Φοκάτσια σαν ανθισμένος κήπος

 

Νομίζω πως δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί σε μια φρεσκοψημένη, αφράτη φοκάτσια - πόσω μάλλον όταν είναι στολισμένη σαν ολάνθιστος, ανοιξιάτικος κήπος! Βρίσκω τη διαδικασια της φοκάτσια εξαιρετικά χαλαρωτική. Tο στάδιο, ειδικά, που πρωτοβυθίζεις τα δάχτυλά σου μέσα στο φουσκωμένο ζυμάρι είναι μια αίσθηση απερίγραπτα ευχάριστη - λίγο σαν να σπας τις φούσκες από το bubble wrap! Για αυτή εδώ τη συνταγή, το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να παίξετε με τα υλικά. Με μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο θα βρείτε άπειρες παραλλαγές της garden focaccia, αυτού του γαστρονομικού trend που ξεκίνησε στην καραντίνα. Πάρτε ιδέες και έπειτα παίξτε με τα υλικά που προτιμάτε ή με όποια έχετε στο ψυγείο σας: ελιές, πιπεριές, κρεμμύδια, τοματίνια, χορταρικά και μυρωδικά, όλα μπορούν να χωρέσουν στον βρώσιμο καμβά σας, έτσι ώστε να εκτονώσετε την ανάγκη σας για καλλιτεχνική έκφραση!

Υλικά:

Για ένα ταψί 25 x 35 εκ.

600 μλ νερό χλιαρό

1 κτγ ζάχαρη

14 γρ μαγιά ξηρή

3 κτγ αλάτι

1 κιλό αλεύρι σκληρό

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

κόκκινο κρεμμύδι, τοματίνια, σχοινόπρασο, μαϊντανός ή ό,τι άλλο μας αρέσει (για τη διακόσμηση)

θαλασσινό αλάτι χοντρό

Μέθοδος:

  1. Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

  2. Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά, τα ανακατεύουμε και περιμένουμε 5-10’ να αφρίσει το μείγμα.

  3. Προσθέτουμε το μείγμα του μπολ στον κάδο και με τον γάντζο, χτυπάμε για μερικά λεπτά, ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα.

  4. Βγάζουμε τη ζύμη και τη δουλεύουμε λιγάκι με τα χέρια μας πάνω στον πάγκο να γίνει λεία.

  5. Λαδώνουμε λίγο τον κάδο και μεταφέρουμε ξανά εκεί τη ζύμη.

  6. Τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.

  7. Με ένα πινέλο, λαδώνουμε καλά το ταψί μας.

  8. Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη, τη μεταφέρουμε στο ταψί και με τα χέρια μας την πιέζουμε ώστε να τεντώσει και να απλωθεί σε ολόκληρο το ταψί.

  9. Βυθίζουμε μέσα τα δάχτυλά μας καθώς την απλώνουμε, ώστε να σχηματίσουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα της φοκάτσια.

  10. Ξανασκεπάζουμε με την πετσέτα τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 45’

  11. Ραντίζουμε τη ζύμη με άφθονο λάδι.

  12. Διακοσμούμε τη φοκάτσια, πιέζοντας ελαφρώς τα λαχανικά επάνω της για να κολλήσουν.

  13. Πασπαλίζουμε καλά με χοντρό αλάτι.

  14. Ψήνουμε τη φοκάτσια σε φούρνο προθερμασμένο στους 220 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει η επιφάνειά της.

  15. Αφήνουμε να κρυώσει καλά για 1 ώρα πριν την κόψουμε.

  16. Τυλίγουμε τη φοκάτσια που περίσσεψε σφιχτά με μεμβράνη για να διατηρηθεί περισσότερο φρέσκια.

Υ.Γ. Περισσότερες συνταγές για ψωμί:

 
 
Previous
Previous

Κοκτέιλ γκίμλετ με τζιν, λάιμ και σιρόπι από αγριομολόχες

Next
Next

Ιταλικά μπισκότα canestrelli με κρόκο βρασμένου αγού