Κοκτέιλ με τζιν, λεμόνι και σιρόπι λεβάντας
Ένα κοκτέιλ που συνήθιζα πολύ να πίνω όταν ζούσα στο Λονδίνο, καθότι είναι εξαιρετικά δημοφιλές εκεί, είναι το Tom Collins. Δεν ξέρω γιατί στη χώρα μας δεν κυκλοφορεί ιδιαίτερα, γιατί πραγματικά ταιριάζει πολύ στο κλίμα μας, τα υλικά του είναι απλούστατα (τζιν, λεμόνι, σόδα, σιρόπι) και μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα και στο σπίτι σας, άσε που το τζιν είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα. Go figure - ελπίζω να γίνει κι εδώ μόδα κάποια στιγμή.
Ως τότε, εγώ το φτιάχνω τακτικά στο σπίτι και πρόσφατα είχα την αναλαμπή να του προσθέσω σιρόπι λεβάντας. Όσοι με παρακολουθείτε καιρό ξέρετε τι αδυναμία έχω στη λεβάντα και γενικότερα στις ανθικές γεύσεις και πόσο μου αρέσει να φτιάχνω χειροποίητα λουλουδένια σιρόπια. Το σιρόπι της λεβάντας είναι πανεύκολο και αν δεν την έχετε πρόχειρη στον κήπο σας, μπορείτε κάλλιστα να το φτιάξετε με αποξηραμένη βρώσιμη λεβάντα που πωλείται στο σουπερμάρκετ σε βαζάκια (θα τη βρείτε συνήθως στο διάδρομο με τα είδη τσαγιού και λοιπά ροφήματα). Αν δεν έχετε ήδη λεβάντα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας ,σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που μεγαλώνει και ανθίζει ακόμα και σε γλάστρα, μυρίζει θαυμάσια (διώχνει και τα κουνούπια!) και τα λουλουδάκια της έχουν ένα σωρό εφαρμογές, βρώσιμες και μη. Εγώ ό,τι λουλούδια δεν χρησιμοποιώ σε συνταγές, τα αποξηραίνω και τα βάζω σε σακουλάκια στις ντουλάπες μου για να απομακρύνω τον σκόρο. Μπορείτε φυσικά να την πιείτε και ως ζεστό ρόφημα το χειμώνα σκέτη ή να τη χρησιμοποιήσετε σε συνταγές ζαχαροπλαστικής - να αρωματίσετε κρέμες, σοκολάτες, ή κέικ όπως αυτό το bundt cake που φτιάξαμε πρόσφατα. Σας υπόσχομαι ότι αν δοκιμάσετε αυτό το κοκτέιλ θα γίνει το ποτό του καλοκαιριού σας!
Υλικά:
(Για 2 κοκτέιλ)
Για το σιρόπι:
160 μλ νερό
90 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 1/2 κτσ λεβάντα αποξηραμένη
λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής μοβ
Για το κοκτέιλ:
50 μλ σιρόπι λεβάντας
50 μλ χυμός λεμονιού φρεσκοστυμμένος
100 μλ τζιν παγωμένο
250 μλ σόδα παγωμένη
φέτες λεμονιού
πάγος
Μέθοδος:
Για το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να πήζει το σιρόπι ελαφρώς.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη λεβάντα, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε. Αφήνουμε έτσι στην άκρη την κατσαρόλα για 1 ώρα.
Σουρώνουμε και μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα βαζάκι (κατά προτίμηση αποστειρωμένο για να διαρκέσει περισσότερο).
Σε αυτό το στάδιο, ρίχνουμε μέσα και μία-δύο σταγόνες χρώμα, αν θέλουμε, και ανακατεύουμε.
Φυλάμε το σιρόπι στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε. Θυμηθείτε: μπορείτε να φτιάξετε κοκτέιλ, λεμονάδα, κέικ, μους, και ό,τι άλλο λαχταράει η όρεξή σας!
Για το κοκτέιλ:
Σε ψηλό ποτήρι (highball), χύνουμε το σιρόπι.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, έπειτα το τζιν και τέλος τη σόδα.
Ανακατεύουμε με αναδευτήρα, προσθέτουμε φετάκια λεμονιού και πάγο και σερβίρουμε.
Lavender Tom Collins cocktail
Recipe in English
Tom Collins is a cocktail that I used to order very often when I lived in London, since it’s quite popular there. I don’t know why, but in Greece you don’t see it that often, which is strange, because it really suits the climate, it’s ingredients are simple (gin, lemon, soda, syrup) and you can make it easy at home, and besides, gin is super popular in Greece. Go figure! I hope it becomes fashionable here too at some point.
Until then, I make it at home regularly and recently I had a stroke of brilliance and I added some lavender syrup to it. Those of you who have been following me for a while know my soft spot for lavender and floral flavours and how much I enjoy making floral syrups. Lavender syrup is very easy to make and if you don’t have lavender in your garden or balcony, you can very well make it with dried culinary lavender from the supermarket (you can usually find it on the aisle with teas). If you don’t have lavender at home, I really recommend to get some. It’s such a resilient plant that flowers even in a pot, smells lovely (gets rid of mosquitoes too) and its flowers have so many applications, edible or not. Whatever flowers I don’t use in my cooking, I dry them and put them in little bags and place them in cupboards and drawers to keep moths away. You can also enjoy it by itself as a hot beverage os use it in baking - flavour creams, chocolates or cakes like this bundt cake we made recently. I promise you that if you try this cocktail, it will become the beverage of your summer - and God knows we need one after what we’ve all been through in 2020.
Ingredients:
For the syrup:
160 ml water
90 g white caster sugar
1 1/2 tbsp dried culinary lavender
purple food colouring (optional)
For the cocktail:
(For 2 cocktails)
50 ml lavender syrup
50 ml lemon juice, freshly squeezed
100 ml gin, ice cold
250 ml soda, ice cold
lemon slices
ice cubes
Method:
For the syrup:
In a pot, add the sugar and water and leave them to boil, until the sugar dissolves and syrup starts to thicken slightly.
Take it off the stove, add the lavender, mix and cover. Leave the pot like that for 1 hour.
Drain the syrup and transfer it in a jar, preferably sterilised as it will last longer.
At this stage, you can add 1-2 drops of purple colour, if you want, and mix.
Keep the syrup in the fridge.
For the cocktail:
(For 2 cocktails)
In a highball glass, pour the syrup.
Pour the lemon juice, then the gin and finally the ice.
Mix. add the lemon slices & ice and serve.