Σοκολατένιο cheesecake με γκανάς μαύρης σοκολάτας
Όταν μιλάμε για cheesecake, νομίζω πως τα πολλά λόγια είναι περιττά. Είναι, άλλωστε, ένα επιδόρπιο που πάντοτε σκοράρει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των απανταχού γλυκατζήδων.
Όμως - έχετε δοκιμάσει ποτέ cheesecake με σοκολάτα και πραλίνα; Φτιάξτε το και θα εκπλαγείτε! Φυσικά, με την αγαπημένη μας κλασική κουβερτούρα και τη σοκοπάστα φουντουκιού Nucrema της ΙΟΝ. Και συν τοις άλλοις, η συνταγή μας είναι ΚΑΙ πανεύκολη ΚΑΙ δροσιστική!
Υλικά:
Για ένα τσέρκι διαμέτρου 16 εκ., ύψους 8 εκ.
Για τη βάση:
230 γρ μπισκότα τύπου digestive ή petit-beurre
110 γρ βούτυρο ανάλατο
Για τη γέμιση:
380 γρ τυρί κρέμα
240 γρ Nucrema ΙΟΝ
50 γρ κουβερτούρα κλασική ΙΟΝ
Για την γκανάς:
150 γρ κουβερτούρα κλασική ΙΟΝ
130 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
35 γρ βούτυρο ανάλατο
Sprinkles ή τρούφα ΙΟΝ
Μέθοδος:
Για τη βάση:
1. Λιώνουμε το βούτυρο.
2. Χτυπάμε το μπισκότο στον πολυκόφτη ώσπου να γίνει σκόνη.
3. Ανακατεύουμε το βούτυρο με το μπισκότο.
4. Στρώνουμε το τσέρκι μας με αλουμινόχαρτο.
5. Απλώνουμε το μείγμα στη βάση του και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.
6. Τοποθετούμε στο ψυγείο.
Για τη γέμιση:
1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το τυρί με τη Nucrema.
2. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και μόλις κρυώσει την προσθέτουμε στον κάδο και χτυπάμε ξανά, ώσπου να έχουμε ένα ομογενοποιημένο, λείο μείγμα.
3. Γεμίζουμε το τσέρκι με το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
4. Τοποθετούμε το cheesecake στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, ώσπου να πήξει η γέμιση.
Για την επικάλυψη:
1. Τοποθετούμε την κουβερτούρα, τεμαχισμένη, σε ένα μεγάλο μπολ.
2. Σε ένα κατσαρολάκι, ή στα μικροκύματα, ζεσταίνουμε την κρέμα και το βούτυρο ώσπου να πάρουν βράση.
3. Χύνουμε την κρέμα μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα.
4. Περιμένουμε 3-4’ και έπειτα ανακατεύουμε, με μια σπάτουλα, με απαλές κυκλικές κινήσεις, ώσπου να έχουμε μια λεία, ομογενοποιημένη γκανάς.
5. Μόλις κρυώσει η γκανάς, την τοποθετούμε στο ψυγείο, ώσπου να σφίξει τόσο ώστε να είναι παχύρρευστη.
6. Με μια σπάτουλα, απλώνουμε την γκανάς στην επιφάνεια του cheesecake και τη σπρώχνουμε σε μερικά σημεία ώστε να σχηματίσει dripping effect.
7. Διακοσμούμε με sprinkles ή τρούφα ΙΟΝ.
8. Τοποθετούμε το cheesecake στο ψυγείο, ιδανικά μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
9. Για το σερβίρισμα, βγάζουμε από το ψυγείο το cheesecake 30’ πριν, ώστε να μαλακώσει η γέμισή του.
Υ.Γ. Περισσότερη σοκολάτα!
Cheesecake with praline and dark chocolate glaze
When we’re talking about cheesecake, I believe words are unnecessary. We all know it scores high on the lists of people’s favourite dessert worldwide.
But - have you ever tasted a cheesecake with chocolate and praline? Make it and I promise you, it will blow you away. OF COURSE, with our beloved classic dark chocolate and hazelnut chocolate spread Nucrema by ION. It’s so easy and refreshing!
Ingredients:
For a 16 cm diameter/8 cm height pastry ring
For the crust:
230 g digestive or petit-beurre biscuits
110 g butter, unsalted
For the filling:
380 g cream cheese (full-fat)
240 g Nucrema ΙΟΝ
50 g dark chocolate ION
For the glaze:
150 g dark chocolate ΙΟΝ
130 ml double cream
35 g butter, unsalted
Chocolate sprinkles or ION vermicelli
Method:
For the crust:
Melt the butter.
In the food processor, beat the biscuits.
Mix the butter and biscuits.
Lay the pastry ring with aluminum foil.
Spread the biscuit mix on the bottom and smoothen with a spatula.
Place in the fridge for 30’ or longer.
For the filling:
In the mixer’s bowl, with the paddle attachment, beat the cream cheese with the Nucrema.
Melt the chocolate in a bain-marie or the microwave and as soon as it cools down a little bit, add it to the mixer’s bowl and beat again, until you have a smooth, homogenised mixture.
Fill the pastry ring with the mixture and smoothen the top with a spatula.
Place the cheesecake in the fridge for at least 1 hour or longer, until it sets.
For the glaze:
Chop the chocolate and place it in a big bowl.
In a bain-marie or the microwave, heat the cream and the butter until they start boiling.
Pour them on the chocolate.
Wait 3-4’ and then mix with a spatula, until you have a smooth, homogenised glaze.
As soon as it cools down, place the bowl in the fridge until the glaze hardens enough to be able to spread it on top of the cheesecake.
With a palette knife, smoothen the glaze on top of the cheesecake, and push it to drip around the sides a litthe bit, to create the drip effect you see on the photos.
Decorate with chocolate sprinkles.
Take the cheesecake out of the fridge 20-30’ before serving, so that it softens up.
P.S. Related recipes: