυναμία έχω στα blackberries. Όλα τα παραπάνω φρούτα, η Garden Tales τα προμηθεύεται από παραγωγούς στη βόρεια Ελλάδα, σύντομα, όμως, θα κάνουν το ντεμπούτο τους και περισσότερες γεύσεις, εσπεριδοειδών από τον Νότο αυτή τη φορά, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού περιμένουν με ανυπομονησία να πειραματιστούν και να μας παρουσιάσουν μαρμελάδα από σμέουρα.
Το κέικ μας, λοιπόν, για σήμερα, είναι ένα μαρμπρέ bundt cake αρωματισμένο με φρέσκα λεμόνια από τον κήπο της Madame Gâteaux και μαρμελάδα βατόμουρων Garden Tales που ανακατεύεται στον χυλό του και σχηματίζει το εφέ μαρμάρου. Εύκολο και τόσο αρωματικό που θα σας σπάσει τη μύτη όσο ψήνεται!
Για μία φόρμα bundt 2,4 λίτρων
Υλικά:
Για το κέικ:
ξύσμα από 2 λεμόνια
170 γρ βούτυρο ανάλατο
350 γρ ζάχαρη
4 αυγά
300 γρ γιαούρτι 5% λιπαρά
60 μλ λεμόνι
350 γρ αλεύρι μαλακό
1 & 1/2 κτγ μπέικιν πάουντερ
1/2 κτγ μαγειρική σόδα
1/4 κτγ αλάτι
100 γρ μαρμελάδα βατόμουρων Garden Tales
50 γρ αλεύρι μαλακό
10 φρέσκα βατόμουρα, ελαφρώς πατημένα με ένα πηρούνι.
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά):
αποξηραμένα βατόμουρα freeze dried
ζάχαρη άχνη ή ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
Μέθοδος:
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ώσπου το μείγμα να αφρατέψει.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με το γιαούρτι.
Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη τα 350 γρ αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ εναλλάξ κουταλιές από τα υλικά του πρώτου και του δεύτερου μπολ και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Παίρνουμε ένα καθαρό μπολ και ζυγίζουμε μέσα 80 γρ από το μείγμα του κέικ.
Προσθέτουμε τη μαρμελάδα, τα 50 γρ αλεύρι και τα βατόμουρα και ανακατεύουμε καλά, ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να έχει ένα ομοιόμορφο μοβ χρώμα.
Βουτυρώνουμε τη φόρμα του κέικ και τη γεμίζουμε εναλλάξ με το λευκό και το μοβ μείγμα του κέικ.
Με μια οδοντογλυφίδα, ανακατεύουμε το μείγμα, για να σχηματιστούν τα “νερά” του μαρμάρου κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 50-70 λεπτά.
Για να δούμε αν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε μέσα μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το αναποδογυρίσουμε και το ξεφορμάρουμε.
Αν θέλουμε, μπορούμε να χτυπήσουμε στον πολυκόφτη λίγα αποξηραμένα βατόμουρα μαζί με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική, κα να πασπαλίσουμε με αυτή το κέικ.
Σερβίρουμε το κέικ με λίγη μαρμελάδα βατόμουρου Garden Tales στο πλάι.
Υ.Γ. Σας αρέσουν τα bundt cakes? Κι εμάς!
Bundt cake with lemon & Garden Tales blackberry jam
I recently tried the exquisite Garden Tales jams - and loved them! I started looking for more information on the company’s products and I got even more excited, as I found out that it’s a business with a true vision. Talking to Katerina Kapselidaki, the owner, I discovered that Garden Tales is a small, family-owned business that collaborates with local farmers and women’s co-ops that produce the jams and preserves using old family recipes. At this point, I was already in love with the products, but when I heard more about the way they are produced, I couldn’t wait to dive into my lab and start experimenting. Garden Tales products have no additives, flavourings or artificial colourings of any kind. And the sugar? Not too much, just enough to help preserve the fruit. These wonderful products are packaged with a very elegant branding, and you can find them on the company’s website, ready to be sent to your home by placing an order on their e-shop.
So far, Garden Tales offers five flavours: strawberry, plum, apricot, mulberry and blackberry. The last one is the one that stood out the most for me - you know how much I love blackberries - so I chose it to show it to you today in a recipe. Garden Tales gets all of these fruits from producers in the North of Greece, but soon they are debuting their citrus jams and preserves, using produce from the South this time, and in the beginning of this summer, excitingly, they’re going to start experimenting with raspberries.
Our cake for today is a marbled bundt flavoured with fresh lemons from Madame Gateaux’s garden and the lovely Garden Tales blackberry jam, which is mixed into the batter to form the marbled effect. Easy and so aromatic that it will make you severely drool while it’s baking.
For a 2,4 lt bundt mould
Ingredients:
For the cake:
zest of 2 lemons
170 g butter, unsalted
350 g white caster sugar
4 medium eggs
300 g Greek yoghurt 5%
60 ml lemon juice
350 g soft flour
1 & 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda
1/4 tsp salt
100 γρ blackberry jam Garden Tales
50 g soft flour
10 fresh blackberries, lightly squashed with a fork
For the decoration (optional):
freeze dried blackberries
powdered sugar or white caster sugar
Method:
In the mixer’s bowl, beat the butter with the sugar and the lemon zest, until white and fluffy.
Add the eggs one by one and keep beating, until fluffy.
In a bowl, mix the lemon juice with the yoghurt.
In a second bowl, whisk together the 350 g flour with the baking powder, soda and salt.
Add to the mixer’s bowl spoonfuls of the first and second bowl interchangeably and keep beating until you have a homogenised batter.
Take a clean bowl and weigh inside 80 gr of cake batter.
Add the jam, the 50g flour and the blackberries and mix well, until the mix has a homogenised purple colour.
Grease your mould and fill it with spoonfuls of the plain and the purple cake batter interchangeably.
With a wooden skewer, mix the batter, so that it creates the marbled effect whilst baking.
Bake the cake in a preheated oven, at 180 degrees, for 50-70’.
To check if the cake is ready, insert a wooden skewer in its centre. If it comes out dry, the cake is ready.
Remove the cake from the oven and leave it to cool down completely before turning upside down and de-moulding.
If you want, you can beat a few freeze dried blackberries with some powdered or caster sugar in the food processor and sprinkle the cake.
Serve the cake with some Garden Tales blackberry jam on the side.
P.S. Yes, we love bundt cakes. Check out some more: