Μπισκότα με φιστικοβούτυρο και Nutella

Αυτά τα μπισκότα είναι Σ Α Τ Α Ν Ι Κ Α και θα καταλάβετε τι εννοώ μόνο εάν τα φτιάξετε. Νομίζω πως ο συνδυασμός φιστικοβούτυρο + Nutella® τα λέει όλα από μόνος του, ωστόσο θα επεκταθώ λίγο ακόμα: τα αμερικάνικα cookies είναι μια ξεχωριστή κατηγορία μπισκότου: η ζύμη τους είναι μαλακή και ελαφρώς κολλώδης, οπότε αντί να την ανοίξουμε με πλάστη και να κόψουμε τα μπισκότα με κουπ πατ, τοποθετούμε τη ζύμη σε μπάλες κατευθείαν πάνω στο χαρτί ψησίματος, με τη βοήθεια ενός scoop παγωτού ή ενός κουταλιού. Στο ψήσιμο, λιώνουν και απλώνουν, οπότε πρέπει να αφήνουμε απόσταση ανάμεσά τους στο ταψί. Τα ψήνουμε ελάχιστα: 12’ είναι αρκετά. Θα σας φανούν άψητα μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο, αλλά αυτό ακριβώς θέλουμε. Θα σκληρύνουν όσο κρυώνουν, αλλά θα παραμείνουν μαλακά και λαστιχωτά στο κέντρο τους, με το φιστικοβούτυρο και τη Nutella® να σκάνε διαδοχικά στο στόμα σας στέλνοντας κύματα γλυκιάς απόλαυσης!

Σας προειδοποιώ: καταναλώστε υπεύθυνα. Εγώ, ας πούμε, έφαγα δύο και -με πόνο καρδιάς και ένα δάκρυ να κυλάει σιωπηλά στο μάγουλο- χάρισα τα υπόλοιπα σε φίλους.

Υλικά:

(Για 35 περίπου μπισκότα)

230 γρ βούτυρο ανάλατο

80 γρ φιστικοβούτυρο (smooth, χωρίς ζάχαρη)

200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

200 γρ ζάχαρη καστανή

2 αυγά

320 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

1/2 κτγ μπέικιν πάουντερ

2 κτγ μαγειρική σόδα

1/2 κτγ αλάτι

150 γρ Nutella®

Μέθοδος:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με το φιστικοβούτυρο, τη λευκή και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και τα προσθέτουμε στο μίξερ, χτυπώντας ώσπου να ενσωματωθούν.

Προσθέτουμε τη Nutella® στον κάδο, σε μικρές κουταλιές, ανακατεύοντας αργά, για λίγα δευτερόλεπτα. Θέλουμε η Nutella® να σχηματίσει νερά, αλλά να μην ανακατευτεί εντελώς με τα υπόλοιπα υλικά.

Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30’ να σφίξει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.

Με ένα scoop παγωτού ή κουτάλι, σχηματίζουμε μπάλες ζύμης και τις αφήνουμε να πέσουν στο ταψί. Αφήνουμε μεγάλες αποστάσεις: όχι πάνω από 10 μπισκότα ανά ταψί, γιατί θα χρειαστούν χώρο να απλώσουν.

Ψήνουμε για 12’ και βγάζουμε τα μπισκότα από τον φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα μεταφέρουμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Peanut butter & Nutella® cookies

Recipe in English

These are SATAN’S cookies and you’ll understand what I mean once you make them. I believe that the peanut butter + Nutella® combo says a lot, however, I will explain further: american style cookies is a special biscuit category. Their dough is soft and sticky, so instead of rolling it out with a rolling pin and cutting the biscuits out with cookie cutters, we will put the dough straight on the baking paper, in our tray, with the help of an ice cream scoop (or spoon if you don’t have one). When they bake, they melt and spread, so we have to leave big gaps between them. We bake only for a few minutes - 12’ was enough in my oven. They will look under-cooked when you take them off the oven, but that is exactly what we want. They will get harder as they cool down, but they will remain soft and chewy in the middle, with the peanut butter and Nutella® bursting in your mouth, sending waves of sweet deliciousness!

I must warn you: you must consume responsibly. I, for example, only had 2 and then (with a tear sliding silently down my cheek) I gave the rest of them away to friends and neighbours.

Ingredients:

(For 35-40 cookies)

230 g butter, unsalted

80 peanut butter (smooth, no added sugar)

200 g white caster sugar

200 g brown sugar

2 eggs

320 g flour

1/2 tsp salt

1/2 tsp baking powder

2 tsp baking soda

150 g Nutella®

Method:

In the bowl of the mixer, beat together butter, peanut butter, white and brown sugar, until fluffy.

Add the eggs, one by one and keep beating until incorporated.

In a bowl, mix together the flour, salt, baking powder, baking soda and add them to the mixer, beating until you get a smooth batter.

Add the Nutella®, little by little with a spoon and mix for a few seconds. Nutella® must form swirls but we don’t want to create a uniform mix.

Place the dough in the fridge for 30’.

Preheat the oven at 170 degrees and prepare two baking trays with baking paper.

With an ice cream scoop or a tablespoon, take balls of dough and let them fall on the tray, leaving big gaps between them (no more than 10 biscuits per tray).

Bake for 12’ and remove the tray from the oven. You can bake both trays at the same time, but in-between you must switch them around (top to bottom).

When the cookies are completely cool, store them in an airtight container.

Remember my words: enjoy r e s p o n s i b l y!

 
Previous
Previous

Μαρμπρέ κέικ με σιρόπι από φρέσκιες φράουλες

Next
Next

Ανοιξιάτικη quiche με σπαράγγια και αρακά