Υγρό σοκολατένιο bundt cake με γλάσο κουβερτούρας ΙΟΝ

 

(English recipe here)

Σήμερα είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γιατί ήρθε η ώρα να σας ανακοινώσουμε μια συνεργασία που ετοιμάζουμε εδώ και πολύ καιρό, για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Πρόκειται για τη σοκολάτα ΙΟΝ, την αγαπημένη σοκολάτα των δικών μου -αλλά σίγουρα και των δικών σας- παιδικών χρόνων, ένα προϊόν που με απόλυτη ειλικρίνεια σας λέω πως έχω μέσα στην καρδιά μου. Στο επόμενο διάστημα θα βρίσκετε εδώ συνταγές που έχουμε δημιουργήσει και φωτογραφίσει με τα προϊόντα της ΙΟΝ, ξεκινώντας σήμερα με αυτό το υπέροχο, απόλυτα ζουμερό σοκολατένιο κέικ, με γλάσο κουβερτούρας, που θα ικανοποιήσει όλους εσάς τους chocoholics εκεί έξω. Stay tuned, όμως, γιατί έρχονται κι άλλες, πολλές άλλες σοκολατένιες συνταγές, όλων των ειδών, για όλες τις περιστάσεις, για όλες τις ώρες της μέρας, για όλα τα γούστα και για όλες τις διατροφικές ανάγκες! Κανένας σοκολατόφιλος δεν θα μείνει παραπονεμένος - σας το εγγυώμαστε προσωπικά.

Υλικά:

Για το κέικ:

(Για μία φόρμα bundt χωρητικότητας 2,4 λίτρων)

230 γρ κουβερτούρα κλασική ΙΟΝ, σε κομμάτια

250 γρ βούτυρο ανάλατο, σε κομμάτια

200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

30 γρ κακάο ΙΟΝ

¼ κτγ αλάτι

400 γρ νερό

2 μεσαία αυγά, ανακατεμένα

330 γρ αλεύρι μαλακό

2 κτγ μπέικιν πάουντερ

Για το γλάσο και τη διακόσμηση:

100 γρ κουβερτούρα κλασική ΙΟΝ

50 γρ βούτυρο ανάλατο

Μέθοδος:

Για το κέικ:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε την κουβερτούρα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το κακάο, το αλάτι και το νερό σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα, χωρίς να πάρει βράση.

  2. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε λίγο τα αυγά.

  3. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

  4. Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα της κατσαρόλας μέσα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε, ώστε τα αυγά να ζεσταθούν σταδιακά.

  5. Ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ με τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.

  6. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

  7. Προσθέτουμε σταδιακά τα ξηρά υλικά μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθούν και να έχουμε ένα λείο, παχύρρευστο μείγμα.

  8. Βουτυρώνουμε τη φόρμα μας και τη γεμίζουμε με το μείγμα.

  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 50 λεπτά.

  10. Για να δούμε αν το κέικ είναι έτοιμο, κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας. Βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.

  11. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το αναποδογυρίσουμε για να το ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο και τη διακόσμηση:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων, λιώνουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο.

  2. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, με κυκλικές κινήσεις, ώσπου να έχουμε ένα λείο και παχύρρευστο μείγμα.

  3. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο το γλάσο και περιχύνουμε με αυτό το κέικ. Εναλλακτικά, μπορούμε να σερβίρουμε το κέικ σκέτο και το γλάσο δίπλα σε ένα μπολάκι, ώστε να σερβίρεται ο καθένας όσο θέλει.

  4. Φυλάμε το κέικ εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, για 3-4 μέρες.

Υ.Γ. Για τους chocoholics φίλους μας:

 

Double chocolate bundt cake with ION dark chocolate glaze

Today we are very excited to be announcing a collaboration that we have been planning for a long time, and for which we feel exceptionally proud: the chocolate company ION. For thοse of you who don’t know it, ION is a famous Greek company as well as the chocolate of my -and millions of other Greeks’- childhood. I can sincerely say I am deeply fond of their products and I hope that you can see this love unfold in the recipes to come.

Over the next few months, you’ll find here plenty of recipes that we created and photographed using our favourite ION products, starting today with this gorgeous double chocolate cake that will satisfy all of you chocoholics out there. So stay tuned, because there is more to come. Many more chocolate recipes, of all kinds, for all occasions, for all times of the day, for all tastes and all dietary needs! No choco-lover will be left ungratified - and for that we can personally vouch.

Ingredients:

(For a 2,4 lt capacity bundt mould)

for the cake:

230 g dark chocolate ION, chopped up

250 g butter, unsalted, diced

200 g white caster sugar

30 g ION cocoa

¼ tsp salt

400 g water

2 medium eggs, beaten

330 g soft flour

2 tsp baking powder

For the glaze:

100 g dark chocolate ION

50 g butter, unsalted

Method:

For the cake:

  1. In a big pot, add the chocolate, butter, sugar, cooca, salt and water and cook at a medium temperature until you have a homogenised mix, without boiling.

  2. In a bowl, mix the eggs.

  3. Remove the pan from the pot.

  4. Pour a little bit off the pot mix inside the egg bowl and whisk, so that the eggs warm up gradually.

  5. Pour the entire contents of the egg bowl back into the pot and mix well.

  6. In a second bowl, mix the flour and baking powder.

  7. Gradually add the flour and baking powder inside the pot and mix until you have a smooth, thick batter.

  8. Grease the cake mould and pour the batter inside.

  9. Bake in a preheated oven, at 180 degrees, for about 50 minutes.

  10. To check if the cake is ready, insert a toothpick in the centre of it: if it comes out dry, it’s ready.

  11. Remove the cake from the oven and leave it to cool down completely before turning upside down and de-moulding.

For the glaze:

  1. In a pot or in the microwave, melt the chocolate and the butter together.

  2. Mix with a spatula, until you have a smooth glaze.

  3. Wait for the glaze to cool down a bit (but not solidify) and then pour it over the cake. Alternatively, you can serve the cake plain and the glaze in a bowl on the side, so everyone can take as much as they like.

  4. Keep the cake at room temperature, in an air-tight container, for 3-4 days.

P.S. Here’s some more recipes for our chocoholic friends!

 
 
Previous
Previous

Bundt cake με λεμόνι και μαρμελάδα βατόμουρων Garden Tales

Next
Next

Αμερικάνικη cranberry pie