Île flottante, ένα θαυμάσιο επιδόρπιο της κλασικής γαλλικής ζαχαροπλαστικής, που στο Παρίσι θα το βρείτε παντού σε μπιστρό ή και σε fine dining εκδοχές, στον υπόλοιπο, όμως, πλανήτη έχει ψιλοαγκαταλειφθεί. Ίσως το θεωρούν πασέ, εγώ πιστεύω πως είναι υπέροχα ρετρό στην κλασική του συνταγή (δηλαδή μαρέγκα μέσα σε κρεμ ανγκλέζ), όμως, σήμερα έφτιαξα μια ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ανοιξιάτικη παραλλαγή του με φράουλες! Τι σημαίνει ile flottante (ιλ φλοτάντ); Νησί που επιπλέει, γιατί πολύ απλά η μαρέγκα είναι σαν ένα νησάκι που, στην περίπτωσή μας αναδύεται μέσα από μία φραουλόσουπα! Είναι ένα γλυκό ανάλαφρο, δροσιστικό και απόλυτα ανοιξιάτικο επιδόρπιο, που θα κλείσει υπέροχα ένα ωραίο δείπνο.

Αν έχετε καλεσμένους, μπορείτε να έχετε έτοιμη από πριν τη φραουλόσουπα στο ψυγείο. Απλώς θα χτυπήσετε και θα ψήσετε τη μαρέγκα πριν το σερβίρισμα και θα στήσετε το επιδόρπιο τελευταία στιγμή, a la minute! Εγώ το πασπάλισα με καβουρδισμένα αμύγδαλα, γιατί χρειάζεται και ένα τραγανό στοιχείο (η αυθεντική συνταγή έχει καραμελωμένα αμύγδαλα) και φυσικά τα αγαπημένα μου αποξηραμένα πέταλα-κονφετί!

Υλικά:

Για 2 άτομα:

Για τη φραουλόσουπα:

500 γρ φράουλες ώριμες, καθαρισμένες, σε κομμάτια

30 γρ ζάχαρη άχνη ή 2 κτσ σιρόπι αγαύης (προαιρετικά)

Για τη μαρέγκα και το σερβίρισμα:

3 ασπράδια από μεσαία αυγά

150 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

μια χούφτα αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα

λίγα πέταλα από αποξηραμένα βρώσιμα λουλούδια της επιλογής σας

Μέθοδος:

Για τη φραουλόσουπα:

  1. Βάζουμε στο μπλέντερ τις φράουλες και τις χτυπάμε ώσπου να διαλυθούν εντελώς. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη ζάχαρη ή σιρόπι. Προσωπικά, τις προτιμώ σκέτες, γιατί μου αρέσει το κοντράστ με την πολύ γλυκιά μαρέγκα.

  2. Τοποθετούμε την κανάτα του μπλέντερ στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Για τη μαρέγκα και το σερβίρισμα:

  1. Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε τα ασπράδια και αρχίζουμε να τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα.

  2. Μόλις αρχίσουν να ασπρίζουν, ρίχνουμε τη ζάχαρη σαν βροχή, με το μοτέρ σε κίνηση.

  3. Συνεχίζουμε να χτυπάμε για αρκετά λεπτά, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή, λεία, γυαλιστερή μαρέγκα.

  4. Παίρνουμε δύο μπολάκια και τα λαδώνουμε με ένα πινέλο. Έπειτα τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, έτσι ώστε να μείνει μια ανεπαίσθητη στρώση λαδιού στο μπολάκι. Αυτό θα βοηθήσει να ξεφορμάρουμε εύκολα τις μαρέγκες.

  5. Παίρνουμε το πρώτο μπολάκι και το γεμίζουμε με μαρέγκα, πιέζοντάς την ώστε να μην μείνουν κενά.

  6. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

  7. Η ποσότητα της μαρέγκας στη συνταγή θα σας βγάλει τουλάχιστον 3 ή και 4 μπολάκια (ανάλογα το μέγεθος που χρησιμοποιείτε). Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα, αλλά αν έχετε κουζινομηχανή και όχι μίξερ χειρός, με λιγότερα από 3 ασπράδια το μίξερ δεν θα ακουμπάει κάτω αρκετά, ώστε σας χτυπήσει καλά τη μαρέγκα.

  8. Βάζουμε το πρώτο μπολάκι στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή: από φούρνο σε φούρνο μπορεί να υπάρχει διαφορά στους χρόνους και την ένταση, όμως από τη στιγμή που θα βρείτε τη σωστή ισορροπία, η μαρέγκα θα σας βγαίνει πάντα τέλεια και ομοιόμορφη! Στον δικό μου φούρνο μικροκυμάτων, που είναι ΤΟΥΜΠΑΝΟ κατέληξα ότι η χρυσή τομή ήταν 1’ σε ένταση 400 και την πέτυχα αφού πρώτα δοκίμασα 50’’ σε ένταση 700 και παραφούσκωσε και μετά 1’ σε 500 και πάλι ήταν πολύ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πάνε για πέταμα, έτσι; Τις τρώμε και τις σερβίρουμε μια χαρούλα! Απλώς μιλάμε για την περίπτωση που έχετε πετριά όπως εγώ και θέλετε να σας βγει τέλειο το σχήμα.

  9. Βγάζουμε το μπολάκι από τον φούρνο με γάντια και το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σπάτουλα για σερβίρισμα τούρτας.

  10. Γεμίζουμε ένα βαθύ πιάτο με φραουλόσουπα.

  11. Σπρώχνουμε τη μαρέγκα να πέσει από τη σπάτουλα μέσα στο κέντρο του πιάτου.

  12. Πασπαλίζουμε την île flottante με αμύγδαλα και πέταλα και σερβίρουμε!

 
Previous
Previous

Πράσινο smoothie bowl με τσάι matcha

Next
Next

Καραμελωμένο ποπκόρν