Σοκολατένιες τάρτες με καραμελωμένα φουντούκια

 

(English recipe here)

Όσο ο καιρός κρυώνει σιγά-σιγά, αφήνουμε πίσω μας τα ανάλαφρα γλυκά του καλοκαιριού και πάμε σε πιο έντονες και γήινες γεύσεις, όπου η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί δίνουν και παίρνουν. Αυτές οι τάρτες είναι απόλυτα σοκολατένιες και κολασμένα νόστιμες. Σας εγγυώμαι ότι η κάθε μπουκιά αξίζει τις θερμίδες της - δεν θα το μετανιώσετε.

Οι τάρτες αυτές έχουν λίγη δουλίτσα, αλλά μπορείτε να τις φτιάξετε σταδιακά. Η καραμέλα μπορεί να γίνει μέρες πριν, η ζύμη να ετοιμαστεί και να μείνει στο ψυγείο για μία-δύο μέρες, ενώ τη γέμιση μπορείτε να τη φτιάξετε και να τη φυλάξετε στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα και να τη λιώσετε ξανά αφού έχετε ψήσει τη ζύμη για τις τάρτες, ώστε να τις γεμίσετε.

Υλικά:

(Για 12 τάρτες των 10 εκ.)

Για τη ζύμη:

150 γρ βούτυρο ανάλατο, σε κομματάκια

60 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

60 γρ αυγό

200 γρ αλεύρι μαλακό

40 γρ κακάο

3 γρ αλάτι

Για τη γέμιση:

400 γρ κουβερτούρα

400 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για τα καραμελωμένα φουντούκια:

200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

3 κτσ νερό

150 γρ φουντούκια ωμά, ανάλατα

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

  2. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.

  3. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μίξερ, χτυπώντας ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα.

  4. Σε αλευρωμένο πάγκο, δουλεύουμε λιγάκι τη ζύμη με τα χέρια μας και πλάθουμε μια μπάλα.

  5. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’ ώστε να ξεκουραστεί.

  6. Σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε πάχος 3 εκ. Με ένα κουπ-πατ λίγο μεγαλύτερο από τις φόρμες μας, κόβουμε κύκλους ζύμης.

  7. Τοποθετούμε τη ζύμη στις φόρμες και κόβουμε όση περισσεύει στις άκρες.

  8. Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στις τάρτες και τις γεμίζουμε με κεραμικά βάρη ή φασόλια.

  9. Ψήνουμε τις τάρτες σε προθερμασμένο φούρνο για 15’.

  10. Αφαιρούμε τα βάρη και το χαρτί και συνεχίζουμε ώσπου η ζύμη να ψηθεί εντελώς.

  11. Βγάζουμε τις τάρτες από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς προτού τις ξεφορμάρουμε και τις γεμίσουμε.

Για τη γέμιση:

  1. Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ, σε μικρά κομμάτια.

  2. Σε ένα κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων ζεσταίνουμε την κρέμα ώσπου να αρχίσει να σιγοβράζει.

  3. Περιχύνουμε τη σοκολάτα με την κρέμα και ανακατεύουμε με αργές κινήσεις με μια σπάτουλα, χωρίς να ενσωματώσουμε αέρα, ώσπου η σοκολάτα να λιώσει και να έχουμε μια παχύρρευστή γκανάς.

  4. Όταν η γκανάς κρυώσει αρκετά, αλλά πριν αρχίσει να πήζει, γεμίζουμε τις τάρτες και λειαίνουμε την επιφάνειά τους με μια σπάτουλα. Εναλλακτικά, αν έχουμε φτιάξει την γκανάς από την προηγούμενη μέρα, τη ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα ώσπου να λιώσει και γεμίζουμε τις τάρτες.

  5. Τοποθετούμε τις τάρτες στο ψυγείο ώσπου η γκανάς να στερεοποιηθεί. Ιδανικά, τις βγάζουμε για λίγη ώρα έξω από το ψυγείο πριν τις σερβίρουμε, ώστε να παραμείνουν δροσερές, αλλά να έχουν μαλακώσει λίγο.

Για τα καραμελωμένα φουντούκια:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε χαμηλή φωτιά και περιμένουμε ώσπου να γίνει μια ανοιχτόχρωμη καραμέλα.

  2. Προσθέτουμε τα φουντούκια, ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν καλά και αφαιρούμε από τη φωτιά.

  3. Απλώνουμε την καραμέλα επάνω σε ένα στρώμα σιλικόνης ή σε αντικολλητικό χαρτί και την αφήνουμε ώσπου να κρυώσει και να σκληρύνει.

  4. Μπορούμε να φυλάξουμε τα καραμελωμένα φουντούκια σε δοχείο που κλείνει ερμητικά στο ψυγείο. Ιδανικά, σπάμε την καραμέλα σε κομμάτια και στολίζουμε τις τάρτες αμέσως πριν τις σερβίρουμε.

Πεθαίνετε για σοκολάτα; Δείτε και αυτές τις συνταγές:

 

Dark chocolate tartelettes with caramelised hazelnuts

As the weather is cooling down, it’s time to leave the light desserts of the summer behind, and visit more intense and earthy flavours - with chocolate and nuts becoming the protagonists. These tarts are totally chocolatey and devilishly delicious. I guarantee you that EVERY SINGLE BITE is worth the calories - you’re not going to regret this.

These tarts need a bit of work, but you can make them gradually. The caramel can be prepared days before, the dough can be formed and packed in the fridge for a couple of days, and the filling can be made and kept in the fridge the day before and re-melted right before filling and serving the tarts.

Ingredients:

(For Twelve 10cm tarts )

For the dough:

150 g butter, unsalted, diced

60 g white caster sugar

60 g egg

200 g soft flour

40 g cocoa

3 g salt

For the filling:

400 g dark chocolate

400 g double cream

For the caramelised hazelnuts:

200 g white caster sugar

3 tbsp water

150 g hazelnuts, raw, unsalted

Method:

For the dough:

  1. In the mixer’s bowl, beat the sugar and butter with the paddle, until light and fluffy.

  2. Add the egg and beat until incorporated.

  3. In a bowl, mix the flour, cocoa and salt and add them to the mixer, beating until you get a dough that comes away from the bowl’s sides.

  4. On a floured surface, work the dough with your hands and shape it into a ball.

  5. Wrap the dough in cling film and keep it in the fridge for 30’.

  6. On a floured surface, roll out the dough with a rolling pin to a 3 mm thickness. With a cookie cutter slightly larger than the diameter of the tart moulds, cut circles.

  7. Place the dough in the tart moulds and cut the excess.

  8. Lay the tarts with baking paper and fill them with ceramic weights or beans.

  9. Bake the tarts in a preheated oven, at 170 degrees, for 15’.

  10. Remove the weights and the paper and keep baking until the dough is completely cooked.

  11. Remove the tarts from the oven and let them cool down completely before demoulding and filling them.

For the filling:

  1. Place the chocolate in a bowl, chopped.

  2. In a pot, or in the microwave, heat the cream until it starts boiling.

  3. Pour the cream on the chocolate and mix with a spatula, without incorporating air, until the chocolate melts and you get a smooth ganache.

  4. When the ganache cools down, but before it solidifies, fill the tarts and smooth their surface with a spatula. Alternatively, if you made the ganache the day before, heat it in a bain mari or in the microwave until it melts and fill the tarts.

  5. Place the tarts in the fridge until the ganache solidifies. Ideally, take them out for a few minutes before serving, so that they are still cool, but have softened up a little bit.

For the caramelised hazelnuts:

  1. In a pot, heat the sugar and water at a low temperature, until it turns into a light coloured caramel.

  2. Add the hazelnuts, mix until they are covered properly and remove from the stove.

  3. Spread the caramel on a silicon mat or on baking paper and leave it there until it hardens.

  4. We can keep the caramelised hazelnuts in an airtight container in the fridge for a few days. Ideally, break the caramel in small pieces and decorate the tarts just before serving them.

Are you a sucker for chocolate? Here are some more recipes:

 
 
Previous
Previous

Υγιεινή και εύκολη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο

Next
Next

Παριζιάνικα φινανσιέ με σταφύλια φράουλα