Μαντλέν με φρέσκα και αποξηραμένα κεράσια και λευκή σοκολάτα
Το ωραιότερο ατομικό γλυκάκι του κόσμου είναι η μαντλέν. Τι μπορεί δηλαδή να θελήσει η ψυχή σου πέρα από δύο μπουκιές αφράτου κέικ με πανέμορφο σχήμα σαν κοχύλι και άρωμα από ό,τι τραβάει η όρεξή σου;
Σήμερα, μαντλέν με κεράσια -φρέσκα στο εσωτερικό τους, αποξηραμένα για στολίδι- βουτηγμένες σε λευκή σοκολάτα. Η στιγμή που το ολόκληρο ψητό κεράσι σκάει πάνω στη γλώσσα είναι όνειρο!
Υλικά:
Για τις μαντλέν:
(Για περίπου 30 τμχ)
180 γρ βούτυρο ανάλατο
170 γρ αυγό
160 γρ κρόκος
170 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
230 γρ αλεύρι μαλακό
6 γρ αλάτι
9 γρ μπέικιν πάουντερ
κεράσια μικρού μεγέθους
Για τη διακόσμηση:
λευκή σοκολάτα
αποξηραμένα κεράσια
Μέθοδος:
Για τις μαντλέν:
Σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει (θερμοκρασία δωματίου).
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τη ζάχαρη μαζί με το αυγό και τον κρόκο.
Ζυγίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στο μίξερ, συνεχίζοντας να χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.
Χύνουμε σιγά-σιγά μέσα το βούτυρο και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Σε κάθε θήκη της φόρμας τοποθετούμε ένα κερασάκι, από το οποίο έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι.
Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα κορνέ και γεμίζουμε τις φόρμες κατά τα 2/3.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο, ώσπου οι μαντλέν να ξεκολλάνε με ευκολία από τη φόρμα.
Βγάζουμε τις μαντλέν από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τις καλύψουμε με σοκολάτα.
Για τη διακόσμηση:
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και βουτάμε μέσα τις μαντλέν.
Τοποθετούμε τις μαντλέν σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Στολίζουμε με αποξηραμένα κεράσια, πριν στεγνώσει η σοκολάτα, ώστε να κολλήσουν επάνω.
*Φωτογράφιση: Κωνσταντίνος Τζέμης
Fresh & dried cherry madeleines dipped in white chocolate
Recipe in English
A madeleine is the best little treat in the whole world. What more could your heart desire other than two bites of a fluffy cake with a gorgeous seashell shape flavoured like anything you can ask for? Today, cherry madeleines -fresh and whole inside, dried and crumbled on the outside - dipped in white chocolate. The moment that the whole roasted cherry bursts in your mouth is pure poetry!
Ingredients:
For the madeleines:
(About 30 pieces)
180 g butter, unsalted
170 g egg
160 g yolk
170 g white caster sugar
230 g soft flour
6 g salt
9 g baking powder
cherries, small sized
For the decoration:
200 g white chocolate
dried cherries
Method:
For the madeleines:
Melt the butter in the microwave (or in a bain mari) and leave it to cool down to room temperature.
In the mixer’s bowl, whisk the egg, yolk and sugar.
In a bowl, weigh and mix together the flour, salt and baking powder and add them to the mixer. Whisk until incorporated.
Pour in the butter and whisk until the batter is homogenized.
Butter your madeleine moulds, sprinkle them with flour and shake them to get rid of the excess flour.
Place one cherry (after you remove the pit) in each case of the moulds.
Put the batter in a piping bag and fill the moulds to 2/3.
Bake in a preheated at 170 degrees oven. The madeleines are ready when you can easily lift them off the mould.
Remove them from the oven and let them cool down completely before you cover them with chocolate.
For the decoration:
Melt the chocolate in the microwave or in a bain marie and dip the madeleines in.
Place them on a tray that layed with baking paper.
Decorate with whole or crumbled dried cherries.
*Photos: Konstantinos Tzemis