Σοκολατένια ζυμαρικά με σος σμέουρων και φουντούκια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

 
 

Τα Χριστούγεννα είναι η χαρά του ζαχαροπλάστη, τελεία και παύλα. Γιορτινά τραπέζια, δώρα και καλέσματα δίνουν και παίρνουν, και ειδικά εμείς οι Έλληνες που έχουμε την τάση να επιμηκύνουμε την εορταστική περίοδο μέχρι και τις 8 του Γενάρη, έχουμε ανεξάντλητες ευκαιρίες να μαγειρέψουμε και να πειραματιστούμε στην κουζίνα μας.

Τα γλυκά έχουν βέβαια στις γιορτές την τιμητική τους. Μέσα στα τόσα πολύχρωμα στολίδια και λαμπερά φωτάκια, ένα κομψό γλύκισμα σε μια πιατέλα επάνω στον μπουφέ μας ή ένα φαντασμαγορικό επιδόρπιο στο κέντρο του τραπεζιού στο τέλος ενός εορταστικού δείπνου τέρπει και το μάτι και το στομάχι και κερδίζει αδιαμφισβήτητα τις εντυπώσεις. Στη Madame Gâteaux αγαπάμε όλα τα γλυκά των Xριστουγέννων και λατρεύουμε τόσο τα μελομακάρονα όσο και τους κουραμπιέδες (μη μας ζητήσετε να διαλέξουμε - είναι ένα δίλημμα χειρότερο και από την εκλογή της Σόφι).

Σήμερα, ωστόσο, έχουμε να σας προτείνουμε κάτι αρκετά διαφορετικό: Κάτι που δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε χωρίς την αγαπημένη μας κουζινομηχανή Kenwood Chef Titanium. Τα ζυμαρικά είναι σαν την πίτσα και τις τηγανητές πατάτες: δεν υπάρχει άνθρωπος που θα τους αντισταθεί. Προσθέστε λοιπόν σε αυτή την εξίσωση και τον παράγοντα ΣΟΚΟΛΑΤΑ και έχετε το απόλυτο επιδόρπιο: σοκολατένιες ταλιατέλες, που συνοδεύσαμε με μια σάλτσα από σμέουρα σε πανέμορφο κατακόκκινο χρώμα και ψιλοκομμένα, καβουρδισμένα φουντούκια! Οι καλεσμένοι σας θα ενθουσιαστούν σίγουρα, γιατί αυτό το πιάτο τα έχει όλα: είναι μεν εύκολο και γρήγορο, αλλά το αποτέλεσμα είναι και γευστικότατο με εντυπωσιακή εμφάνιση! Σερβίρετέ το σε πιάτα με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση όπως τα δικά μας vintage 1950s πιάτα της σούπας με χρυσές λεπτομέρειες και διάκοσμο με πεύκο & κουκουνάρια και δεν χρειάζεται να αναζητάτε απεγνωσμένα άλλες ιδέες και συνταγές: το θέμα χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο έχει κλείσει!

 
 

Με το ισχυρό της μοτέρ, η κουζινομηχανή Chef Titanium είναι ιδανική για ζύμες που χρειάζονται ζύμωμα για αρκετή ώρα, όπως αυτή των ζυμαρικών. Ο παρασκευαστής ανοίγματος φύλλου προσαρμόζεται επάνω στο μηχάνημα και έτσι μπορείτε να ανοίξετε τη ζύμη χωρίς επιπλέον κόπο και χώρο, παρά μόνο αυτόν που καταλαμβάνει ήδη η κουζινομηχανή επάνω στον πάγκο σας. Στη συνέχεια, αλλάζετε το εξάρτημα, τοποθετείτε τον παρασκευαστή για ταλιατέλες και κόβετε τα ζυμαρικά πανεύκολα, μέσα σε δευτερόλεπτα! Έπειτα, εφαρμόζετε το γύαλινο μπλέντερ ThermoResist επάνω στο μηχάνημα - και εδώ έχουμε ξανά το πλεονέκτημα ότι όλα γίνονται με μία μόνο συσκευή - και πολτοποιείτε τα φρέσκα σμέουρα, με τα οποία θα φτιάξετε ένα υπέροχο, ρουμπινένιο coulis. Τέλος, με τον μύλο αλέσεως μπαχαρικών που τοποθετείται επίσης στην ίδια θέση με το μπλέντερ, μπορείτε να κόψετε τα φουντούκια αφού τα έχετε καβουρδίσει, για να πασπαλίσετε με αυτά το πιάτο. Σε αυτό το μικροσκοπικό εξάρτημα μπορείτε να φτιάξετε πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι φαντάζεστε: από το να ψιλοκόψετε μπαχαρικά, μυρωδικά, ξηρούς καρπούς μέχρι να πολτοποιήσετε παιδικές τροφές και να αλέσετε τους κόκκους του καφέ σας!

 
 

Υλικά:

(για 4 άτομα)

Για τη ζύμη:

300 γρ αλεύρι 00

30 γρ κακάο

30 γρ ζάχαρη άχνη

3 αυγά

 
 

Για το coulis σμέουρων και τη διακόσμηση:

300 γρ σμέουρα

50 γρ ζάχαρη άχνη

50 γρ φουντούκια ανάλατα, ωμά, ασπρισμένα

μερικά φρέσκα σμέουρα (ολόκληρα)

1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος

κρέμα σαντιγί

 
 

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

Ζυγίζουμε το αλεύρι, το κακάο και την άχνη και τα τοποθετούμε στον κάδο της κουζινομηχανής Titanium Chef.

Με τον Αναδευτήρα Κ ανακατεύουμε τα υλικά. Εάν έχουμε ένα συμβατικό μίξερ, ανακατεύουμε με το φτερό, όμως, ο αναδευτήρας Κ με τον ειδικό σχεδιασμό του έχει το πλεονέκτημα ότι φτάνει παντού στα τοιχώματα του κάδου πετυχαίνοντας τέλεια ανάμιξη.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθούν.

Αφαιρούμε τον αναδευτήρα Κ και τοποθετούμε τον γάντζο ζύμης. Συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Βγάζουμε τη ζύμη και επάνω σε αλευρωμένο πάγκο τη ζυμώνουμε με τα χέρια μας ώσπου να αποκτήσει λεία υφή.

Ανοίγουμε λίγο τη ζύμη με έναν πλάστη σε παραλληλόγραμμο σχήμα.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Εφαρμόζουμε τον παρασκευαστή ανοίγματος φύλλου στην κουζινομηχανή. Περνάμε τη ζύμη μέσα από τη σχισμή, ξεκινώντας από το 0 και συνεχίζοντας με 2-3 περάσματα σε κάθε σκάλα μέχρι να φτάσουμε σε πάχος 4.

Τοποθετούμε τη ζύμη επάνω στον αλευρωμένο πάγκο μας και αλλάζουμε εξάρτημα: αφαιρούμε τον παρασκευαστή ανοίγματος φύλλου και τοποθετούμε τον παρασκευαστή για ταλιατέλες.

Περνάμε τη ζύμη μέσα από τη σχισμή και κόβουμε τα ζυμαρικά, αφήνοντάς τα να πέσουν επάνω στον αλευρωμένο πάγκο μας.

 
 

Για το coulis σμέουρων και τα φουντούκια:

Εφαρμόζουμε στην κουζινομηχανή το γυάλινο μπλέντερ ThermoResist και πολτοποιούμε τα σμέουρα.

Σε ένα κατσαρολάκι, σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά τα σμέουρα μαζί με τη ζάχαρη, ώσπου να ομογενοποιηθούν σε μια παχύρρευστη σος. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σε ένα μικρό ταψάκι καβουρδίζουμε τα φουντούκια για λίγα λεπτά ώσπου να πάρουν χρώμα.

Εφαρμόζουμε τον μύλο αλέσεως μπαχαρικών στην κουζινομηχανή και αλέθουμε τα φουντούκια.

 
 

Για τη διακόσμηση και το σερβίρισμα:

Σε νερό που βράζει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε 4 ως 6 λεπτά (ανάλογα πόσο al dente τα θέλουμε). Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.

Με ένα πηρούνι τυλίγουμε τα ζυμαρικά σε “φωλιές” και τα σερβίρουμε στα πιάτα. Γεμίζουμε προσεκτικά τα πιάτα με το coulis σμέουρων. Στολίζουμε με μερικά φρέσκα σμέουρα και τοποθετούμε στο κέντρο κάθε φωλιάς μια κορυφή από φρέσκο δυόσμο. Πασπαλίζουμε με φουντούκια. Αν θέλουμε, σερβίρουμε και με ένα quenelle από φρεσκοχτυπημένη σαντιγί στο πλάι. Και voila! Έτοιμο το χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο!

 
 

Ίσως όλα αυτά σας ακούγονται περίπλοκα, αλλά πιστέψτε με, έχω δοκιμάσει πολλές μηχανές ζυμαρικών και με την κουζινομηχανή Titanium Chef και τα εξαρτήματά της τα ζυμαρικά γίνονται παιχνιδάκι! Κυριολεκτώ, γιατί πραγματικά θα διασκεδάσετε φτιάχνοντάς τα. Εγώ πάντως ανυπομονώ να πειραματιστώ στο εργαστήριό μου με κάθε είδους σχήματα για αλμυρά και γλυκά ζυμαρικά: οι συνταγές και οι ιδέες είναι ανεξάντλητες! Και stay tuned γιατί τα επόμενα γλυκά ζυμαρικά που θα σας παρουσιάσουμε είναι χειροποίητα ραβιόλια με ένα καταπληκτικό vintage 1950s σετ με κόφτες που βρήκαμε σε ένα ταξίδι μας στο Arezzo της Τοσκάνης!

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Σε συνεργασία με την Kenwood, κληρώνουμε ένα υπέροχο δώρο για τις γιορτές των Χριστουγέννων: μια κουζινομηχανή Titanium Chef, για να απολαύσετε υπέροχα γλυκά και μαγειρέματα, να πειραματιστείτε και να διασκεδάσετε ατέλειωτα στη δική σας κουζίνα!

Όροι διαγωνισμού:

Προσοχή: για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας θα πρέπει να ακολουθήσετε όλα τα βήματα!

  • Ακολουθήστε τη Madame Gâteaux στο Facebook και το Instagram.

  • Ακολουθήστε την Kenwood Greece στο Facebook και το Instagram.

  • Βρείτε το post του διαγωνισμού μας στο Facebook και το Instagram και κάντε tag τρεις φίλους/ες σας στα σχόλια. Έπειτα, γράψτε μας στα σχόλια τι θα μαγειρέψετε αν κερδίσετε την κουζινομηχανή.

Ενημερώνουμε ότι ο διαγωνισμός θα λήξει στις 7 Ιανουαρίου, 12:00 μ.μ. και ο νικητής/νικήτρια θα ειδοποιηθεί με μήνυμα.

Το δώρο θα αποσταλεί στον/στην νικητή/νικήτρια με courier και ο/η νικητής/νικήτρια θα πρέπει για τον λόγο αυτό να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία σε μία φόρμα που θα του αποσταλεί από την Kenwood (GDPR).

 
 

Concept, συνταγή & Food Styling: Madame Gâteaux

Φωτογράφιση: Κωνσταντίνος Τζέμης

 
Previous
Previous

Αχλάδια ποσέ σε σιρόπι υβίσκου με κρέμα σαντιγί

Next
Next

Χειμωνιάτικο βρετανικό coffee & walnut cake