Ροζ moon milk με ασβαγκάντα για βραδινή χαλάρωση

Ίσως κάπου έχει πάρει το μάτι σας το moon milk στο διαδίκτυο, ίσως και όχι, εγώ πάντως είμαι εδώ για να σας πω ότι είναι η νέα αγαπημένη μου βραδινή συνήθεια. Σίγουρα πολλοί θα έχετε νιώσει πως, ειδικά τις καθημερινές, μετά από την πίεση της δουλειάς, αλλά και των οικιακών υποχρεώσεων, χρειάζεστε μια αποφόρτιση προκειμένου να κοιμηθείτε πιο ήρεμα. Αυτό το moon milk, λοιπόν, είναι για εσάς - και μάλιστα σε ροζ χρώμα, γιατί εκτός του ότι θα σας χαλαρώσει, θα σας φτιάξει και τη διάθεση.

Αλλά τι είναι το moon milk; Είναι μια κατηγορία ροφημάτων που έχουν στόχο να μας προσφέρουν αυτήν ακριβώς τη χαλάρωση που επιζητά ο οργανισμός μας πριν αποκοιμηθούμε, με απόλυτα φυσικό τρόπο. Προέρχονται από την παράδοση της αγιουρβέδα, που στα σανσκριτικά μεταφράζεται ως “γνώση της ζωής” και είναι μια φιλοσοφία η οποία βασίζεται στη άρρηκτη σύνδεση του σώματος με τον νου: το μυαλό θεραπεύει το σώμα και το αντίθετο. Η βάση των moon milks είναι, προφανώς, το γάλα. Το γάλα περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας. Βέβαια, πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή να δυσκολεύονται να χωνέψουν τα γαλακτοκομικά το βράδυ, να κάνουν vegan διατροφή ή να νηστεύουν, οπότε μη διστάσετε να αντικαταστήσετε το αγελαδινό γάλα με φυτικό. Εγώ στη δική μου συνταγή χρησιμοποίησα αμυγδάλου, γιατί αγαπώ πολύ τη γεύση του.

Εδώ θα βρείτε το δικό μου moon milk, και αφού είναι δικό μου, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ροζ (φυσικά χρωματισμένο με σκόνη πιτάγιας) και να έχει πέταλα λουλουδιών! Σας προτείνω, όμως, αφού το δοκιμάσετε, να παίξετε και να πειραματιστείτε κι εσείς. Για να φτιάξουμε το δικό μας moon milk, καλό είναι να σκεφτούμε ποιες γεύσεις και αρώματα αγαπάμε, ώστε να δημιουργήσουμε τον συνδυασμό που θα μας ταιριάξει. Όλοι γνωρίζουμε το χαμομήλι, τη μέντα και τη λεβάντα για τις ηρεμιστικές τους ιδιότητες, και ένα moon milk μπορεί κάλλιστα να περιέχει κάτι από αυτά τα τρία σε συνδυασμό με το γάλα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε κάποιο γλυκαντικό, όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης. Προσθέτουμε βεβαίως και μπαχαρικά, πολλά από τα οποία επίσης αποδεδειγμένα ευνοούν τον οργανισμό μας: η κιτρινόριζα, το τζίντζερ, η κανέλα, το κάρδαμο είναι μερικά από αυτά που, εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, θα προσδώσουν γεύση και άρωμα στο moon milk μας. Τέλος, ένα μικρό μυστικό είναι τα λεγόμενα προσαρμογόνα βότανα: το τζίνσενγκ και το γαϊδουράγκαθο είναι κάποια από αυτά, ενώ το ινδικό βότανο ασβαγκάντα που χρησιμοποιώ εγώ είναι η νέα μου αγάπη: καταπολεμά το στρες και τη σωματική κόπωση, χαλαρώνει και έχει και αντιγηραντική δράση. Η γεύση της είναι πολύ ήπια οπότε μπορείτε να προσθέτετε 1/4 κτγ χωρίς να επηρεάσει το γευστικό αποτέλεσμα των ροφημάτων σας. Δοκιμάστε την και περιμένω τις εντυπώσεις σας. Α, και μην ξεχνάτε να στολίζετε πάντα το moon milk σας με λίγα βρώσιμα αποξηραμένα ανθάκια. Τι γιατί; Φτιάχνουν το κέφι, ντε!

Υλικά:

1/2 λίτρο γάλα αμυγδάλου (αγελαδινό, κατσικίσιο, βρώμης, όλα ευπρόσδεκτα)

1/4 κτγ κάρδαμο

1/4 κτγ κάνελα

1/2 κτγ λάδι καρύδας

1 πρέζα αλάτι

1 κτσ σιρόπι σφενδάμου

1/4 κτγ ασβαγκάντα*

1 κτσ ροζ πιτάγια σε σκόνη* (προαιρετικά, για να δώσει το ροζ χρώμα με φυσικό τρόπο)

αποξηραμένα άνθη ροζ κενταύριου* (προαιρετικά)

Μέθοδος:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε καλά.

  2. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά.

  3. Σουρώνουμε, σερβίρουμε σε φλιτζάνια ή κούπες και γαρνίρουμε με τα βρώσιμα άνθη.

* Την ασβαγκάντα, την πιτάγια και τα πέταλα κενταύριου θα τα προμηθευτείτε σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα ή στο διαδίκτυο.

Υ.Γ. Υγιεινά και φυσικά:

 
Previous
Previous

Σοκολατένιο κέικ με ιστό αράχνης

Next
Next

Αυγοφέτες με μήλα με κανέλα