(English recipe here)

Σήμερα, έφτιαξα ένα vegan cheesecake. Ο όρος αυτός έχει, άλλωστε, επικρατήσει για αυτή τη vegan ζαχαροπλαστική επινόηση που αντικαθιστά το τυρί με μια κρέμα από πολτοποιημένα κάσιους, η οποία θυμίζει την υφή και τη γεύση του cheesecake.

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς ίσως είστε επιφυλακτικοί απέναντι στη vegan διατροφή, και κατανοώ τους λόγους. Όχι, δεν πρόκειται να προσπαθήσω να σας προσηλυτίσω, άλλωστε ούτε κι εγώ είμαι vegan. Ως pastry chef, όμως, θέλησα να εξερευνήσω αυτό τον τρόπο σκέψης και διατροφής. Και έχω να σας πω, πως για όλα αυτά που του λείπουν (γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρι, κρέας) έχει πολλά άλλα να προσφέρει γευστικά.

Τα τελευταία χρόνια, που η μερίδα του κοινού που έχει στραφεί σε αυτό το lifestyle είναι πια αρκετά μεγάλη, έχουν προκύψει πολλοί ενδιαφέροντες σεφ που ασχολούνται με τη vegan μαγειρική και ζαχαροπλαστική και πάμπολλες πλέον εταιρείες που παράγουν μια τεράστια αντίστοιχων προϊόντων. Στο Pinterest και το Instagram μπορεί κανείς να βρει εκατοντάδες bloggers που παράγουν μεγάλη ποικιλία vegan συνταγών εξαιρετικής αισθητικής. Η vegan διατροφή επομένως πια, δεν χρειάζεται να είναι ούτε άνοστη ούτε μονότονη.

Καταλαβαίνετε πως ως δημιουργός, λοιπόν, όλα αυτά δεν μπορούσαν να μη μου κινήσουν το ενδιαφέρον να ψάξω, να μάθω, να πειραματιστώ και να δημιουργήσω κι εγώ. Το να πεις σε έναν ζαχαροπλάστη να μη χρησιμοποιήσει αυγά και γαλακτοκομικά είναι, αρχικά, κάτι σοκαριστικό. Στη συνέχεια, όμως, το αντιμετώπισα ως πρόκληση. Και από αυτή την πρόκληση, ανακάλυψα έναν τεράστιο πλούτο υλικών, που μέχρι τώρα δεν γνώριζα ή γνώριζα μόνο επιφανειακά.

Σε αυτό, μεγάλο ρόλο έπαιξε και το αγαπημένο μου κατάαστημα 4 Seasons, που είναι μια πηγή έμπνευσης από μόνο του. Στα ράφια του, τα φυσικά και τα διαδικτυακά, βρίσκω συχνά τρόφιμα που ούτε είχα φανταστεί ότι υπάρχουν. Χάρη στο 4 Seasons, ερευνώ, πειραματίζομαι, μαθαίνω και δοκιμάζω γεύσεις και καινούργιες υφές στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική μου.

Σας προσκαλώ, λοιπόν, να δείτε τη vegan ζαχαροπλαστική ως έναν άλλο κόσμο προς εξερεύνηση, που μπορεί να είναι κι αυτός πολύ ενδιαφέρων γευστικά. Και μην ξεχνάμε πως ό,τι είναι vegan είναι ταυτόχρονα και νηστίσιμο, οπότε σε αυτό τον μαγειρικό μικρόκοσμο μπορούν να βρουν άφθονες ιδέες και όσοι θέλουν να τηρούν την παράδοση της νηστείας.

Σήμερα, έφτιαξα λοιπόν, ένα cheesecake με μια βάση από αμύγδαλα, λάδι καρύδας και χουρμάδες. Η γέμιση έχει δύο στρώσεις: μία με χυμό πορτοκάλι και goji berries, που της δίνουν ένα υπέροχο, έντονο φυσικό χρώμα. Η άλλη, με μύρτιλα, τα οποία λατρεύω, τόσο για τη γεύση τους όσο και για το ελκυστικό μοβ χρώμα τους. Και βέβαια, στόλισα το cheesecake μου με φρέσκα φρούτα και με βιολογικά πέταλα λουλουδιών cornflower, ένα προϊόν που έχω λατρέψει, από την ελληνική εταιρεία Olympus Fields. Το αποτέλεσμα είναι τόσο πολύχρωμο που δεν μπορεί παρά να σας φτιάξει τη διάθεση!

Μαζί με το 4 Seasons, λοιπόν, αποφασίσαμε να σας κάνουμε μαζί ένα δώρο! Συμμετέχοντας στον διαγωνισμό μας, μέσω του προφίλ μας στο Facebook και το Instagram, μπορείτε να κερδίσετε ένα κουτί με όλα τα προϊόντα που χρειάζεστε για να φτιάξετε τη σημερινή μας συνταγή!

Υλικά:

Για ένα τσέρκι διαμέτρου 16 εκ. και ύψους 6 εκ.

Για τη βάση:

6-7 χουρμάδες απύρηνοι

60 γρ αμύγδαλα, λευκά και ανάλατα

50 γρ καρύδα τριμμένη

80 γρ σπόροι κάνναβης αποφλοιωμένοι

1/2 κτγ κανέλα Κεϋλάνης

1 κτγ λάδι καρύδας, λιωμένο

Για τη στρώση με πορτοκάλι:

150 γρ κάσιους, μουσκεμένα σε ζεστό νερό αποβραδίς

χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια

30 γρ goji berries

60 γρ σιρόπι σφενδάμου

100 γρ λάδι καρύδας, λιωμένο

Για τη στρώση με μύρτιλα:

150 γρ κάσιους, μουσκεμένα σε ζεστό νερό αποβραδίς

100 γρ μύρτιλα (κατεψυγμένα που έχουμε αποψύξει και στραγγίσει καλά ή πολύ ώριμα φρέσκα)

60 γρ σιρόπι σφενδάμου

100 γρ λάδι καρύδας, λιωμένο

Για τη διακόσμηση:

3-4 λεπτές φέτες πορτοκάλι

μερικά φρέσκα μύρτιλα

μερικά goji berries

πέταλα cornflower Olympus Fields

Μέθοδος:

Για τη βάση:

  1. Στον πολυκόφτη, χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά εκτός από το λάδι καρύδας.

  2. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας και χτυπάμε ξανά, ώσπου το μείγμα να γίνει σαν ζύμη.

  3. Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι, το οποίο έχουμε στρώσει με αλουμινόχαρτο, το πιέζουμε καλά και ισιώνουμε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα.

  4. Τοποθετούμε το τσέρκι στο ψυγείο ώστε να σφίξει η βάση του cheesecake όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη στρώση με πορτοκάλι:

  1. Σουρώνουμε τα κάσιους και τα χτυπάμε πολύ καλά στο μπλέντερ.

  2. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τα goji berries, το σιρόπι σφενδάμου και το λάδι καρύδας και χτυπάμε πολύ καλά, ώσπου να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο λεία κρέμα.

  3. Χύνουμε την κρέμα στο τσέρκι και το τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ώσπου να στερεοποιηθεί.

Για τη στρώση με τα μύρτιλα:

  1. Σουρώνουμε τα κάσιους και τα χτυπάμε πολύ καλά στο μπλέντερ.

  2. Προσθέτουμε τα μύρτιλα, το σιρόπι και το λάδι καρύδας και χτυπάμε πολύ καλά, ώσπου να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο λεία κρέμα.

  3. Ελέγχουμε εάν η κρέμα πορτοκαλιού έχει στερεοποιηθεί. Χύνουμε την κρέμα μύρτιλων στο τσέρκι και το τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ώσπου να στερεοποιηθεί.

Για τη διακόσμηση:

  1. Στολίζουμε το cheesecake με φέτες από φρέσκο πορτοκάλι, φρέσκα μύρτιλα, goji berries και πέταλα λουλουδιών cornflower.

Υ.Γ. Δείτε ακόμα:

 

Vegan cheesecake with oranges, goji berries and blueberries

Today I made a vegan ‘cheesecake’. This vegan creation is widely known with this name because is substitutes cheese for a cream made with soaked cashews, which resembles the texture and taste of cheesecake.

I know that many of you might be sceptical when it comes to vegan food, and I understand the reasons. No, I’m not going to try to convert you - besides, I’m not vegan either. As a pastry chef, though, I wanted to explore this way of thinking and eating. And I want to say that, for all the things it lacks (dairy, eggs, fish, meat), it has a lot to offer in terms of taste.

The last few years, as more people have turned to this lifestyle, there have been many interesting chefs that have ventured into vegan cooking and pastry, and many companies that now produce a huge range of products. On Pinterest and Instagram you can find hundreds of bloggers that produce a great variety of vegan recipes, often with excellent aesthetic. A vegan diet, therefore, needn’t be tasteless or monotonous anymore.

You understand, then, that as a creator, all of this has encouraged me to search, learn, experiment and create. To say to a pastry chef not to use eggs and dairy, is at first, shocking. But then, I took it upon me as a challenge. And thus, I discovered a wealth of ingredients that I either didn’t know about or knew only superficially.

In all of this, my favourite shop, 4 Seasons, played a great role, since it’s a source of inspiration in itself. On its shelves - real and virtual - I often find ingredients that I didn’t even know existed. Thanks to 4 Seasons, I now search, experiment, learn and try new tastes and textures in my cooking and baking.

So, I challenge you to simply look at vegan pastry as another world to explore: a world that you might find can also be very interesting in terms of flavour. And don’t forget that what is vegan is also suitable for Lent, something that during this period before Easter is very important to a lot of Greeks who want to follow and honour this tradition.

Today I made a cheesecake with a base of almonds, coconut and dates. The filling has two layers: one with orange juice and goji berries, that lend it a beautiful, intense, natural colour. The other with blueberries, that I adore for their taste as much as their attractive purple colour. And of course, I decorated my cheesecake with fresh fruit and organic cornflower petals, a product that I have come to love, by the Greek company Olympus Fields. The result is so colourful that it cannot but instantly cheer you up!

Together with 4 Seasons, we decided to give you a gift! By taking part in our competition, through our Facebook and Instagram profiles, you can be the winner of a box filled with ALL the products you will need to make our cheesecake!

Ingredients

For a 16 cm pastry ring (6 cm height)

For the base:

6-7 dates (no stone)

60 g almonds, raw, no skin

50 g desiccated coconut

80 g hemp seeds hulled

1/2 tsp cinnamon

1-2 tsp coconut oil (melted)

For the orange layer:

150 g cashews, soaked in hot water overnight

zest and juice of 2 oranges

60 g maple syrup

30 g goji berries

100 g coconut oil, melted

For the blueberry layer:

150 g cashews, soaked in hot water overnight

100 g blueberries (frozen and thawed and soaked or fresh and very ripe)

60 g maple syrup

100 g coconut oil, melted

For decorating:

3-4 slices of oranges

some fresh blueberries

some goji berries

blue cornflower petals Olympus Fields

Method:

For the base:

  1. In the food processor, beat all the ingredients except for the coconut oil.

  2. Add the coconut oil and pulse until the mixtures comes together like a dough.

  3. Transfer the dough to the pastry ring and press it down with your fingers. Smoothen the surface with a spatule.

  4. Place the pastry ring in the fridge so that the base thickens.

For the orange layer:

  1. Strain the cashews and blend them very well.

  2. Add the orange juice and zest, goji berries, maple syrup and coconut oil and blend very well, until you have a cream as smooth as possible.

  3. Pour the cream in the pastry ring and place it back in the fridge, for at least an hour, to solidify.

For the blueberry layer:

  1. Strain the cashews and blend them very well.

  2. Add the blueberries, maple syrup, coconut oil to the blender and blend until you have a cream as smooth as possible.

  3. Check if the orange layer is solid. Add the blueberry cream on top of it and place the cheesecake back in the fridge for at least 1 hour, until the second layer is solid.

For decorating:

  1. Decorate the cheesecake with orange slices, fresh blueberries, goji berries and cornflower petals.

P.S. Check out these as well:

 
 
Previous
Previous

Τάρτα με φυστικοβούτυρο και σοκολάτα

Next
Next

Πώς να φτιάξετε καραμελωμένη λευκή σοκολάτα και μια συνταγή για μπισκότα