Υγιεινή και εύκολη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο
Πρόσφατα βρεθήκαμε με δύο αγαπημένες μου food bloggers, την Εύη Σκούρα του The Healthy Cook και την Αθηνά Πάνου του Bliss Buzz και οργανώσαμε στον κήπο του Tearoom ένα φθινοπωρινό brunch με ελληνικές γεύσεις. Εδώ μπορείτε να δείτε την πρώτη συνταγή που δημοσίευσα, την πρόταση μου για ένα ελληνικό brunch board με γιαούρτια, φρούτα του φθινοπώρου, μαρμελάδες και χειροποίητη γκρανόλα.
Σήμερα είναι η σειρά της αλμυρής μου συνταγής για brunch, που είναι μια πανεύκολη, γρήγορη και πάνω απ’ όλα υγιεινή σπανακόπιτα χωρίς φύλλο. Παραλείποντας το φύλλο, γλυτώνεις τον κόπο ΚΑΙ τις θερμίδες!
Υ.Γ. Και μην ξεχνάτε: Στα blog της Αθηνάς και της Εύης θα βρείτε σήμερα και περισσότερες από τις δικές τους συνταγές για το ελληνικό, φθινοπωρινό brunch μας - μελόπιτες από την Εύη και πολύχρωμα smoothies από την Αθηνά.
Υλικά:
(Για μία ταρτιέρα ή ταψί 25 εκ.)
2 αυγά
200 γρ γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά
100 μλ γάλα με μειωμένα λιπαρά
100 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ φέτα
250 γρ σπανάκι, χοντροκομμένο
4-5 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
άνιθος, ψιλοκομμένος
μαϊντανός, ψιλοκομμένος
ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
Μέθοδος:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, τον άνιθο και τον μαϊντανό μαζί με λίγο λάδι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε ώσπου να μικρύνει ο όγκος τους.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με έναν αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
Ρίχνουμε από πάνω το αλεύρι σαν βροχή και ανακατεύουμε καλά.
Θρυμματίζουμε μέσα στο μπολ τη φέτα με τα χέρια μας και την ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα.
Χωρίς να σουρώσουμε, προσθέτουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλάτι (δεν ξεχνάμε ότι η φέτα είναι ήδη αρμυρή) και μπόλικο μαύρο ή λευκό πιπέρι.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια ταρτιέρα ή ένα ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Tearoom της Madame Gâteaux
Concept/Food styling: Madame Gâteaux, Bliss Buzz, The Healthy Cook
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τζέμης
Βρείτε εδώ τις υπόλοιπες συνταγές του ελληνικού brunch:
Healthy and easy crustless spinach pie
A couple of weeks ago, I got together with two of my favourite food bloggers, Evi Skoura of The Healthy Cook and Athina Panou of Bliss Buzz, and we organised together in the garden of my Tearoom an autumn brunch with Greek flavours.
Here you can see the first recipe I posted, which was a Greek brunch board with a variety of yoghurts, autumn fruits and home-made jams and granola. Today you can read my savoury brunch recipe, which was a super easy, fast and healthy crustless spinach pie (spanakopita). Why crustless? By omitting the fyllo, you save time AND calories!
P.S. And don’t forget: on the girls’ blogs, you will find more of their recipes from our Greek brunch!
Ingredients:
(For a 25 cm tart mould or tray)
2 eggs
200 g yoghurt (low fat)
100 ml milk (low fat)
100 g all purpose flour
150 g feta cheese
250 g spinach, roughly chopped
4-5 spring onions, finely chopped
dill, finely chopped
parsley, finely chopped
olive oil
sea salt and freshly ground pepper
Method:
In a pot, cook the spinach, onions, dill and parsley with a little bit of olive oil at a low temperature and mix until their volume is reduced.
In a big bowl, beat the eggs with a whisk.
Add the yoghurt and milk and mix with the whisk.
Sprinkle the flour in the bowl and mix well with a spatula.
Crumble the feta cheese with your fingers and add it to the bowl.
Without straining, add the pot mixture to the bowl and mix.
If you want, add a little extra salt (the cheese is already quite salty as well as black or white pepper.
Add the mixture in a tart mould or tray, flatten the surface with a spatula and bake in a preheated oven at 180 degrees.
The photoshoot took place in the garden of Madame Gâteaux’s Tearoom
Concept/Food styling: Madame Gâteaux, The Healthy Cook, Bliss Buzz
Photos: Konstantinos Tzemis
More recipes from our Greek-inspired autumn brunch: