Το αυθεντικό ελβετικό fondue, που είναι και το εθνικό πιάτο της Ελβετίας, χρειάζεστε μόνο τρία υλικά.

Το fondue φτιάχνεται με δύο τυριά σε ίσα μέρη. Το ένα τυρί πρέπει να είναι οπωσδήποτε Gruyère και το δεύτερο μπορεί να είναι Emmental, Apenzeller, Comté ή Tilsiter. Στην Ελλάδα, το πιο εύκολο να βρεθεί είναι το Emmental, οπότε προτείνω να δοκιμάσετε την τύχη σας με αυτό.

Το τρίτο υλικό είναι το ξηρό λευκό κρασί, και για μια πιο αυθεντική πινελιά, επιλέξτε κάποιο σταφύλι που φύεται εκεί. Στην Ελβετία συνηθίζεται το Chasselas, εδώ αποκλείεται να το βρείτε, οπότε βάλτε Riesling, όπως εμείς, ή ένα Gewürtzraminer.

Κατά τα άλλα, ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα χρειαστείτε άφθονο ψωμί, κατά προτίμηση μπαγκέτα, για το ΚΡΑΤΣ. Μπορείτε επίσης να το σερβίρετε με πίκλες και crudités, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, αν δεν τελειώσει πρώτα το ψωμί δεν πρόκειται να τα φάει κανείς αυτά.

Η φοντιέρα μου ειναι μια αυθεντική Le Creuset από τα 70s - δεν είναι μια κούκλα; Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε οπωσδήποτε φοντιέρα - μπορείτε απλά να λιώσετε τα υλικά σε κατσαρολάκι στο μάτι. Αλλά αν έχετε φοντιέρα, έχει η υπόθεση έχει περισσότερη πλάκα.

Υλικά για 4 άτομα:

500 γρ Gruyère

500 γρ Emmental

100 μλ Riesling

μαύρο πιπέρι

2 φρέσκιες μπαγκέτες

Μέθοδος:

  1. Σε φοντιέρα, ή σε κατσαρολάκι που τοποθετούμε στο μάτι, βάζουμε όλα τα υλικά να ζεσταθούν ώσπου να λιώσουν.

  2. Κόβουμε την μπαγκέτα σε μπουκίτσες (ή και όχι, όπως είπε και η Μαριάννα) και βουτάμε. Απλά τα πράγματα!

 
Previous
Previous

Τηγανητές πατάτες με τον Θάνο Φέσκο

Next
Next

Οι κουραμπιέδες μου