Αμερικάνικη κερασόπιτα με κραμπλ

Το κεράσι είναι το αγαπημένο μου φρούτο, τελεία και παύλα. Και κατά την ταπεινή μου άποψη, μάλλον δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μαγειρέψεις τα κεράσια σε γλυκό από το να φτιάξεις μια κερασόπιτα - πόσω μάλλον αμερικάνικη κερασόπιτα! Ξέρετε τώρα, από αυτές τις ψηλές, τις μπαμπάτσικες, που έχουν πολύυυυυ φρούτο μέσα. Η σημερινή μου κερασόπιτα είναι με επικάλυψη κραμπλ, γιατί δίνει το απαραίτητο έξτρα crunch που χρειάζεσαι για να απολαύσεις το ζουμερό σου φρούτο. Αν θέλετε, όμως, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε την ποσότητα της ζύμης x 1,5 και να καλύψετε την κερασόπιτα με lattice, δηλαδή λωρίδες ζύμης πλεγμένες ή να τη σκεπάσετε με ζύμη από άκρη σε άκρη, κάνοντας απλώς μερικές εγχαράξεις για να φεύγει ο ατμός στο ψήσιμο.

Υλικά:

Για σκεύος διαμέτρου 25 εκ.

Για τη βάση:

150 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό

60 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

2 γρ αλάτι

240 γρ αλεύρι μαλακό

60 γρ αυγό, χτυπημένο

Για τη γέμιση:

75 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

75 γρ ζάχαρη καστανή

40 γρ κορνφλάουρ

1/4 κτγ αλάτι

1 κιλό κεράσια

Για το κραμπλ:

60 γρ βρώμη

30 γρ αλεύρι μαλακό

60 γρ ζάχαρη καστανή

1/4 κτγ κανέλα

1 πρέζα αλάτι

60 γρ βούτυρο, σε μικρά κομματάκια, κρύο

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώσπου να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

  2. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ώσπου να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.

  4. Βγάζουμε τη ζύμη και τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ώσπου να γίνει λεία.

  5. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30’.

  6. Βγάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πάχος 4-5 χιλιοστά. Αν δυσκολευόμαστε (όπως π.χ. αν έχει πολλή ζέστη και λιώνει), τη δουλεύουμε ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί.

  7. Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα μας και κόβουμε με ένα μαχαιράκι περιμετρικά όση εξέχει.

  8. Τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, ώστε η ζύμη να σφίξει όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση και το κραμπλ. Αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα: σε αυτή την περίπτωση, τυλίγουμε τη φόρμα με μεμβράνη.

Για το κραμπλ:

  1. Ζυγίζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ και τα δουλεύουμε με τα χέρια μας, ώσπου να σχηματίσουν χοντρούς σβώλους.

  2. Τοποθετούμε το κραμπλ στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να ψήσουμε την πίτα.

Για τη γέμιση:

  1. Φροντίζουμε τα φρούτα μας να είναι πλυμμένα, αλλά εντελώς στεγνά.

  2. Καθαρίζουμε τα κεράσια από τα κουκούτσια. Αν έχουμε αποπυρηνωτή, θα είναι πολύ πιο εύκολο, και επιπλέον τα κεράσια θα μείνουν ολόκληρα, αν δεν έχουμε, όμως, δεν χάλασε κι ο κόσμος.

  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ζυγίζουμε τη λευκή ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, το κορνφλάουρ και το αλάτι και ανακατεύουμε.

  4. Προσθέτουμε τα φρούτα στο μπολ και τα ανακατεύουμε ώσπου να καλυφθούν.

  5. Μεταφέρουμε τη γέμιση στο ψυγείο για 1 ώρα.

  6. Μεταφέρουμε τη γέμιση μέσα στην πίτα.

  7. Πασπαλίζουμε με το κρύο κραμπλ.

  8. Ψήνουμε αμέσως την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για περίπου 50 λεπτά. Είναι σημαντικό τόσο η ζύμη όσο και η γέμιση και το κραμπλ να μπουν στον φούρνο κρύα. Εάν κατά το ψήσιμο η ζύμη πάρει χρώμα πολύ γρήγορα, και βλέπουμε ότι η πίτα έχει ακόμα πολλά υγρά, τη σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να ψήνουμε ώσπου η γέμιση να πήξει.

  9. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ προτού την κόψουμε. Όσο περισσότερο κρυώσει, τόσο περισσότερο θα πήξει η γέμιση, θα κόβεται πιο εύκολα και τα κομμάτια θα κρατάνε το σχήμα τους. (Αυτό μπορεί να πάρει μέχρι και 3 ή 4 ώρες, οπότε πρέπει να είστε υπομονετικοί, μην πείτε ότι δε σας προειδοποίησα!) Αν θέλουμε να φάμε την πίτα ζεστή (που θέλουμε, γιατί είναι τέλεια), είναι καλύτερα να τη ζεστάνουμε για λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα.

  10. Μπορούμε να σερβίρουμε την κερασόπιτα μαζί με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι ή με κρέμα σαντιγί.

  11. Φυλάμε την πίτα που περίσσεψε στο ψυγείο, μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, για 3-4 μέρες.

Υ.Γ. Περισσότερες κερασοσυνταγές:

 
Previous
Previous

Τούρτα παγωτό σαν black forest

Next
Next

Μαγική λεμονάδα που αλλάζει χρώμα