Χριστουγεννιάτικο μαρμπρέ red velvet κέικ
To red velvet έχει πια καθιερωθεί ως contemporary classic συνταγή και έχει μπει για τα καλά στο ρεπερτόριο των απανταχού home bakers που σέβονται τον εαυτό τους. Είναι ένα φανταστικό κέικ, με πλούσια γεύση, το οποίο λατρεύουν όσοι γλυκατζήδες τείνουν προς τις γλυκές γεύσεις με οξύτητα, χάρη στο ξινόγαλα και το cream cheese που περιέχει. Πάμε, όμως, σήμερα να το δούμε και σε μια πιο απλή και ανάλαφρη παραλλαγή; Τι λέτε;
Έφτιαξα, λοιπόν, ένα red velvet bundt cake μαρμπρέ. Αυτό σημαίνει ότι το κακάο μπαίνει μόνο στη μισή ποσότητα του μείγματος κι έτσι το κέικ δεν βαραίνει ούτε σε υφή ούτε σε γεύση. Το αρχικό μου σχέδιο ήταν να το στολίσω με ένα γλάσο cream cheese, όπως συνοδεύεται συνήθως το red velvet. Έλα, όμως, που το κέικ ήταν τόσο όμορφο που δεν ήθελα να το σκεπάσω! Επέλεξα τελικά να το αφήσω γυμνό. Αν θέλετε, όμως, μπορείτε να το πασπαλίσετε με άχνη για το σερβίρισμα, να το συνοδεύσετε με λίγη crème fraîche ή να φτιάξετε το γλάσο με τη συνταγή που θα σας δώσω παρακάτω.
Τα χρώματα αυτού του κέικ μου έβγαλαν τόσο πολύ Χριστούγεννα που τα κόκκινα γιορτινά props ήταν μονόδρομος! Φυσικά, όμως, αυτό το κέικ μπορείτε να το φτιάχνετε όλο τον χρόνο!
Και να σας πω και ένα υπέροχο νέο; Το κατάστημα Κυλικείο ξεκίνησε να εισάγει στη χώρα μας τις αγαπημένες μου αμερικάνικες φόρμες για κέικ Nordic Ware. Όσοι με παρακολουθείτε καιρό ξέρετε πόσο τις χρησιμοποιώ και πάρα πολλοί από εσάς με έχετε ρωτήσει από πού τις προμηθεύομαι. Ε, λοιπόν τώρα, μπορούμε όλοι μας να τις προμηθευόμαστε από το Κυλικείο για αποστολή σε όλη την Ελλάδα με μια απλή παραγγελία! Τσεκάρετε, λοιπόν, το διαδικτυακό αυτό κατάστημα, γιατί ειλικρινά αξίζει τον κόπο. Η επιλογή των προϊόντων τους, βρώσιμων και μη, είναι ένα κι ένα και η αισθητική τους πολύ υψηλή. Για το συγκεκριμένο κέικ χρησιμοποίησα τη φόρμα Magnolia, που έχει χωρητικότητα 2,4 λίτρα, αλλά μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα και να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε φόρμα κέικ.
Και κάτι ακόμα: ναι, οι φόρμες Nordic Ware είναι ακριβές - όμως, τις συνιστώ 100% για δύο λόγους: η ποιότητά τους αξίζει την τιμή που θα πληρώσετε κι αυτό είναι κάτι που θα καταλάβετε αμέσως μόλις τις πιάσετε στα χέρια σας. Δεύτερον, η αισθητική τους είναι μοναδική. Προσωπικά, δεν έχω βρει καμία άλλη εταιρεία που να συνδυάζει τα υπέροχα αυτά σχήματα -τα οποία θα δώσουν ξεχωριστή εμφάνιση στα κέικ σας- με την υψηλή αυτή ποιότητα.
Υλικά:
Για το κέικ:
230 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό
450 γρ ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
240 μλ ξινόγαλα ή 120 γρ γιαούρτι και 120 μλ γάλα πλήρες
5 αυγά
400 αλεύρι μαλακό
2 κτγ μπέικιν πάουντερ
1/2 κτγ αλάτι
30 γρ κακάο
75 μλ γάλα πλήρες
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (δυνατό)
Για το γλάσο:
100 γρ τυρί κρέμα
240 γρ άχνη ζάχαρη
4-5 κτσ γάλα πλήρες
Μέθοδος:
Για το κέικ:
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν καλά και το μείγμα να αφρατέψει.
Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
Σε ένα δεύτερο μπολ, ζυγίζουμε το ξινόγαλα.
Προσθέτουμε τα υλικά του πρώτου και του δεύτερου μπολ εναλλάξ στο μείγμα, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε, ώσπου να έχουμε ένα ομοιόμορφο, παχύρρευστο μείγμα.
Σε ένα μικρό μπολ, ζυγίζουμε το κακάο και το γάλα, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε όσο χρώμα χρειάζεται ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη, έντονα κόκκινη πάστα.
Μοιράζουμε το μείγμα του κέικ στα δύο και στο ένα μέρος προσθέτουμε το κόκκινο μείγμα με το κακάο και το ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε τη φόρμα μας και γεμίζουμε εναλλάξ με μεγάλες κουταλιές από τα δύο μείγματα, ώστε να ανακατευτούν και να δημιουργήσουν το εφέ μαρμάρου στο ψήσιμο.
Ψήνουμε το κέικ στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο.
Στα 40’ περίπου λεπτά, ελέγχουμε να δούμε εάν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε μέσα μια οδοντογλυφίδα. Εάν βγαίνει στεγνή, έχει ψηθεί. Εάν όχι, συνεχίζουμε.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το βγάζουμε έξω από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το αναποδογυρίσουμε και το ξεφορμάρουμε.
Φυλάμε το κέικ σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, για 4-5 μέρες, εκτός ψυγείου.
Για το γλάσο:
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το τυρί με την άχνη.
Προσθέτουμε όσο γάλα χρειάζεται ώστε να αποκτήσει πιο ρευστή μορφή.
Περιχύνουμε το κέικ.
Εάν γλασώσουμε το κέικ με αυτό το γλάσο, τότε πρέπει σίγουρα να το φυλάξουμε στο ψυγείο και να καταναλωθεί πιο γρήγορα.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές σε όλους και όλες!
Festive red velvet marbled bundt cake
Red velvet is now considered a contemporary classic and has become part of the repertoire of every home baker that respects themselves. It’ a fantastic cake, with rich flavour, which is cherished by people with a sweet tooth that also like some acidity in their desserts. This is achieved thanks to the buttermilk of the batter and the cream cheese that it’s usually glazed with. Shall we, however, see it in a lighter and simpler version today? What do you say?
So, I made a marbled red velvet bundt cake. This means that the cocoa goes in only half the batter, and therefore the cake doesn’t get heavy in flavour or texture. My initial plan was to decorate it with a cream cheese glaze, as red velvet is usually accompanied. And yet the cake was so gorgeous that I didn’t want to cover it, so in the end I chose to leave it naked. You can, however, dust it with some powdered sugar, serve it with some crème fraîche or make the glaze that I give you the recipe for.
The colours of this cake were SHOUTING Christmas to me, so using red festive props was a one way street. Of course, you can bake this cake all year long though.
And can I give you some wonderful news? Kilikeio shop started importing, for the first time ever, in our country, my favourite American bakeware, Nordic Ware. The ones of you who have been following my work for a while, know that I love to use them, and many of you have asked me where I get them. Well - now we can all easily get them from Kilikeio -they ship all over Greece. Check out this e-shop because it’s really worth it. Their choice of products, edible or not, is very carefully curated and of a high aesthetic. For this cake I used the Magnolia bundt mould, which is a 2,4 liter mould, but you can adjust the quantity of the recipe and use any cake mould you want.
Aaaaand one more thing: Yes, Nordic Ware moulds are expensive - but I recommend them 100%. Two reasons why: their quality is worth the money you will pay and that is something you will understand as soon as you see them up close. Secondly: their aesthetic. Personally, I haven’t found any other company that combines these wonderful shapes - which will give your cakes a unique style - with this high a product quality.
Ingredients:
For the cake:
230 g butter, unsalted, soft
450 g white caster sugar
240 ml buttermilk or 120 g Greek yoghurt and 120 ml milk (full fat)
5 eggs
400 g soft flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
30 g cocoa
75 ml milk (full fat)
red food colouring (strong)
For the glaze (optional):
100 g cream cheese
240 g powdered sugar
4-5 tbsp milk (full fat)
Method:
For the cake:
In the mixer’s bowl, beat the butter and sugar, until white and fluffy.
Add the eggs one by one, and keep beating, until incorporated.
In a bowl, weigh the flour, salt and baking powder and mix.
In a second bowl, weigh the buttermilk.
Add the ingredients of the first and second bowl, interchangeably, to the mixer’s bowl and keep beating until you have a smooth batter.
In a small bowl, mix the cocoa and milk and add as much food colouring as you need to in order to have an intensely red paste.
Split the cake batter in two and add the cocoa mixture into one of them. Mix well.
Butter your mould and fill it interchangeably with big spoonfuls of both batters, so that you get the marbled effect during baking.
Bake the cake at 180 degrees, in a preheated oven.
At 40’, check to see if the cake is ready. Insert a toothpick: if it comes out dry, it’s ready. If not, keep baking.
When the cake is ready, take it off the oven and let it cool down completely before turning it upside down and demoulding it.
Keep the cake inside an airtight container, at room temperature, for 4-5 days.
For the glaze:
In the mixer’s bowl, beat the cheese and sugar with the paddle, until completely smooth.
Add as much milk as you need to, in order to get a spreadable consistency.
Pour the glaze over the cake.
If you do choose to glaze the cake, then you need to keep it in the fridge and try to consume it faster (3-4 days).
Good luck and happy holidays to everyone!