Κραμπλ με λεμόνι, μύρτιλα και μήλα σε μαντεμένιο τηγάνι

 

(English recipe here)

Έχετε μαγειρέψει ποτέ σε σκεύη από μαντέμι; Εγώ τα λατρεύω - και σήμερα θα σας εξηγήσω γιατί.

  1. Πρώτον, το μαντέμι είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό: τα σκεύη αυτά, εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες περιποίησής τους, θα διαρκέσουν μια ζωή, για να μη σας πω ότι θα τα κληρονομήσει και η επόμενη γενιά. Είναι, λοιπόν, μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

  2. Δεύτερον: τα σκεύη από μαντέμι είναι τρομερά ευέλικτα. Μπορείτε κυριολεκτικά να κάνετε τα πάντα, από μαγειρική και ζαχαροπλαστική στο μάτι ή τον φούρνο σας μέχρι μπάρμπεκιου και ψήσιμο σε ανοιχτή φωτιά στην εξοχή ή σε τζάκι. Το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνουν άλλα υλικά (π.χ. πλαστική λαβή ή οτιδήποτε που φθείρεται) κάνει τη χρήση τους εξαιρετικά βολική. Για παράδειγμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα στο μάτι και να το ολοκληρώσουμε στον φούρνο, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε σκεύος!

  3. Τρίτον - και κυριότερον! Γιατί το μαγείρεμα σε μαντέμι είναι τόσο ιδιαίτερο; Τα σκεύη από μαντέμι έχουν φυσικό αντικολλητικό φινίρισμα και η διανομή θερμότητας κατά το μαγείρεμα/ψήσιμο είναι τόσο ομοιόμορφη που το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. Ίσως να αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο βαριά. Αυτό ακριβώς το βάρος και το πάχος του σκεύους είναι που δίνει την ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό σας: επειδή διατηρούν τη θερμότητα σταθερά εντός του, η κατανομή της είναι διαρκώς ομοιόμορφη σε όλη τη διαδικασία μαγειρέματος - και αυτό είναι που κάνει όλη τη διαφορά. Για αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό, όταν χρησιμοποιούμε μαντεμένια σκεύη, να τα θερμαίνουμε πρώτα. Έτσι, το κρέας, για παράδειγμα, που θα ψήσετε, θα θωρακιστεί. Το φαγητό θα κάνει ωραία κρούστα. Τα λαχανικά θα καραμελώσουν. Και πάει λέγοντας.

  4. Τέταρτον, είναι τόσο όμορφα! Δίνουν αμέσως έναν vintage αέρα στην κουζίνα σας και αν τα χρησιμοποιήσετε στη διακόσμησή της, π.χ. κρεμώντας τα στον τοίχο, προσθέτουν μια νοσταλγική πινελιά. Τα δικά μας μαντεμένια σκεύη, είναι Lodge: μια αμερικάνικη εταιρεία με 120 χρόνια εμπειρίας, που κατασκευάζει μαντεμένια σκεύη στα χυτήριά της στο Τενεσί από το 1894. Εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί η αντιπροσωπεία της στη χώρα μας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να προμηθευτείτε τα σκεύη της με ευκολία και με τη βοήθεια του καταρτισμένου προσωπικού, θα κάνετε την καλύτερη επιλογή

Πριν από λίγο καιρό, σας έδειξα μια συνταγή για γλυκιά pizza ψημένη σε μαντεμένιο ταψί Lodge. Μέσα από επόμενες αναρτήσεις μας, θα έχουμε την ευκαιρία να σας δείξουμε κι άλλους τρόπους να χρησιμοποιήσετε τα σκεύη από μαντέμι στην κουζίνα σας και να τα εντάξετε στο ρεπερτόριό σας, τόσο για ζαχαροπλαστική όσο και για μαγειρική!

Ξέρω πως κάποιοι από εσάς ίσως είστε κάπως διστακτικοί στο να τα χρησιμοποιήσετε, κυρίως γιατί είναι ένα υλικό με το οποίο δεν είστε εξοικειωμένοι, και δεν γνωρίζετε πώς συμπεριφέρεται και τι είδους περιποίηση χρειάζεται. Θα μιλήσουμε για ΟΛΑ αυτά μέσα από τις επόμενες αναρτήσεις μας, αλλά ως τότε, μη διστάσετε να με ρωτήσετε ό,τι θέλετε στα σχόλιά σας ή στέλνοντάς μου μήνυμα - είμαι εδώ για να σας λύσω όλες τις απορίες!

Στο μεταξύ, η σημερινή μας πρόταση είναι ένα πανεύκολο κραμπλ με φρούτα, που ψήσαμε στο μαντεμένιο τηγάνι 26 εκατοστών της Lodge. Το μέγεθός του είναι ιδανικό για όλη την οικογένεια ή για ένα κάλεσμα για φίλους. Χμμμ… Μήπως να σερβίρετε αυτό το κραμπλ στο Πασχαλινό τραπέζι;

Υλικά:

Για το κραμπλ:

150 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

80 γρ βρώμη

100 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1/4 κτγ αλάτι

170 γρ βούτυρο ανάλατο, κρύο από το ψυγείο

ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τα φρούτα:

ξύσμα από 1 λεμόνι

χυμός από 1 λεμόνι

500 γρ μήλα Granny Smith

200 γρ κατεψυγμένα μύρτιλα

150 γρ φρέσκα μύρτιλα

120 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1/4 κτγ αλάτι

70 γρ βούτυρο ανάλατο

4 κτσ κορνφλάουρ

Μέθοδος:

Για το κραμπλ:

  1. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κυβάκια.

  2. Τοποθετούμε το βούτυρο και όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό, σε μεσαία ταχύτητα, για αρκετά λεπτά, ώσπου το μείγμα να σχηματίσει σβώλους.

  3. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο ενώ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τα φρούτα:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού.

  2. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τα ρίχνουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά για να μη μαυρίσουν όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.

  3. Στραγγίζουμε τα αποψυγμένα μύρτιλα και τα προσθέτουμε στο μπολ. Μπορούμε να κρατήσουμε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι στην άκρη.

  4. Προσθέτουμε και τα φρέσκα μύρτιλα στο μπολ.

  5. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα φρούτα.

  6. Βάζουμε το μαντεμένιο τηγάνι Lodge στο μάτι, λιώνουμε το βούτυρο.

  7. Προσθέτουμε τα φρούτα του μπολ και μαγειρεύουμε για 2-3’, ώσπου να μαλακώσουν λίγο τα μήλα, αλλά να μη διαλυθούν τα μύρτιλα.

  8. Στραγγίζουμε το μείγμα καλά. Μπορούμε και πάλι να κρατήσουμε το ζουμί στην άκρη.

  9. Πασπαλίζουμε τα φρούτα με το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε καλά.

  10. Επιστρέφουμε τα φρούτα στο τηγάνι και προσθέτουμε από πάνω το κραμπλ, κατευθείαν από το ψυγείο.

  11. Ψήνουμε το κραμπλ στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, ώσπου να ροδίσει.

  12. Βγάζουμε το κραμπλ από τον φούρνο και το σερβίρουμε ζεστό. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με λίγη crème fraîche, γιαούρτι ή κρέμα σαντιγί.

  13. Αν θέλουμε, με το ζουμί των φρούτων που στραγγίξαμε μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε σιρόπι. Απλώς το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και βράζουμε ώσπου να μειωθεί ο όγκος του και να πήξει. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να συνοδεύσουμε τηγανίτες, Dutch baby, παγωτό, γιαούρτι ή να το προσθέσουμε σε smoothies και λεμονάδες.

Υ.Γ. Συνταγές σε μαντεμένια σκεύη:

 

Lemon, blueberry & apple crumble baked in a cast iron pan

Have you ever cooked or baked in cast iron? I love it - and today I’m going to tell you why.

  1. First of all, cast iron is a very resilient material: if you follow the instructions of maintaining them carefully, these pots and pans, will last for a lifetime - in fact, the next generation will probably inherit them too. They are, therefore, a very eco-friendly and responsible choice.

  2. Secondly: cast iron pots and pans are incredibly diverse. You can do literally anything with them, from cooking to baking on the stove or the oven to bbq and open fire or roasting in the fireplace. The fact that they don’t contain any other ingredients (i.e. a plastic handle, or anything else that could get damaged) makes their use very convenient. We can, for example, start cooking on the stove and finish in the oven, without switching pans!

  3. Thirdly and most importantly: What makes cooking with cast iron so special? Cast iron pots and pans have a natural non-stick finishing and the distribution of heat during cooking/baking is so even that the difference in the result will really surprise you. You might wonder why they are so heavy. It’s exactly their weight and thickness that give your food its particular flavour. I want to emphasize that because they maintain a steady heat inside, the heat distribution is constantly even throughout the whole cooking process, and this is what makes that huge difference. For that reason, it’s very important to heat your cast iron cookware before using them. Thus, the meat, for example, will be perfectly sealed. Your pies will have a nice crust. Your vegetables will caramelise. And so on and so forth.

  4. And last but not least: cast iron pots & pans are so beautiful! They instantly give your kitchen a vintage vibe and if you use them as part of the décor, by hanging them on the wall or displaying them on a self, they add a nostalgic touch. Our cast iron pans are made by Lodge: an American company with 120 years of experience in manufacturing cast iron kitchenware. They are based in Tennessee in the USA, but for a few years now, we’ve had a branch here in Greece. This means that you can easily find their cookware and rely on its knowledgeable staff to help you make the best possible choices according to your needs.

A couple of months ago, I showed you a recipe for sweet pizza baked in a Lodge cast iron tray. Through our following posts, we’ll have the opportunity to show you other ways of using the Lodge products in your kitchen and incorporating them in your repertoire, both for cooking and pastry!

I know that some of you might be somewhat hesitant to using them, mainly because it’s a material that you’re not familiar with, and you might not know how it behaves and what kind of maintenance it needs. We’re going to talk about ALL of that though our next posts, but until then, do not hesitate to ask me ANYTHING you want, in a comment or a personal message - I’m here to answer all of your questions!

In the meantime, our recipe today is a very easy fruit crumble, which we baked in the 26 cm Lodge cast iron pan. Its size is perfect for the whole family or for inviting friends over for a festive meal. Hmm… How about making this for Easter lunch?

Ingredients:

For the crumble:

150 g all purpose flour

80 g oats

100 g white caster sugar

1/4 tsp salt

170 g unsalted butter, cold (straight from the fridge)

zest f 1 lemon

For the fruit:

zest of 1 lemon

juice of 1 lemon

500 gr Granny Smith apples

200 frozen blueberries

150 g fresh blueberries

120 g white caster sugar

1/4 tsp salt

70 g butter, unsalted

4 tbsp cornflour

Method:

For the crumble:

  1. Cut the butter into small cubes.

  2. Place the butter and the rest of the ingredients in the mixer’s bowl and beat with the paddle attachment for several minutes, until the mixture has the texture of a, well - crumble!

  3. Transfer the crumble to the fridge while you prepare the filling.

For the fruit:

  1. Put the lemon juice and zest in a big bowl.

  2. Peel and core the apples, cut them into small cubes and add them to the bowl. Mix well with the lemon juice.

  3. Strain the thawed blueberries and add them to the bowl. You can keep the juice in a bowl on the side.

  4. Add the fresh blueberries to the bowl.

  5. Add the sugar and salt and mix well.

  6. Place the pan on the stove and melt the butter in it.

  7. Add the contents of the bowl and cook for 2-3’, until the apples soften up a little bit, but before the blueberries start to melt.

  8. Strain well. You can, again, keep the juice on the side.

  9. Sprinkle the cornflour over the fruit and mix well.

  10. Return the fruit to the pan and add the crumble on top, straight from the fridge.

  11. Bake the crumble at 180 degrees, in a preheated oven, until it gets some colour on top.

  12. Remove the crumble from the oven and serve it warm. You can serve it with some crème fraîche, Greek yoghurt, whipped cream or Chantilly cream on the side.

  13. If you want, you can turn the strained juice you kept aside to make an easy syrup. Just pour it in a pot, add some sugar and cook until its volume reduces. You can use it to serve pancakes, a Dutch baby, yoghurt or ice cream or add it to smoothies and lemonades.

P.S. More recipes cooked in cast iron!

 
 
Previous
Previous

Μαρμελάδα από πέταλα κουτσουπιάς

Next
Next

Bundt cake με φράουλες και χαμομήλι