Χειμωνιάτικο βρετανικό coffee & walnut cake

Τώρα που επιτέλους χειμώνιασε, μπορούμε να μιλήσουμε για τη ζαχαροπλαστική που λατρεύω: τα comfort cakes, αυτά τα γλυκά που ζεσταίνουν το μέσα σου και το έξω σου και σε αγκαλιάζουν τρυφερά σαν μια απαλή κουβέρτα όταν γυρίζεις από τη δουλειά μες την κούραση και έχεις ανάγκη να κουλουριαστείς στον καναπέ και να πιεις ένα αχνιστό ρόφημα χαλαρώνοντας παρέα με την αγαπημένη σου σειρά ή ένα καλό βιβλίο.

Το βρετανικό coffee & walnut cake είναι ένα τέτοιο: θα το βρείτε σχεδόν σε κάθε ζαχαροπλαστείο, ξενοδοχείο, καφέ ή τσαγερία στην Αγγλία, καθώς, ενώ με μια πρόχειρη αναζήτηση στο google, θα ανακαλύψετε άπειρες συνταγές από Βρετανούς celebrity chefs όπως η Mary Berry ή η Nigella. Είναι ένα old school cake και δεν είναι καθόλου τυχαίο που έχει γίνει modern classic: ενθουσιάζει τους πάντες, ακόμα και εσάς που θα πείτε “Μμμ - δεν μου πολυαρέσουν τα γλυκά με γεύση καφέ”. Εμπιστευτείτε με και δοκιμάστε το.

Αυτή εδώ η εκδοχή στην οποία κατέληξα μετά από χρόνια πειραματισμών είναι για μένα τέλεια: εξαιρετικά αφράτη, με έντονη τη γεύση του καφέ και με χοντροκομμένα καρύδια για τραγανό texture. Μη διστάσετε όμως να πειραματιστείτε και να παίξετε με τις αναλογίες ώσπου να βρείτε αυτό που ταιριάζει στα δικά σας γούστα: δοκιμάστε για παράδειγμα να τρίψετε εντελώς τα καρύδια ή να πειράξετε τη δοσολογία του καφέ, ή ακόμα και να δοκιμάσετε να το φτιάξετε με τον αγαπημένο σας μονοποικιλιακό καφέ για ένα έξτρα δυνατό kick.

Υλικά:

(Για 1 κέικ διαμέτρου 20 εκ./περίπου 15 μερίδες)

Για το κέικ:

225 γρ βούτυρο ανάλατο

225 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

4 αυγά

225 γρ αλεύρι μαλακό

1 κτσ μπέικιν πάουντερ

100 γρ καρύδια χοντροκομμένα

4 κτγ στιγμιαίος καφές διαλυμένος σε 2 κτσ βραστό νερό

1-2 κτγ γάλα πλήρες

Όχι, δεν κρατάω το μαχαίρι ανάποδα! Είναι ένα βρετανικό μαχαίρι αντίκα του 19ου αιώνα με κοκκάλινη λαβή και είναι διπλής όψεως: ίσιο από τη μία πλευρά και πριονωτό από την άλλη.

Για τη βουτυρόκρεμα και τη διακόσμηση:

120 γρ βούτυρο ανάλατο

350 γρ ζάχαρη άχνη

1-2 κτσ γάλα πλήρες

4 κτγ καφές στιγμιαίος διαλυμένος σε 2 κτσ βραστό νερό

10-15 καρύδια καθαρισμένα ολόκληρα

Ειδικός εξοπλισμός:

2 στρογγυλά τσέρκια των 16 εκ.

1 σακούλα κορνέ με στρογγυλή μύτη

Μέθοδος:

Για το κέικ:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη ώσπου το μείγμα να αφρίσει και να αφρατέψει.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στο μείγμα σταδιακά, ώσπου να ομογενοποιηθεί.

Προσθέτουμε τον καφέ (προσοχή: πρέπει να έχει κρυώσει) και χτυπάμε.

Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα, ώσπου να ανακατευτούν ομοιόμορφα.

Εάν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε και 1-2 κτσ γάλα, ώστε να αραιώσει.

Στρώνουμε 2 στρογγυλά τσέρκια των 16 εκ. με αλουμινόχαρτο και μοιράζουμε μέσα το μείγμα ισόποσα.

Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 βαθμούς ώσπου τα κέικ να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τεστάρουμε με μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, τα κέικ είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς προτού τα ξεφορμάρουμε. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξουν ελαφρώς όση ώρα ετοιμάζουμε τη βουτυρόκρεμα.

Για τη βουτυρόκρεμα και τη συναρμολόγηση:

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη, ώσπου το μείγμα να αφρατέψει και να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε τον καφέ (προσοχή: πρέπει να έχει κρυώσει τελείως) και ανακατεύουμε ώσπου να αποκτήσει το μείγμα ομοιόμορφο χρώμα.

Αλείφουμε βουτυρόκρεμα στην επιφάνεια του πρώτου κέικ και τοποθετούμε το δεύτερο κέικ από πάνω. Αλείφουμε και την επιφάνεια του δεύτερου κέικ με βουτυρόκρεμα, καθώς και τα πλαϊνά και ισιώνουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή ενός scraper.

Γεμίζουμε το κορνέ με τη βουτυρόκρεμα και σχηματίζουμε στην επιφάνεια του κέικ “σταγόνες”. Τέλος, στολίζουμε με τα καρύδια.

Φυλάμε το κέικ στο ψυγείο (καλύτερα να είναι μέσα σε κουτί ή σε κάποιο ειδικό δοχείο για κέικ).

Όπως όλα τα κέικ με βουτυρόκρεμα, βγάζουμε το κέικ απότ ο ψυγείο αρκετή ώρα πριν το σερβίρουμε, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Φωτογράφιση: Κωνσταντίνος Τζέμης.

Food styling: Madame Gâteaux

Φόρεμα: original vintage 1940s λινό με σατέν πουά μπούστο

Υ.Γ. Σας αρέσει η γεύση του καφέ στα γλυκά; Δοκιμάστε και το bundt cake μας με άρωμα καφέ και γλάσο μόκα!

Previous
Previous

Σοκολατένια ζυμαρικά με σος σμέουρων και φουντούκια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Next
Next

Γαλλική τάρτα bourdaloue με αχλάδια ποσέ και κρέμα αμυγδάλου