Κέικ με ολόκληρα κεράσια και φιστίκι Αιγίνης

 
 
 

Και αν δεν φτιάξεις και πέντε-έξι-εφτά (και βάλε) γλυκά με κεράσια, πώς περιμένεις να καταλάβεις καλοκαίρι; Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, του έδωσα και κατάλαβε. Πείτε μου ό,τι θέλετε, το καλοκαίρι έχει πολλά ωραία φρούτα, αλλά σαν το κεράσι, κανένα. Είτε ωμό είτε ψημένο, είτε παγωμένο από το ψυγείο είτε καυτό από τον φούρνο, έχει τόσες εφαρμογές, σε συνταγές γλυκές και αλμυρές που νομίζω ότι είναι αδύνατο να βαρεθώ να δημιουργώ με τον μαγικό αυτόν καρπό. Σήμερα, λοιπόν, ετοίμασα ένα κέικ με κεράσια, που τα πάντρεψα με τα φιστίκια Αιγίνης - ένας κλασικός, αξεπέραστος συνδυασμός. Πειραματίστηκα αρκετά με αυτό το κέικ μέχρι να βρω τις καλύτερες κατά τη γνώμη μου ισορροπίες των υλικών. Το φιστίκι χρειάζεται να μπει στη σωστή ποσότητα: αν βάλεις πολύ, το κέικ βαραίνει και γίνεται λιπαρό, αν δεν βάλεις αρκετό, η γεύση του σκεπάζεται. Τα κεράσια, κατέληξα ότι είναι καλύτερα να μπαίνουν στο κέικ ολόκληρα: έτσι, δεν ποτίζουν το μείγμα και η γεύση τους μένει άρτια, έτσι ώστε να σκάει στη γλώσσα με δύναμη με την κάθε δαγωνιά φρούτου. Το ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο, σε αυτό το κέικ, επίσης θεωρώ ότι ταιριάζει θαυμάσια, ενώ το γλάσο κερασιού δίνει ένα θαυμάσιο φυσικό χρώμα στο κέικ και το εμπλουτίζει γευστικά. Στολίστε το κέικ με άφθονα κεράσια και πασπαλίστε το με χοντροσπασμένο φιστίκι. Απολαύστε το ολόφρεσκο, μόλις κρυώσει από τον φούρνο και σας υπόσχομαι πως θα μπει στο μόνιμο ρεπερτόριό σας.

Υλικά:

(Για ένα loaf cake 1,4 lt)

Για το κέικ:

200 γρ ελαιόλαδο

200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

2 αυγά

210 γρ αλεύρι μαλακό

100 γρ φιστίκια Αιγίνης, ωμά, ανάλατα

2 κτγ μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

50 μλ γάλα πλήρες

15 κεράσια ολόκληρα, αποπυρηνωμένα με το ειδικό εργαλείο

Για το γλάσο και τη διακόσμηση:

100 γρ ζάχαρη άχνη

5-10 κεράσια, αποπυρηνωμένα

10-15 κεράσια με το κοτσάνι τους, για τη διακόσμηση

μερικά φιστίκια χοντροσπασμένα, για τη διακόσμηση

 
 

Μέθοδος:

Για το κέικ:

  1. Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη.

  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να αφρατέψει.

  3. Στον πολυκόφτη, χτυπάμε τα φιστίκια μέχρι να γίνουν σκόνη.

  4. Ανακατεύουμε το φιστίκι με το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ μέσα σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στο μίξερ εναλλάξ με το γάλα, χτυπώντας ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

  5. Ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα με μια σπάτουλα τα κεράσια.

  6. Μεταφέρουμε το μείγμα μέσα σε μια βουτυρωμένη φόρμα για loaf cake και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.

  7. Βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα μέσα στο κέικ: αν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.

  8. Προσοχή: Μην αφήσετε το χρώμα αυτού του κέικ να σας ξεγελάσει και το ξεφουρνίσετε πριν την ώρα του: να θυμάστε πως τα μείγματα που περιέχουν φιστίκι σκουραίνουν αρκετά στο ψήσιμο.

  9. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά προτού το αναποδογυρίσουμε και το ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο και τη διακόσμηση:

  1. Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα μπολ.

  2. Στον πολυκόφτη, χτυπάμε τα κεράσια και τα σουρώνουμε πάνω από το μπολ με τη ζάχαρη, ώστε το ζουμί τους να στάξει μέσα στο μπολ - δεν θα χρειαστούν πάνω από μερικές σταγόνες.

  3. Με ένα κουταλάκι, ανακατεύουμε καλά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο, σκόυρο ροζ γλάσο.

  4. Περιχύνουμε το κέικ προσεκτικά.

  5. Στολίζουμε με κεράσια και φιστίκια και σερβίρουμε.

 
 

Cherry and pistachio loaf cake

Recipe in English

It doesn’t feel like summer is here, if you don’t bake five or six (or more) desserts with cherries. Just like every other year, this summer, I went berzerk. Say what you will, summer does have a lot of nice fruits, but nothing beats cherries. Raw or roasted, chilled straight from the fridge or piping hot from the oven, it’s got so many applications, in recipes sweet and savoury, that I think I could never get tired of creating with this magic fruit. Today, I made a loaf cake with cherries, which I combined with pistachio nuts from the island of Aegina - a classic, yet unbeatable flavour combo, in my opinion. I experimented quite a bit with this cake before finalising it and showing it to you. The pistachio needs to be just enough: too much and the cake becomes heavy and oily, too little and its flavour gets covered. Cherries, I concluded, need to be whole: this way, they keep their flavour intact and the cake doesn’t get soggy, so that with every bite you get an explosion of ‘cherryness’ (yes, I made up a word). Olive oil, instead of butter compliments this cake, I find, and the cherry glaze gives it a beautiful, natural colour and enriches its flavour overall. Decorate this cake with plenty of cherries and sprinkle it with crushed pistachios. Enjoy it freshly baked, right after it cools down just enough, and I promise you, it will become a staple of your repertoire.

Ingredients:

(For a 1,4 lt loaf cake)

200 ml olive oil

200 g white caster sugar

2 eggs

210 g soft flour

100 g pistachios, raw, unsalted

2 tsp baking powder

1 pinch of salt

50 ml milk (full fat)

15 cherries, whole, de-pitted

10-15 cherries, for decorating

a few pistachios, roughly chopped, for decorating

Method:

For the cake:

  1. In the mixer’s bowl, beat the oil and sugar.

  2. Add the eggs and beat until fluffy.

  3. In the food processor, grind the pistachios until very fine.

  4. Mix the pistachios, flour, salt and baking powder in a bowl and add them to the mixer, beating until you get a homogenised batter.

  5. Mix the cherries in the batter with a spatula.

  6. Transfer the batter in a buttered loaf cake mould and bake in a preheated oven at 170 degrees.

  7. Pierce the cake with a toothpick: if it comes out dry, it’s ready.

  8. Tip: Don’t let this cake’s colour fool you and take it out too soon. Remember: batters that contain pistachio tend to get darker when baking.

  9. Remove the cake from the oven and let it cool down completely before de-moulding.

For the glaze and decoration:

  1. Weigh the sugar in a bowl.

  2. In the food processor, beat the cherries and strain them above the bowl of sugar, so that their juice goes straight in the bowl: a few droplets will be enough.

  3. Mix with the spoon, until you get a thick, deep pink, smooth glaze. If it’s too thick, add more juice. If it gets too thin, correct it with some more sugar.

  4. Pour the glaze carefully over the cake.

  5. Decorate with cherries and pistachios and serve.

 
 
Previous
Previous

Σισιλιάνικα καννόλι για τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο

Next
Next

Τάρτα με κολοκυθάκια, θυμάρι και τυρί ρικότα σαν τριαντάφυλλο