Τούρτα γενεθλίων με βανίλια και παστέλ πινελιές
Αυτή η τούρτα έχει απόλυτα ανοιξιάτικη διάθεση και είναι τέλεια για όλους εσάς που έχετε γενέθλια αυτό τον μήνα! Παρακάτω θα βρείτε όλα τα tips για να φτιάξετε την πιο λεία βουτυρόκρεμα με ασπράδια αυγού και σιρόπι, αλλά και ποια είναι τα εργαλεία που χρειάζεστε για να κάνετε το σωστό masking σε μια τούρτα. Το παντεσπάνι που σας δίνω είναι μια ωραιότατη βάση για οποιαδήποτε τούρτα - εσείς μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να φτιάξετε τη δική σας διακόσμηση, ή να πάρετε ιδέες από όλα τα layer cakes που θα βρείτε στο blog μας! Για το σερβίρισμα, προτείνω να συνδυάσετε αυτή την τούρτα με ένα ροζ τζιν με κόκκινα φρούτα ή ένα ροζέ prosecco - ταιριάζουν υπέροχα, τόσο γευστικά όσο και οπτικά!
Υλικά:
Για μία τούρτα 20-25 ατόμων
Για το παντεσπάνι:
2 ασπράδια από αυγά μεσαίου μεγέθους
350 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό
350 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 λοβός βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά μεσαίου μεγέθους
430 γρ αλεύρι μαλακό
1 κτγ μπέικινγκ πάουντερ
1 κτγ μαγειρική σόδα
1/4 κτγ αλάτι
360 μλ ξινόγαλα
Για τη βουτυρόκρεμα:
500 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
7 ασπράδια από μεσαίου μεγέθους αυγά
750 γρ βούτυρο ανάλατο, πάρα πολύ μαλακό
1 λοβός βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας
Για τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση:
χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή υγρή ή τζελ, σε διάφορες παστέλ αποχρώσεις (προτιμήστε κάποια μάρκα με φυσικά/plant based χρώματα)
Εξοπλισμός:
2 τσέρκια διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 8 εκ.
θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής
σακούλα κορνέ με μεγάλη στρογγυλή μύτη
περιστρεφόμενη βάση για τούρτες
παλέτα με γωνία (σπάτουλα)
χούφτα (σπάτουλα για τούρτες)
Μέθοδος:
Για το παντεσπάνι:
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια ώσπου να αφρατέψουν και έπειτα τα μεταφέρουμε σε ένα καθαρό μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
Χωρίς να καθαρίσουμε τον κάδο, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια, ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. (Εάν χρησιμοποιούμε λοβό, τον κόβουμε κατά μήκος, ξύνουμε τους σπόρους με ένα μαχαιράκι και τους ρίχνουμε στον κάδο, αν χρησιμοποιούμε εκχύλισμα, προσθέτουμε κατά βούληση.)
Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να αφρατέψει.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
Προσθέτουμε εναλλάξ στον κάδο κουταλιές από το μπολ με τα ξηρά υλικά και από το ξινόγαλα, ώσπου να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Με μια σπάτουλα, διπλώνουμε μέσα στο μείγμα τα ασπράδια, ώσπου να ενσωματωθούν.
Καλύπτουμε τα τσέρκια με αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί.
Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο τσέρκια και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 40’.
Για να δούμε αν τα παντεσπάνια είναι έτοιμα, βυθίζουμε μια δοντογλυφίδα στο κέντρο τους: θα πρέπει να βγαίνει εντελώς στεγνή.
Βγάζουμε τα παντεσπάνια από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και περνάμε ένα λεπτό μαχαίρι περιμετρικά μέσα από τα τσέρκια για να τα ξεφορμάρουμε.
Για τη βουτυρόκρεμα:
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν.
Ταυτόχρονα, σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σιρόπι.
Παρακολουθούμε τη θερμοκρασία και μόλις φτάσει τους 118-119 βαθμούς, αποσύρουμε απο τη φωτιά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο και ενώ το μίξερ συνεχίζει να κινείται, με πολλή προσοχή για να μην καούμε, χύνουμε σιγά-σιγά το καυτό σιρόπι μέσα στα ασπράδια.
Ανεβάζουμε πάλι την ταχύτητα και χτυπάμε για αρκετά λεπτά, ώσπου το μπολ να κρυώσει καλά.
Χαμηλώνουμε ξανά σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα και με το μίξερ να κινείται, ρίχνουμε λίγο-λίγο μέσα το βούτυρο σε κομματάκια, συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου να έχουμε μια λεία, πηχτή βουτυρόκρεμα. Προσοχή: το βούτυρο θα πρέπει να είναι πάρα πολύ μαλακό (αλλά όχι λιωμένο) και το μείγμα ασπραδιών να έχει κρυώσει καλά. Εάν το βούτυρο είναι πολύ κρύο, δεν θα ενσωματωθεί σωστά, ενώ αν το μείγμα μας είναι πολύ καυτό, η βουτυρόκρεμα θα γίνει υπερβολικά ρευστή.
Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί στη βουτυρόκρεμα. (Εάν χρησιμοποιούμε λοβό, ξύνουμε τους σπόρους με ένα μαχαιράκι και τους ρίχνουμε στον κάδο, αν χρησιμοποιούμε εκχύλισμα, προσθέτουμε κατά βούληση.)
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη βουτυρόκρεμα κατευθείαν. Εναλλακτικά, μπορούμε να τη φτιάξουμε από την προηγουμένη, θα πρέπει όμως να την ξαναχτυπήσουμε πριν τη χρήση, ώστε να μαλακώσει.
Για τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση:
Με ένα μεγάλο πριονωτό μαχαίρι, κόβουμε το κάθε παντεσπάνι σε δύο οριζόντιες φέτες.
Βγάζουμε στην άκρη λίγη βουτυρόκρεμα, για να τη χρωματίσουμε. Ανάλογα με το πόσα διαφορετικά χρώματα θα χρησιμοποιήσουμε, υπολογίζουμε περίπου 3-4 κουταλιές από κάθε χρώμα.
Τοποθετούμε τη λευκή βουτυρόκρεμα σε κορνέ, με μεγάλη στρογγυλή μύτη.
Τοποθετούμε την πρώτη φέτα επάνω στον τροχό (ή σε μια πιατέλα, αν δεν έχουμε).
Με το κορνέ, καλύπτουμε την επιφάνειά του με βουτυρόκρεμα και με μια παλέτα ισιώνουμε.
Καλύπτουμε με τη δεύτερη φέτα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με την τρίτη και την τέταρτη.
Με τη βοήθεια του κορνέ, καλύπτουμε με βουτυρόκρεμα τα πλαϊνά της τούρτας.
Περιστρέφουμε την τούρτα και με τη χούφτα τοποθετημένη κάθετα στα πλαϊνά της, ισιώνουμε τη βουτυρόκρεμα.
Με την παλέτα, ισιώνουμε την επιφάνεια της τούρτας, ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα.
Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για 30’.
Επαναλαμβάνουμε και με δεύτερη στρώση και τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο για 30’.
Μοιράζουμε τη βουτυρόκρεμα που φυλάξαμε στην άκρη σε μικρά μπολάκια, τόσα όσα τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε για τη διακόσμηση.
Χρωματίζουμε την κάθε ποσότητα χρησιμοποιώντας ίσα-ίσα μία σταγόνα και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι.
Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και με τη βοήθεια της παλέτας, δημιουργούμε πινελιές από κάθε χρώμα διάσπαρτα στην επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας.
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τζέμης / Συνταγή, food styling, κείμενο: Madame Gâteaux
Υ.Γ. Περισσότερες ιδέες για τούρτες: