Πώς να φτιάξετε καραμελωμένη λευκή σοκολάτα και μια συνταγή για μπισκότα

 

(English recipe here)

Σήμερα θα σας δείξω ένα πάρα πολύ διασκεδαστικό πείραμα για την κουζίνα!

Εσείς ξέρατε ότι η λευκή σοκολάτα, όταν ψηθεί, καραμελώνει; Αυτό συμβαίνει διότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Όταν λοιπόν, την ψήσουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για πολλή ώρα, η ζάχαρη γίνεται καραμέλα και όταν ανακατεύεται με τα υπόλοιπα υλικά της λευκής σοκολάτας, το βούτυρο κακάο, δηλαδή και το γάλα, τι έχουμε; Καραμελωμένη λευκή σοκολάτα! Οι μεγάλες επαγγελματικές σοκολατοβιομηχανίες παράγουν έτοιμη καραμελωμένη λευκή σοκολάτα -χαρακτηριστικό παράδειγμα η φανταστική Dulcey της Valhrona με περιεκτικότητα 32% σε βούτυρο κακάο- αλλά για κάποιον παράξενο λόγο, η καραμελωμένη λευκή σοκολάτα δεν έχει κάνει ακόμα το breakthrough στο mainstream εμπόριο.

Μαντέψτε όμως: μπορείτε, όμως, να τη φτιάξετε μόνοι σας! Είναι δύσκολο να σας περιγράψω ακριβώς τη γεύση της, γιατί είναι μοναδική. Ας πούμε ότι σε μια μπουκιά, γεύεσαι ταυτόχρονα και καραμέλα και σοκολάτα και παράλληλα, χάρη στο ψήσιμο, η σοκολάτα αυτή έχει βάθος γεύσης και αφήνει και μια επίγευση καβουρδισμένου ξηρού καρπού.

Σας έπεισα ή όχι ακόμα;

Τι μπορείτε να την κάνετε; Άπειρες ιδέες και επιλογές. Καταρχάς, μπορείτε να τη φάτε σκέτη, είναι απολαυστική. Εγώ, όπως βλέπετε στς φωτογραφίες, την τοποθετησα σε καλούπια σοκολάτας και έφτιαξα πλάκες. Σήμερα, τη χρησιμοποίησα ως γέμιση σε αυτά τα μπισκότα που βλέπετε, για να σας δείξω την ιδέα εφαρμοσμένη σε συνταγή και το αποτέλεσμα είναι, ειλικρινά, συναρπαστικό.

Μερικές ακόμα ιδέες προς υλοποίηση:

  1. Τεμαχίστε την και χρησιμοποιήστε την αντί για chocolate chips σε μπισκότα, τηγανίτες και κέικ.

  2. Τεμαχίστε την και ανακατέψτε τη μέσα σε παγωτό βανίλια.

  3. Φτιάξτε chocolate bark με καραμελωμένη λευκή σοκολάτα και στολίστε τον με ξηρούς καρπούς, πρέτσελ και ποπκόρν.

  4. Φτιάξτε τρουφάκια χτησιμοποιώντας τη συνταγή μας για γκανάς καραμελωμένης λευκής σοκολάτας, τα οποία θα κυλίσετε μέσα σε κακάο.

Υλικά:

Για την καραμελωμένη λευκή σοκολάτα:

200 γρ λευκή σοκολάτα, τεμαχισμένη

Για τα μπισκότα:

185 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό

200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

350 γρ αλεύρι μαλακό

1 αυγό

1 κρόκος

Για την γκανάς:

200 γρ καραμελωμένη λευκή σοκολάτα

60 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Μέθοδος:

Για την καραμελωμένη λευκή σοκολάτα:

  1. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό ταψάκι ή πυρέξ που να είναι βαθύ, ώστε να μπορούμε να ανακατεύουμε με ευκολία τη σοκολάτα. Προσοχή: το σκεύος πρέπει να είναι πεντακάθαρο και εντελώς στεγνό: η παραμικρή επαφή με νερό μπορεί να μας χαλάσει τη διαδικασία.

  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς.

  3. Λιώνουμε τη σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί και τη μεταφέρουμε μέσα στο ταψάκι, απλώνοντάς τη σε όλη την επιφάνειά του με μια σπάτουλα, ώστε να σχηματίσει μια λεπτή στρώση.

  4. Βάζουμε τη σοκολάτα να σιγοψήνεται. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου μία με μιάμιση ώρα.

  5. Κάθε 10’, βγάζουμε το ταψάκι, ανακατεύουμε καλά τη σοκολάτα, την απλώνουμε ξανά και την ξαναβάζουμε στον φούρνο.

  6. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί, μέχρι η σοκολάτα να καραμελώσει και να πάρει το χρώμα που βλέπετε στις φωτογραφίες. Στην αρχή, δεν θα είναι λεία, αλλά μην τρομάξετε: καθώς προχωράει η διαδικασία και συνεχίζετε το ανακάτεμα, σταδιακά θα γίνεται όλο και πιο λεία.

  7. Όταν η σοκολάτα καραμελώσει, μπορείτε να τη μεταφέρετε σε καλούπια σοκολάτας ή να την απλώσετε σε χαρτί ψησίματος, ώστε να στερεοποιηθεί.

  8. Φυλάμε τη στερεοποιημένη, πλέον, σοκολάτα, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου.

Για τα μπισκότα:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

  2. Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.

  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.

  4. Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πάχος 5 χιλ.

  5. Με ένα κουπ πατ, κόβουμε μπισκότα στο μέγεθος που θέλουμε.

  6. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

  7. Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν στις άκρες τους.

  8. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν καλά πριν τα γεμίσουμε.

Για την γκανάς:

  1. Τοποθετούμε την καραμελωμένη λευκή σοκολάτα, τεμαχισμένη, σε ένα μεγάλο μπολ.

  2. Σε ένα κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος.

  3. Μόλις πάρει βράση, τη χύνουμε επάνω στη σοκολάτα.

  4. Περιμένουμε 3-4 λεπτά και έπειτα ανακατεύουμε, με απαλές κυκλικές κινήσεις, ώσπου να έχουμε μια λεία γκανάς.

  5. Μεταφέρουμε την γκανάς σε κορνέ και γεμίζουμε τα μπισκότα. Αν δεν έχουμε κορνέ, απλώς τοποθετούμε λίγη γκανάς σε κάθε μπισκότο με ένα κουταλάκι.

  6. Φυλάμε τα μπισκότα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, με χαρτί ανάμεσα στις στρώσεις, εκτός ψυγείου.

Y.Γ. Για τους chocaholic φίλους μας:

 

How to caramelise white chocolate and a recipe for biscuits

Today I’m going to show you a fun kitchen experiment! Did you know that white chocolate, when baked, gets caramelised? This happens due to its high sugar content. When we roast it in the oven, at a low temperature, for a long time, the sugar of the white chocolate turns into caramel and when it gets mixed with the rest of its ingredients -cocoa butter and milk- what do we get? Caramelised white chocolate - yay!

Professional chocolate companies produce caramelised white chocolate ready for use - the best example out there is Dulcey by Valhrona with a 32% cocoa butter content - but for some reason, caramelised white chocolate hasn’t made its big mainstream commercial breakthrough yet. Guess what, though! You can make it at home!

It’s difficult to describe exactly what it tastes like, because it’s quite unique. Let’s say that in one single bite, you get caramel and chocolate notes together, and at the same time, because of the roasting process, it leaves an aftertaste of toasted nuts in the end.

Have I convinced you yet or not?

What can you do with it? The possibilities are endless. For starters, you can eat it as it is - it’s delicious. As you can see, I poured it into chocolate bar moulds and made my own caramelised white chocolate bars. Then, I used it to make ganache, because I wanted to show it to you in a recipe, so I made biscuits fiiled with caramelised white chocolate ganache.

Some more ideas:

  1. Chop it and use it instead of chocolate chips to make cookies, pancakes and cakes.

  2. Chop it and add it to a home-made vanilla ice cream base.

  3. Make a chocolate bark with caramelised white chocolate and decorate it with nuts, pretzel crackers and popcorn.

  4. Make truffles using our ganache recipe and roll them in cocoa.

Ingredients:

For the caramelised white chocolate:

200 g white chocolate, chopped

For the biscuits:

185 g butter, unsalted, softened

200 g white caster sugar

1 medium egg

1 egg yolk

350 g soft flour

For the ganache:

200 g caramelised white chocolate

60 g double cream

Method:

For the caramelised white chocolate:

  1. Find a non-stick baking tray that is deep, so that you can mix the chocolate easily. Make sure it’s completely clean and dry, because the tiniest amount of water might ruin the process.

  2. Preheat the oven to 100-120 degrees.

  3. Melt the chocolate in a bain marie or in the microwave and then transfer it into the tray. Spread it everywhere with a spatula, creating a thin even layer.

  4. Place it in the oven. The whole process will last between 1 h and 1 1/2 hour.

  5. Every 10’, take the tray out, mix the chocolate and spread it out again.

  6. Repeat as many times as needed, until the chocolate is caramelised and has the beautiful toffee colour you see in the photos. During the first stages, it won’t be smooth, but don’t let that discourage you: as the process develops, it will become smoother and smoother.

  7. When the chocolate is caramelised and smooth, you can transfer it inside chocolate bar silicone moulds, if you have them, or spread it on baking paper to solidify.

  8. Keep the finished chocolate in an airtight container, at room temperature.

For the biscuits:

  1. In the mixer’s bowl, beat the butter and sugar with the paddle, until fluffy.

  2. Add the egg and egg yolk and beat until incorporated.

  3. Add the flour gradually and keep beating until you have a dough that comes away from the bowl’s sides.

  4. Roll the dough out with a rolling pin, on a floured surface, to a 5 mm thickness.

  5. With a biscuit cutter, cut biscuits in the size you prefer.

  6. Lay a tray with baking paper and place the biscuits on it.

  7. Bake the biscuits in a preheated oven, at 160 degrees, until they start browning around the edges.

  8. Remove the tray from the oven and let them cool down completely before filling.

For the ganache:

  1. Place the caramelised white chocolate, chopped, in a big bowl.

  2. In a pot, or in the microwave, heat up the cream.

  3. When it boils, pour it inside the bowl.

  4. Leave it to stand for 3-4 minutes and then mix it with a spatula, until you have a smooth ganache.

  5. When it cools down and thickens, transfer it to a piping bag and fill the biscuits. (If you don’t have piping bags, just use a teaspoon. It won’t be as neat, but it will do the job.)

  6. Keep the biscuits in an airtight container, with baking paper in-between the layers, at room temperature. They will stay fresh for 5-6 days.

P.S. For my fellow chocaholics:

 
 
Previous
Previous

Vegan & νηστίσιμο cheesecake με πορτοκάλι, goji berries και μύρτιλα

Next
Next

Αλμυρό τσίζκεϊκ με παξιμαδάκια οσπρίων, ανθότυρο και τοματίνια στο τσαμπί