Βερίκοκα ποσέ σε χαμομήλι και παγωτό με μέλι

 

(English version here)

Τα βερίκοκα και τα ροδάκινα κομπόστα είναι ίσως το επιδόρπιο που στο άκουσμά του και μόνο, ταξιδεύω κατευθείαν πίσω στα παιδικά μου καλοκαίρια στην κατασκήνωση. Σίγουρα για πολλούς από εσάς, η σημερινή μας συνταγή θα αγγίξει μια ευαίσθητη χορδή και ίσως νιώσετε κι εσείς το τσίμπημα της νοσταλγίας. Η κομπόστα στις προηγούμενες δεκαετίες γινόταν με απλό σιρόπι, όμως, αποφάσισα να της δώσω μια έξτρα πινελιά, κάνοντάς την πιο ενδιαφέρουσα με το χαμομήλι. Το παγωτό μας είναι χειροποίητο και περιέχει μέλι - σκεφτείτε για λίγο αυτές τις τρεις γεύσεις μαζί και θα καταλάβετε πόσο ωραία δένουν όλα τα υλικά μας.

Θα σας εκμυστηρευτώ και κάτι ακόμα. Αυτό το πανέμορφο vintage τραπέζι από ξύλο και φορμάικα, το βρήκα πεταμένο στα σκουπίδια. Ερωτεύτηκα με τη μία τα κίτρινα 1950s γεωμετρικά σχέδιά του και αποφάσισα να το αναστήσω. Το καθάρισα, το γυάλισα, το έτριψα, το βερνίκωσα και voilà! Έγινε για πάντα κομμάτι του σπιτιού -και της καρδιάς μας.

Υλικά:

Για τα βερίκοκα:

1/2 κιλό βερίκοκα Μπεμπέκου (ή όποια ποικιλία σας αρέσει), όχι υπερβολικά ώριμα

150 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1/2 λίτρο νερό

2 φακελάκια χαμομήλι ή 2 κτσ χαμομήλι αποξηραμένο χύμα

Για το παγωτό:

500 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

500 μλ γάλα πλήρες

240 γρ μέλι ανθέων (ή άλλο μέλι της επιλογής σας)

1/4 κτγ σπόροι βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

6 κρόκοι (αυγά μεσαίου μεγέθους)

γύρη, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Μέθοδος:

Για τα βερίκοκα:

  1. Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

  2. Σε μια κατσαρόλα, ζυγίζουμε τη ζάχαρη και το νερό.

  3. Βυθίζουμε μέσα το χαμομήλι και βάζουμε να βράσουν, σε μέτρια θερμοκρασία.

  4. Μόλις αρχίσουν να σιγοβράζουν, ρίχνουμε μέσα τα βερίκοκα.

  5. Σιγοβράζουμε για 5 περίπου λεπτά. Τα βερίκοκα μαλακώνουν πάρα πολύ γρήγορα. Πρέπει να έχουμε τον νου μας ώστε να μη βράσουν υπερβολικά και διαλυθούν.

  6. Σουρώνουμε τα βερίκοκα και επιστρέφουμε το σιρόπι στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε να βράζουμε για αρκετά λεπτά, ώσπου να μειωθεί ο όγκος του και να πήξει.

Για το παγωτό:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με έναν αυγοδάρτη.

  2. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα, το γάλα, το μέλι και τη βανίλια, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, ώσπου να αρχίσουν να σιγοβράζουν.

  3. Χύνουμε λίγο από το μείγμα της κατσαρόλας μέσα στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε.

  4. Χύνουμε όλο το μείγμα της κατσαρόλας μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε.

  5. Επιστρέφουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, ώσπου να πήξει ελαφρώς.

  6. Σουρώνουμε το μείγμα και το μεταφέρουμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

  7. Μόλις κρυώσει, το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή και όλη τη νύχτα.

  8. Τοποθετούμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και φτιάχνουμε το παγωτό ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

  9. Μεταφέρουμε το μείγμα σε δοχείο κατάλληλο για παγωτό και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για αρκετές ώρες, ώσπου να παγώσει.

Για το σερβίρισμα:

  1. Σε ένα μπολ, τοποθετούμε τα βερίκοκα, περιχύνουμε με το σιρόπι τους.

  2. Από πάνω, προσθέτουμε μπάλες παγωτού και αν θέλουμε, γαρνίρουμε με λίγη γύρη.

Υ.Γ. Σχετικές συνταγές:

 

Apricots poached in chamomile with honey ice cream

Poached apricots and peaches is the dessert that takes me straight back to my childhood summers at camp. I’m sure that for a lot of you, today’s recipe will touch a sensitive chord and perhaps, you too, will feel the tickle of nostalgia. In the past decades, this simple dessert was done with simple syrup, but today I decided to add chamomile, making it more interesting and substantial with this extra note. Our ice cream is made with honey - just think about these three flavours together and you’ll understand how harmoniously our ingredients compliment each other.

I also have a confession to make. This gorgeous vintage table made of wood and formica was found in the trash. I instantly fell in love with its yellow geometric pattern and I decided to give it a second chance at life. I cleaned, sanded and varnished it and voilà! It became a part of our home -and hearts- forever.

Ingredients:

For the apricots:

500 g apricots, not too ripe

150 g white caster sugar

500 ml water

2 chamomile teabags or 2 tbsp dried chamomile, loose

For the ice cream:

500 ml double cream

500 ml full fat milk

240 g honey of your choice

1/4 tsp vanilla seeds or vanilla essence (optional)

6 yolks (medium eggs)

bee pollen, for garnishing (optional)

Method:

For the apricots:

  1. Cut the apricots in half and remove the stones.

  2. In a pot, weigh the sugar and water.

  3. Add the chamomile and cook at a medium temperature.

  4. As soon as they start simmering, add the apricots.

  5. Simmer for about 5' only. Apricots soften up very quickly. You have to be vigilant, because if they boil for too long, they will dissolve into the syrup.

  6. Strain the apricots and return the syrup to the pot. Keep boiling for several minutes, until it reduces and thickens. Remove from the stove and let it cool down.

For the ice cream:

  1. In a big bowl, whisk the yolks.

  2. In a pot, heat the cream, milk, honey and vanilla, at a medium temperature and keep mixing until they start simmering.

  3. Pour some of the mixture inside the bowl with the yolks and whisk.

  4. Pout the whole contents of the pot inside the bowl and whisk.

  5. Return the whole contents of the bowl into the pot and cook for about 10’, mixing regularly, until the mixture slightly thickens.

  6. Strain and transfer into an airtight container and leave the mixture to cool down to room temperature.

  7. Put in the fridge for at least 6 hours or even overnight.

  8. Transfer the mixture into an ice cream maker and churn according to the manufacturer’s instructions.

  9. Transfer the ice cream in a suitable container and place in the freezer for several hours.

For serving:

  1. In a bowl, place the apricots and pour the syrup on top.

  2. Add some ice cream scoops on top and garnish with some bee pollen.

P.S. Related recipes:

 
 
Previous
Previous

Σοκολατένιο cheesecake με γκανάς μαύρης σοκολάτας

Next
Next

Cobbler του αμερικάνικου Νότου με ροδάκινα και σμέουρα