Βάσκικο καμένο τσίζκεϊκ με ψητά μαύρα σταφύλια

Σίγουρα θα έχει πάρει κάπου το μάτι σας το βάσκικο καμένο τσίζκεϊκ. Έκανε την εμφάνισή του στη μπλογκόσφαιρα πριν περίπου 3 χρόνια με μια συνταγή του περιοδικού Bon Appétit βασισμένη σε ένα είδος τσίζκεϊκ που γεννήθηκε στο Σαν Σεμπαστιάν τη δεκαετία του ‘90. Αφού έκανε τον γύρο του διαδικτύου, άρχισε να μπαίνει σιγά-σιγά και στα μενού των εστιατορίων, των καφέ και των ζαχαροπλαστείων. Και γιατί όχι; Άλλωστε συνδυάζει τις αρετές του ήδη δημοφιλούς επιδορπίου με μία επιπλέον, εξίσου σημαντική: γίνεται ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα. Με άλλα λόγια, είναι το τσίζκεϊκ της τεμπελιάς. Κυριολεκτικά ανακατεύεις τα υλικά και τα ψήνεις. Ούτε χρειάζεται να ανησυχείς μη σου φουσκώσει, μη σου σκουρύνει, μη σου ραγίσει, ούτε τίποτα! Άσε που δεν έχει και βάση, μόνο την κρέμα ψήνεις, και αν θέλεις (Θέλεις!) το σερβίρεις με κάποιο topping. Εμείς διαλέξαμε ψητά μαύρα σταφύλια, αλλά θα του πήγαιναν τέλεια και όλες οι μαρμελάδες, μια κομπότ μούρων, ένα κουλί από σμέουρα ή μια λεμονόκρεμα.

Υλικά:

700 γρ τυρί κρέμα με πλήρη λιπαρά

200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1/2 κτγ αλάτι

4 αυγά μεσαίου μεγέθους

1 κτσ εκχύλισμα βανίλιας ή σπόροι από 1 λοβό βανίλιας

2 κτσ αλεύρι γ.ο.χ.

350 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1 τσαμπί μαύρο σταφύλι

μέλι της επιλογής σας, για ράντισμα

Μέθοδος:

  1. Στον κάδο του μίξερ, με το φτερό, χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα το τυρί με τη ζάχαρη και το αλάτι, ώσπου να ομογενοποιηθούν.

  2. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και με το μίξερ να δουλεύει, ρίχνουμε ένα-ένα μέσα τα αυγά, συνεχίζοντας να χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.

  3. Προσθέτουμε τη βανίλαι και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.

  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στον κάδο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.

  5. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί και να έχουμε ένα λείο, παχύρρετστο μείγμα.

  6. Στρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο με αντικολλητικό χαρτί, έτσι ώστε αυτό να εξέχει αρκετά εκατοστά, για το τσίζκεϊκ θα φουσκώσει αρκετά στο ψήσιμο. Καλό είναι να τοποθετήσουμε δύο κομμάτια χαρτί σταυρωτά.

  7. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και τη χτυπάμε ελαφρά στον πάγκο, ώστε να απλωθεί παντού το μείγμα.

  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο, στις αντιστάσεις, για περίπου 50-60’. Δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο. Όταν η επιφάνεια του τσίζκεϊκ έχε πάρει το επιθυμητό χρώμα, βγάζουμε το τσίζκεϊκ και το τοποθετούμε σε σχάρα επάνω στον πάγκο, μέχρι να κρυώσει εντελώς, πράγμα που θα πάρει τουλάχιστον 2-3 ώρες.

  9. Μεταφέρουμε το τσίζκεϊκ στο ψυγείο και το αφήνουμε μέσα για τουλάχιστον 4 ώρες, χωρίς σκέπασμα. (Μπορούμε επίσης, αν θέλουμε, να ψήσουμε το τσίζκεϊκ και να το σερβίρουμε την επόμενη μέρα.)

Για τα σταφύλια και το σερβίρισμα:

  1. Σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε το τσαμπί σταφύλι και το ραντίζουμε με το μέλι.

  2. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20’.

  3. Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε το σταφύλι να κρυώσει.

  4. Φροντίζουμε να βγάλουμε το τσίζκεϊκ από το ψυγείο 1 ώρα πριν το σερβίρισμα.

  5. Ξεφορμάρουμε το τσίζκεϊκ, τοποθετούμε το σταφύλι επάνω, ραντίζουμε με το ζουμάκι του, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

  6. Φυλάμε το τσίζκεϊκ που περίσσεψε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, στο ψυγείο, ως και για 4-5 μέρες.

Υ.Γ. Συνταγές με σταφύλι:

 
Previous
Previous

Jam pennies, το σνακ της στιγμής για το τσάι σας

Next
Next

Μαλακά μπισκότα με κάσιους και λευκή σοκολάτα