Πώς να φτιάξετε σπιτικά μπισκότα petit-beurre

 

Και σε ποιον δεν αρέσουν τα petit-beurre, τα μπισκότα με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές; Τώρα ήρθε η σειρά του γιου μου και δεν χρειάστηκε παρά μία δοκιμή για να γίνουν τα αγαπημένα του μπισκότα. Κι αφού του αρέσουν τόσο πολύ, σκέφτηκα να μάθω να τα φτιάχνω μόνη μου.

Κατόπιν εξονυχιστικής έρευνας, εμαθα πως τα πτι μπερ κατάγονται από τη γαλλική πόλη Nantes (Νάντη) και εφευρέθηκαν το 1886 από την μπισκοτοποιία Lefèvre-Utile. Η ιστορική αυτή εταιρεία ιδρύθηκε το 1846 και πήρε το όνομά της από τους ιδιοκτήτες και ιδρυτές της Jean Romain Lefèvre και τη σύζυγο και συνέταιρό του, Pauline Isabelle Utile. Το μπισκότο εφηύρε ο γιος τους, Louis, ο οποίος ανέλαβε την μπισκοτοποιία στη συνέχεια και λέγεται πως εμπνεύστηκε το σχήμα τους από ένα σουπλά που είχε η γιαγιά του. Τα μπισκότα petit beurre άρχισαν να λανσάρονται με αυτό το σχήμα, για το οποίο δημιουργήθηκε ένα ειδικό κουπ πατ και το μέγεθός τους ήταν 65x54x6,5 χιλιοστά. Από το 1888 έφεραν την επιγραφή LU Petit Beurre Nantes, ονομασία την οποία η εταιρεία πατεντάρισε. Τα μπισκότα έχουν τέσσερις στρογγυλές γωνίες, 52 “δοντάκια” και 24 “τελίτσες” ανάμεσά τους, νούμερα που αντιπροσώπευαν τις τέσσερις εποχές, τις 52 βδομάδες του χρόνου και τις 24 ώρες της μέρας. Η εταιρεία υπάρχει ακόμα (αν και πλέον ανήκει στον όμιλο Kraft foods) και παράγει 9.000 τόνους μπισκότα πτι μπερ ετησίως. Φυσικά το μπισκότο σημείωσε τεράστια επιτυχία και αντιγράφηκε κατά κόρον, ενώ στην Ελλάδα έγιναν γνωστά από την εταιρεία Παπαδοπούλου από την οποία άρχισαν να παρασκευάζονται το 1922. Ο Lefèvre για να κάνει τα δικά του μπισκότα να ξεχωρίσουν τους έδωσε την επίσημη ονομασία Véritable Petit Beurre, γνήσια, δηλαδή μπισκότα πτι μπερ.

Η συνταγή τους είναι πολύ απλή -γιατί τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή είναι τα πιο απλά- και θέλει μόλις τέσσερα υλικά: ζάχαρη, βούτυρο, γάλα και αλεύρι. Η διαδικασία παρασκευής τους μπορεί να σας φανεί λίγο παράξενη, όμως, αυτή τη μέθοδο συνάντησα πράγματι σε όσες συνταγές βρήκα που ισχυρίζονται πως είναι αυθεντικές. Η συνταγή ζητά να βράσουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και το γάλα και στη συνέχεια να χτυπήσουμε αυτό το μείγμα στο μίξερ μαζί με το αλεύρι, ώσπου να σχηματιστεί ζύμη. Το ειδικό κουπ-πατ για πτι μπερ μπορείτε να το προμηθευτείτε στο διαδίκτυο, αλλά αν δεν το βρείτε, χρησιμοποιήστε ένα απλό ορθογώνιο κουπ πατ.

 
 

Υλικά:

(Για περίπου 35-40 μπισκότα)

200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

200 γρ βούτυρο ανάλατο

125 μλ γάλα πλήρες

250 γρ αλεύρι μαλακό

250 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

Μέθοδος:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το γάλα ώσπου να πάρουν βράση και να διαλυθεί το βούτυρο και η ζάχαρη.

  2. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.

  3. Στον κάδο του μίξερ, ζυγίζουμε τα αλεύρια και έπειτα περιχύνουμε με το μείγμα και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα.

  4. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες.

  5. Ζυμώνουμε τη ζύμη για λίγο ώστε να μαλακώσει και να πλάθεται εύκολα και ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος περίπου 5-6 χιλ.

  6. Κόβουμε με το κουπ πατ τα μπισκότα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

  7. Ψήνουμε τα μπισκότα στους 170 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα και να ξεκολλάνε από το χαρτί.

  8. Βγάζουμε τα μπισκότα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς προτού σερβίρουμε. Απολαβάνουμε βουτώντας τα σε ένα ποτήρι κρύο γάλα!

 
 

How to make your own petit-beurre biscuits

Recipe in English

Who doesn’t like petit-beurres, the biscuits that fed generation after generation? Now it’s my son’s turn and all it took was one try for them to become his favourite biscuits. And since he likes them so much, I decided to learn how to make them.

With thorough research, I found out that petit-beurres come from the French city Nantes and were invented in 1886 by the biscuit maker Lefèvre-Utile. This historic factory was founded in 1846 and was named after its founders and owners Jean Romain Lefèvre and his wife and partner, Pauline Isabelle Utile. The biscuit was invented by their son Louis, who took over the company, and he is said to have been inspired for their shape by a placemat that his grandmother owned. The petit-beurre biscuits were launched with the shape we know today, for which there was a specific cutter manufactured and their size was 65x54x6,5 mm. Since 1888 they have been carrying the stamp LU Petit Beurre Nantes, a name that was patented. The biscuits have four rounded corners, 52 “teeth” and 24 dots, numbers that represent the 4 seasons, 52 weeks of the year and 24 hours of the day. The company still exists in Nantes (although it now belongs to the Kraft Foods conglomerate) and produces 9000 tons of petit beurre biscuits a year. Of course the biscuits were a huge success and were copied by many manufacturers and countries. In Greece, they became famous through the Papadopoulou company that started making them in 1922. Lefèvre gave his biscuits the official name Véritable Petit Beurre (authentic) to set them apart from all the copies.

Their recipe is very simple - because the best things in life are, after all, the simplest - and needs only four ingredients: sugar, butter, milk and flour. The process might seem strange to you, but this is indeed the method I found in all the recipes I could find that claim to be authentic. The recipe asks to boil the sugar together with the butter and milk and then beat this mixture with the flour until it forms a dough. You can get the special petit beurre cutter online, but if you can’t find it, you can use a simple rectangular cutter.

 
 

Ingredients:

(For about 35-40 biscuits)

200 g white caster sugar

200 g unsalted butter

125 ml full fat milk

250 g soft flour

250 g all purpose flour

Method:

  1. In a pot, boil the sugar, butter and milk until they melt.

  2. Take the pot off the stove and leave the mixture to cool down.

  3. Weigh the flours in the mixer, pour over the mixture from the pot and beat at a medium speed, until you get a dough.

  4. Wrap the dough in cling film and leave it in the fridge for 3 hours.

  5. Work the dough with your hands until it softens down a little bit and roll it out with a rolling pin to a thickness of 5-6 mm.

  6. Use the cutter to cut out biscuits and place them in a tray laid out with baking paper.

  7. Bake the biscuits at 170 degrees until the get a light brown colour and they don’t stick on the paper.

  8. Leave the biscuits to cool down before serving. Dunk the biscuits in cold milk and enjoy!

 
 
 
 
Previous
Previous

Μαντλέν με φρέσκα και αποξηραμένα κεράσια και λευκή σοκολάτα

Next
Next

Το σοκολατένιο κέικ της Ματίλντα