Οι κουραμπιέδες μου
Αυτή η υπέροχη φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε για να συνοδεύσει τη χριστουγεννιάτικη συνέντευξή μου στο Cantina, αλλά η ζωή μας τα ‘φερε αλλιώς και η συνέντευξη αναβλήθηκε για το επόμενο τεύχος. Επειδή όμως οι φωτό του Αντώνη Γιαμούρη ήταν φανταστικές, αποφάσισα να τις δημοσιεύσω εδώ μαζί με τη συνταγή μου για κουραμπιέδες. Απροκάλυπτα θα σας πω ότι είναι οι καλύτεροι του κόσμου - εντάξει, τουλάχιστον για μένα, γιατί αυτά τα πράγματα είναι κάπως υποκειμενικά. Τρία είναι τα μυστικά μου: αιγοπρόβειο βούτυρο αντί για αγελαδινό, εντελώς τριμμένο αμύγδαλο αντί για ολόκληρο αμύγδαλο μέσα στον κουραμπιέ (δεν μου αρέσει αυτό το ξαφνικό κρατς που δεν ξέρεις από πού θα σου ‘ρθει) και ούζο αντί για γλυκάνισο γιατί είμαι από τη Λέσβο και το βάζω παντού.
Υλικά:
Για περίπου 20-25 τμχ
200 γρ βούτυρο αιγοπρόβειο
60 γρ ζάχαρη άχνη
25 μλ ούζο
¼ κτγ μπέικιν πάουντερ
300 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
60 γρ αλεύρι αμυγδάλου
Επιπλέον άχνη για πασπάλισμα
Μέθοδος:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με την άχνη, ώσπου να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το ούζο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι γ.ο.χ. και το αλεύρι αμυγδάλου.
Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στον κάδο και χτυπάμε ώσπου να έχουμε μια λεία ζύμη.
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Σχηματίζουμε κουραμπιέδες και τους ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις για περίπου 20-25 λεπτά.
Μόλις οι κουραμπιέδες κρυώσουν εντελώς, τους αχνίζουμε.
Φυλάμε τους κουραμπιέδες μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς (ή σε τουρτιέρα με γυάλινο καπάκι, αν θέλουμε να τους τοποθετήσουμε σε μπουφέ για ομορφιά). Πρέπει να μείνουν καλυμμένοι, για να μη νοτίσουν.
Y.Γ. Περισσότερες γιορτινές συνταγές: