Χριστουγεννιάτικα μπισκότα gingerbread σαν χιονισμένα σπιτάκια

 

(English recipe here)

Επιτέλους ήρθε αυτή η πολυπόθητη στιγμή του χρόνου που η κουζίνα γεμίζει μυρωδιές από γιορτινά μπαχαρικά και βούτυρο! Ναι, για το gingerbread μιλάω. Γιατί φυσικά λατρεύουμε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, αλλά στο σπίτι μας έχουμε χρόνια τώρα και αυτήν εδώ την παράδοση! Κάθε Δεκέμβρη, μπισκότα gingerbread σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, ψήνονται και διακοσμούνται με γλάσο αυγού σε αμέτρητες φουρνιές. Πολλά από αυτά τα τρώμε στην πορεία, τα υπόλοιπα γίνονται δώρα για τους αγαπημένους μας και φυσικά, στολίδια για το δέντρο μας. Φέτος, τα κόψαμε σε διάφορα μεγέθη και σχηματίσαμε σπιτάκια. Στη συνέχεια, στολίσαμε με αυτά ένα gingerbread layer cake με βουτυρόκρεμα cream cheese και κανέλας, το οποίο θα δείτε στο επόμενό μας post! Ως τότε, φτιάξτε αυτά τα μπισκότα και σας εγγυώμαι ότι θα απολαύσετε τόσο τη δημιουργία όσο και την κατανάλωσή τους, γιατί αυτή εδώ η συνταγή συνδυάζει μαγείρεμα και χειροτεχνίες!

Υλικά:

Για 40-50 μπισκότα

125 γρ βούτυρο ανάλατο

100 γρ ζάχαρη καστανή

120 γρ golden syrup

1 αυγό μεσαίου μεγέθους

375 γρ αλεύρι μαλακό

1 κτσ τζίντζερ

1 κτγ κανέλα

1/4 κτγ γαρύφαλλο

1/4 κτγ μοσχοκάρυδο

1/4 κτγ μπαχάρι

1 κτγ μαγειρική σόδα

Για το γλάσο:

2 ασπράδια αυγού

330 γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

2 κτγ χυμός λεμόνι

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

1.    Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.

2.    Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

3.    Προσθέτουμε το golden syrup και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.

4.    Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και τα μπαχαρικά με έναν αναδευτήρα.

5.    Τα προσθέτουμε στον κάδο σταδιακά, συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.

6.    Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 3 χιλ. επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.

7.    Με τη βοήθεια ενός χάρακα, κόβουμε μπισκότα σε σχήμα σπιτιού, σε διάφορα μεγέθη, και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι άλλα κουπ-πατ μας αρέσουν.

8.    Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, για περίπου 13’-15’. Πρέπει να σφίξουν τόσο που να ξεκολλάνε από το χαρτί και να κρατάνε το σχήμα τους όταν τα σηκώνουμε με μια σπάτουλα.

9.    Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα μπισκότα ως στολίδια για το δέντρο, μόλις τα έχουμε βγάλει από τον φούρνο και είναι ακόμα μαλακά, ανοίγουμε προσεκτικά μια τρυπούλα με κάποιο μυτερό εργαλείο (π.χ. ξύλο από σουβλάκι). Έτσι, μπορούμε, αφού τα στολίσουμε με το γλάσο, να τους περάσουμε μια κλωστή ή κορδέλα και να τα μετατρέψουμε σε στολίδια.

10. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς προτού τα στολίσουμε με γλάσο. Μπορούμε, επίσης, να τοποθετήσουμε τα μπισκότα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, σε θερμοκρασία δωματίου, και να τα στολίσουμε την επομένη.

Για το γλάσο:

1.    Χτυπάμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ σε δυνατή ταχύτητα. Όταν αρχίσουν να ασπρίζουν, αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, ρίχνοντάς την από πάνω, σαν βροχή, και συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου το γλάσο να σφίξει.

2.    Προσθέτουμε και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.

3.    Μεταφέρουμε λίγο γλάσο σε ένα μικρό κορνέ με πολύ λεπτή μύτη (μέγεθος 1 ή 2).

4.    Ξεκινάμε σχηματίζοντας το περίγραμμα των μπισκότων και όταν αυτό στεγνώσει λίγο, μπορούμε να συνεχίσουμε και στο εσωτερικό. Α, και μην σας τρομάζει το γλάσο! Σίγουρα την πρώτη φορά θα σας βγει λίγο ατσούμπαλο - σημασία όμως έχε να διασκεδάσετε!

5.    Αφήνουμε τα μπισκότα να στεγνώσουν καλά για αρκετές ώρες (ή και όλη τη νύχτα) κι έπειτα τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα στις στρώσεις. 

 

Υ.Γ. Μερικές ακόμα ιδέες για γιορτινά μαγειρέματα!

Christmas gingerbread biscuits

Finally, the moment I’ve been waiting for the whole year has come: it’s time for my kitchen to be filled with the aroma of butter and festive spices! As Greeks, of course, we love the traditional melomakarona and kourampiedes, but at our house, we have made these gingerbread biscuits into a tradition as well. Every December, gingerbread biscuits of different shapes and sizes get baked and decorated with royal icing in inummerable batches. Many of them are eaten along the way, and the rest become gifts for our loved ones and also decorations for our Christmas tree! This year, we cut our gingerbread dough into different sizes and we shaped little houses. Then, we used these biscuits to decorate a gingerbread layer cake with cream cheese and cinnamon buttercream, which we will show you on our next post. Until then, make these biscuits and I guarantee you that you will enjoy baking them just as much as eating them!

Ingredients:

For about 40-50 biscuits:

For the biscuits:

125 g butter, unsalted

100 g brown sugar

120 g golden syrup

1 egg, medium size

375 g soft flour

1 tbsp ginger

1 tsp cinnamon

1/4 tsp cloves

1/4 tsp nutmeg

1/4 tsp all spice

1 tsp baking soda

For the royal icing:

2 medium egg whites

330 g powdered sugar, sifted

2 tsp lemon juice

Method:

For the biscuits:

1.    In the mixer’s bowl, with the paddle, beat the butter and sugar until fluffy.

2.    Add the egg and beat until incorporated.

3.    Add the golden syrup and beat until incorporated.

4.    In a bowl, mix the flour, soda and spices.

5.    Add the ingredients of the bowl to the mixer’s bowl grafually, whilst beating, until the dough is homogenised and starts coming away from the bowl’s sides.

6.    With a rolling pin, roll out the dough to 3 mm, on a floured surface.

7.    With a ruler, cut biscuits in the shape of houses, in different sized. Place them on a tray with baking paper. Of course, you can use any other biscuit cutters you like.

8.    Bake the biscuits in a preheated oven, at 160 degrees, for about 13-15’. They need to be firm enough to easily come off the baking paper and hold their shape when you lift them up with a spatula.

9.    If you want to use the biscuits as Christmas tree ornaments, as soon as they are out of the oven and while they are still soft, make a little hole on the top of the roof with a pointy tool (like a toothpick). After you’ve decorated them with the glaze, you can put a nice ribbon through the hole and hang them on the tree.

10. Leave the biscuits to cool down completely before you glaze them. You can also place them in an airtight container, keep them at room temperature and decorate them a day later.

For the royal icing:

1.    In the mixer’s bowl, whisk the egg whites on a high speed. When they start getting white, start adding the sugar gradually, and keep beating until you have a thick, smooth glaze.

2.    Add the lemon juice and mix well.

3.    Transfer some glaze into a small piping bag with a very thin nozzle attached (No. 1 or 2).

4.    Start drawing the outline of the cookies and when that dries out a little bit, move onto the inside. Oh, and don’t be intimidated by the glaze! Obviously, if it’s your first time handling it, the first biscuits you decorate will be a little bit sloppy - the important thing is to have fun!

5.    Leave the biscuits to dry on a tray for several hours (or overnight). Store them in an air-tight container, at room temperature, with baking paper in-between the layers.

 

P.S. Here’s some more Christmas baking and cooking ideas!

 
Previous
Previous

Κέικ gingerbread με βουτυρόκρεμα cream cheese & κανέλας

Next
Next

Χριστουγεννιάτικο μαρμπρέ red velvet κέικ