Τάρτα με κολοκυθάκια, θυμάρι και τυρί ρικότα σαν τριαντάφυλλο
Το καλοκαίρι, το στομάχι δεν αντέχει βαριά φαγητά, it’s a fact. Οι τάρτες λαχανικών είναι μια πολύ ωραία λύση για ένα ελαφρύ γεύμα, κι αυτή εδώ η τάρτα με κολοκυθάκια, που τώρα είναι στα ντουζένια τους, είναι όχι μόνο ανάλαφρη και πεντανόστιμη, αλλά και πάρα πολύ ελκυστική. Για τις χαλαρωτικές ιδιότητες της μαγειρικής έχω μιλήσει πολλές φορές, και αυτή εδώ είναι μια περίπτωση που πραγματικά απολαμβάνεις τον χρόνο σου στην κουζίνα. Σε κάποιους, το να κόψουν τα κολοκυθάκια και να τα τοποθετήσουν υπομονετικά στην τάρτα με αυτό τον τρόπο, μπορεί να φαντάζει βουνό - εσείς όμως, που πραγματικά αγαπάτε το μαγείρεμα, θα απολαύσετε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι σχεδόν σαν διαλογισμός! Μπορείτε να φτιάξετε αυτή την τάρτα και με άλλα λαχανικά, όπως γλυκοπατάτα ή καρότο, ή συνδυασμός και των τριών. Επίσης, μπορείτε αντί της ρικότα να χρησιμοποιήσετε ανθότυρο ή κατίκι, ή ακόμα και κότατζ, και να την εμπλουτίσετε με ό,τι μυρωδικά σας αρέσουν περισσότερο. Η ποσότητα της ζύμης που δίνουμε στη συνταγή είναι για δύο τάρτες των 20 εκ., οπότε αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να πειραματιστείτε με κάποια παραλλαγή για τη δεύτερη τάρτα!
Υλικά:
(Για 2 τάρτες των 20 εκ.)
Για τη ζύμη:
240 γρ αλεύρι μαλακό
5 γρ ζάχαρη
5 γρ αλάτι
120 γρ βούτυρο ανάλατο
60 γρ αυγό
Για τη γέμιση:
4-5 κολοκυθάκια
1 κεσεδάκι τυρί ρικότα
4 κτς γιαούρτι
φρέσκο θυμάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
ελαιόλαδο
Μέθοδος:
Για τη ζύμη:
Τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το βούτυρο, κρύο, σε κομματάκια και χτυπάμε με το φτερό ώσπου το μείγμα να αποκτήσει υφή σαν άμμο.
Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε, ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο κρύο νεράκι για να τη βοηθήσουμε.
Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο, τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας πάνω σε αλευρωμένο πάγκο, την κάνουμε μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Την τοποθετούμε το στο ψυγείο για 30’.
Βγάζουμε τη ζύμη, τη δουλεύουμε πάλι με τα χέρια μας πάνω στον πάγκο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος περίπου 3 χιλ.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα της τάρτας και κόβουμε όση περισσεύει περιμετρικά.
Καλύπτουμε την τάρτα με χαρτί ψησίματος και τη γεμίζουμε με κεραμικά βαρίδια ή όσπρια.
Ψήνουμε την τάρτα στους 170 βαθμούς για 15’.
Αφαιρούμε τα βαρίδια και το χαρτί και ψήνουμε για άλλα 15’ λεπτά περίπου, ώσπου η ζύμη να πάρει λίγο χρώμα.
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση:
Σε ένα μπολ, βάζουμε τη ρικότα και το γιαούρτι, αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ώσπου να αφρατέψει το μείγμα. Απλώνουμε το μείγμα στον πάτο της τάρτας.
Με έναν αποφλοιωτή, κόβουμε τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές φέτες κατά μήκος. Τυλίγουμε μία φέτα σε ρολό και την τοποθετούμε στο κέντρο της τάρτας. Από εκεί και έπειτα, συνεχίζουμε τυλίγοντας τη μία φέτα γύρω από την άλλη ώσπου να γεμίσει η τάρτα.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλείφουμε με ένα πινέλο τα κολοκυθάκια, πασπαλίζουμε αλατοπίπερο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς ώσπου τα κολοκυθάκια να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.
Σερβίρουμε με μείγμα πράσινων σαλατικών στο πλάι.
Zucchini & thyme spiral tart
Recipe in English
In the summer, our stomachs can’t take heavy food - especially in Greece, where the summers are so hot. Veggie tarts are a great solution for a light meal, and this tart, made with zucchini that are at their best right now, is not only light and delicious, but also very attractive don’t you think? I have spoken many times about the relaxing properties of cooking, and this is a case where you will really enjoy being in the kitchen. For some, cutting the zucchini and placing them patiently in the tart in this way, might seem like a chore - the ones of you that REALLY love cooking though, will definitely enjoy this process, which is almost like meditation! You can make this tart with other vegetables, like sweet potatoes or carrots, or a combination of the three. You can use the Greek cheese anthotyro or katiki, or even cottage cheese, instead of ricotta, if you prefer it, and choose the herbs that you like best. The dough quantity in the recipe is for two 20 cm tarts, so this is a good opportunity to variate and experiment with your second tart as the first one is baking!
Ingredients:
(For two 20 cm tarts)
For the dough:
240 g soft flour
5 g sugar
5 g salt
120 g butter, unsalted, cold, cut into small cubes
60 g egg
For the filling:
4-5 zucchini, fresh, washed and dried
1 small tub of ricotta cheese (around 250-300 g)
4 tbsp Greek yogurt
fresh thyme
salt
freshly ground white pepper
olive oil
Method:
For the dough:
Place the flour, salt and sugar in the mixer’s bowl and mix.
Add butter and beat with the paddle until the mix gets a sandy texture.
Add egg and beat, until you get a dough that comes away from the bowl’s sides. If it needs it, add a little bit of cold water to help it.
Put the dough on a floured surface and work it with your hands, shape it into a ball, wrap it in cling film and place it in the fridge for 30’.
Take the dough out of the fridge, work it on the counter with your hands to soften it up a bit and roll it out to a thickness of about 3 mm.
Transfer the dough in the tart mould and cut the excess with a knife.
Cover the tart with baking paper and fill it with ceramic weights or beans.
Bake the tart at 170 degrees for 15’.
Remove the weights and paper and bake for another 15’ or until the dough gets a little bit of colour.
Remove the tart from the oven and let it cool down.
For the filling:
In a bowl, put the ricotta and yogurt, salt, pepper and a little bit of thyme, chopped up. Mix well with a spoon until fluffy. Spread the mixture on the bottom of the tart with a spatula.
With a potato peeler, cut the zucchini into very thin slices, lengthwise. Wrap one slice into a roll and place it in the middle of the tart. From then, keep wrapping one slice around the previous one, until you fill up the whole tart.
Sprinkle with some olive oil and use a brush to spread it on the zucchini. Add salt and pepper and bake at 170 degrees until the zucchini soften up and get a little bit of colour.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλείφουμε με ένα πινέλο τα κολοκυθάκια, πασπαλίζουμε αλατοπίπερο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς ώσπου τα κολοκυθάκια να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.
Serve with green salad on the side.