Καραμελωμένο ποπκόρν
Σήμερα θα μάθετε πώς θα φτιάξετε στο σπίτι σας το καλύτερο καραμελωμένο ποπκόρν ΤΟΣΟ εύκολα, που δεν θα ξαναγοράσετε ΠΟΤΕ ετοιματζίδικα σακουλάκια - τα οποία έχουν ένα σωρό πρόσθετα, συντηρητικά και έλαια κακής ποιότητας!
Είναι κάτι που φτιάχνουμε τακτικά στο σπίτι μας και επίσης συνηθίζω να το προσφέρω και ως κέρασμα στα tea parties. Γιατί δεν έχω ανεβάσει ποτέ ως τώρα τη συνταγή; Γιατί ειλικρινά θεωρούσα πως είναι κάτι απλό και δεν θα το βρείτε ενδιαφέρον. Ώσπου μια φίλη μου μού εξομολογήθηκε πως αγοράζει πάντα το έτοιμο, γιατί η ιδέα να το φτιάξει μόνη της τής φαίνεται βουνό. ΧΑ! -είπα εγώ. Το μόνο βουνό είναι το ΒΟΥΝΟ από ποπκόρν που θα θέλετε να φτιάχνετε κάθε φορά που ετοιμάζεστε να μπιντζάρετε στο νέτφλιξ. Γι’ αυτό, προσοχή: καταναλώστε υπεύθυνα!
Υλικά:
Για το ποπκόρν:
150 γρ σπόροι καλαμποκιού
λίγο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για την κατσαρόλα
Για την καραμέλα:
260 γρ βούτυρο ανάλατο
320 γρ ζάχαρη καστανή
1/4 κτγ αλάτι
1/2 κτγ μαγειρική σόδα
Μέθοδος:
Για το ποπκόρν:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο λάδι, ίσα-ίσα ώστε να καλύψει τον πάτο σχηματίζοντας μια πολύ λεπτή στρώση.
Ρίχνουμε μέσα τους σπόρους καλαμποκιού, ώστε να καλύψουν τον πάτο της κατσαρόλας ομοιόμορφα.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ανοίγουμε το μάτι σε ένταση 6 ή 7.
Περιμένουμε μερικά λεπτά. Μόλις αρχίσουν να ακούγονται τα πρώτα ΠΟΠ, παρακολουθούμε την κατσαρόλα.
Τα σκασίματα θα αρχίσουν να αραιώνουν. Όταν αραιώσουν πολύ και ακούγονται σποραδικά μόνο, αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι και την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Κάποια ελάχιστα σποράκια θα μείνουν άσκαστα- ΜΗ ΜΟΥ ΣΚΑΤΕ! Είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Αν κάνετε τη διαδικασία μερικές φορές, θα συνηθίσει το αυτί σας και θα βρείτε τον ιδανικό χρόνο που θέλει ώστε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερα άσκαστα σποράκια, χωρίς όμως να αρχίσουν να καίγονται και να μαυρίζουν τα υπόλοιπα.
Αν θέλετε το ποπκόρν σκέτο, σταματάτε εδώ. (Λιγότερες θερμίδες έτσι, wink wink). Αλατίστε όσο θέλετε. Ψέματα, αλατίστε υπεύθυνα, κάνει κακό στα νεφρά και προκαλεί κατακράτηση (Η διαιτολόγος μου θα ήταν περήφανη).
Καταναλώστε αμέσως. Κανένας δεν θέλει να φάει ποπκόρν που έχει παπαριάσει.
Για την καραμέλα:
Σε ένα κατσαρολάκι, ζυγίζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αλάτι και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
Όταν το μείγμα καραμελώσει, αλλά η καραμέλα παραμένει ανοιχτόχρωμη, ρίχνουμε μέσα τη σόδα και ανακατεύουμε.
Περιμένουμε γύρω στα 10’’: το μείγμα θα φουσκώσει ελαφρώς. Η σόδα είναι που θα κάνει το ποπκόρν μας κρατσανιστό!
Βγάζουμε την καραμέλα από τη φωτιά και την χύνουμε μέσα στο μπολ με το ποπκόρν.
Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθεί το ποπκόρν παντού.
Στρώνουμε το ρηχό ταψί του φούρου με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε μέσα το ποπκόρν, έτσι ώστε να απλωθεί παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 120 βαθμούς φούρνο, στις αντιστάσεις, για περίπου 30’. Ελέγχουμε ενδιάμεσα, ώστε να μη σκουρύνει υπερβολικά η καραμέλα, θέλουμε απλώς να στεγνώσει, ώστε το ποπκόρν μας να γίνει τραγανό.
Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε!
Το καραμελωμένο ποπκόρν, μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και 1-2 μέρες μετά, αρκεί να το φυλάξουμε, αφού κρυώσει καλά, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου.
Tip: Το καραμελωμένο ποπκόρν γίνεται και πολύ ωραίο δώρο, αν σας καλέσουν σε φιλικό σπίτι ή σε ραντεβού για να δείτε ταινία, ειδικά αν το βάλετε σε ένα ωραίο τσίγκινο κουτί ή σε μια διαφανή σακούλα με κορδέλα και χειρόγραφη ετικέτα.
Υ.Γ. Περισσότερες σχετικές συνταγές: