Γαλάζια πουτίγκα τσία με τσάι butterfly pea flower, γκρανόλα, γιαούρτι και μύρτιλα

Συνεχίζουμε υγιεινά και σήμερα, με ένα ωραιότατο πρωινό για το Σαββατοκύριακο, που θα σας φτιάξει τη διάθεση με το -απόλυτα φυσικό-χρώμα του και μόνο - για τη γεύση θα σας αφήνω να κρίνετε εσείς.

Για τα τεράστια οφέλη του ιδιαίτερου αυτού τσαγιού έχουμε ξαναμιλήσει, αλλά ας κάνουμε μια σύντομη επανάληψη για όσους δεν το γνωρίζουν: Το επιστημονικό όνομά του είναι Clitoria Ternatea και προέρχεται από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και η Μαλαισία. Εκεί χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για φαρμακευτικούς σκοπούς, αλλά απολαμβάνεται παραδοσιακά και ως ρόφημα, με την προσθήκη λεμονιού ή/και μελιού.

Έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών μας και λέγεται πως βοηθά στο αδυνάτισμα. Η τακτική του κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως έχει αντικαρκινική δράση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και βοηθά στη χώνεψη, τη συγκέντρωση και τη βελτίωση της διάθεσής μας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα ολόκληρα αποξηραμένα άνθη του, τα οποία θα μουλιάσετε σε βραστό νερό για μερικά λεπτά ή να το αγοράσετε σε σκόνη, όπως το matcha. Θα το βρείτε σε διαδίκτυο, σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα. Η τιμή του είναι υψηλή, αλλά χρειάζεστε ελάχιστη ποσότητα, οπότε ένα πακέτο θα σας φτάσει για πολύ καιρό.

  • Η γεύση του θυμίζει μαύρο τσάι, αλλά είναι πιο γήινη και ξυλώδης.

  • Δεν περιέχει καθόλου καφεϊνη.

  • Υπεύθυνες για το πανέμορφο, απόλυτα φυσικό γαλάζιο χρώμα του είναι οι ανθοκυανίνες που περιέχει.

Αυτή η πουτίγκα είναι δροσιστική και πολύ γευστική. Εκτός από τα οφέλη του τσαγιού, σημειώστε και τους σπόρους τσία (υπερτροφή), την πρωτεϊνη κα τα καλά λιπαρά των ξηρών καρπών από την γκρανόλα, τα προβιωτικά του γιαουρτιού και την αντιοξειδωτική δράση του μύρτιλου! Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή κάνετε vegan διατροφή, χρησιμοποιήστε φυτικό γάλα και γιαούρτι της επιλογής σας.

Υλικά:

Για δύο μερίδες:

200 μλ γάλα (ζωικό ή φυτικό)

4 κτσ σπόροι τσία

1 κτγ τσάι butterfly pea flower σε σκόνη

1 κτσ σιρόπι αγαύης (ή και περισσότερο αν θέλετε)

γκρανόλα της επιλογής σας (ή φτιάξτε μια από τις δικές μας - γιααα τσεκάρετε αυτή και αυτή)

γιαούρτι της επιλογής σας (ζωικό ή φυτικό)

μύρτιλα φρέσκα

αποξηραμένα βρώσιμα πέταλα κενταύριου (προαιρετικά)

Μέθοδος:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γάλα, τους σπόρους τσία, το τσάι και το σιρόπι.

  2. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ώσπου το μείγμα να πήξει. Αν θέλουμε να το φάμε για πρωινό, μπορούμε να το ετοιμάσουμε αποβραδίς.

  3. Σερβίρουμε το μείγμα σε ποτήρια (ή μπολ).

  4. Τοποθετούμε από πάνω μια στρώση γκρανόλα και μια στρώση γιαούρτι.

  5. Γαρνίρουμε με φρέσκα μύρτιλα και στολίζουμε με βρώσιμα πέταλα.

Υ.Γ. Περισσότερες υγιεινές συνταγές:

 
Previous
Previous

Σουδάκια κρακελέν με γέμιση λευκής σοκολάτας

Next
Next

Σοκολάτα με τρίχρωμη κινόα και τσίλι