Όταν ήμουν μικρή, τρελαινόμουν να ζωγραφίζω με νερομπογιές. Το πιο αγαπημένο μου πράγμα ήταν να πασαλείβω το πινέλο μου με κάποιο έντονο χρώμα κι έπειτα να το βουτάω μέσα στο ποτηράκι και να χαζεύω σαν υπνωτισμένη το χρώμα να διαλύεται χορεύοντας μέσα στο νερό. Τον ίδιο παιδικό ενθουσιασμό έχω και όταν φτιάχνω λάτε στην κουζίνα μου - γι’ αυτό και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας. Μα δεν είναι μαγευτικό;

Αλήθεια, πόσα γνωρίζετε για αυτό το ιδιαίτερο φυτό;

  • Το επιστημονικό όνομά του είναι Clitoria Ternatea και προέρχεται από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και η Μαλαισία. Σε αυτές τις χώρες χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για φαρμακευτικούς σκοπούς, αλλά απολαμβάνεται παραδοσιακά και ως ρόφημα, με την προσθήκη λεμονιού ή/και μελιού.

  • Έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών μας και λέγεται πως βοηθά στο αδυνάτισμα. Η τακτική του κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως έχει αντικαρκινική δράση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και βοηθά στη χώνεψη, τη συγκέντρωση και τη βελτίωση της διάθεσής μας.

  • Μπορείτε να προμηθευτείτε τα ολόκληρα αποξηραμένα άνθη του, τα οποία θα μουλιάσετε σε βραστό νερό για μερικά λεπτά ή να το αγοράσετε σε σκόνη, όπως το μάτσα. Η τιμή του είναι υψηλή, αλλά χρειάζεστε ελάχιστη ποσότητα, οπότε ένα πακέτο θα σας φτάσει για πολύ καιρό.

  • Η γεύση του θυμίζει μαύρο τσάι, αλλά είναι πιο γήινη και ξυλώδης.

  • Δεν περιέχει καθόλου καφεϊνη.

  • Υπεύθυνες για το πανέμορφο, απόλυτα φυσικό γαλάζιο χρώμα του είναι οι ανθοκυανίνες που περιέχει.

  • Μπορείτε να του προσθέσετε λεμόνι, το οποίο κάνει κάτι μαγικό: μεταμορφώνει το χρώμα του από μπλε σε μοβ! Υπεύθυνες γι’ αυτό είναι και πάλι οι ανθοκυανίνες, που αντιδρούν με το λεμόνι. Αν έχετε μικρά παιδιά, δοκιμάστε αυτό το τρικ παρέα - θα ξετρελαθούν. Βέβαια, μετά μάλλον θα το πιείτε μόνοι σας - η γεύση του δεν είναι ιδιαίτερα child friendly.

  • Μπορείτε να το απολαύσετε ως ρόφημα ζεστό ή -καλή ώρα- κρύο, να το προσθέσετε σε κοκτέιλ, αλλά και να το χρησιμοποιήσετε σε ζαχαροπλαστικές παρασκευές. Για παράδειγμα, μπορείτε να δώσετε σε κρέμες, κέικ και παγωτά με -100% φυσικό τρόπο- υπέροχο γαλάζιο χρώμα, ενώ αν χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με άλλα υλικά η γεύση του δεν θα είναι τόσο έντονη, γιατί χρειάζεστε μονάχα μια πολύ μικρή ποσότητα για να δώσετε χρώμα.

Πώς θα φτιάξετε, λοιπόν, τον τέλειο μπλε λάτε; Φυσικά αυτό είναι κάτι υποκειμενικό, αλλά για το δικό μου γούστο, ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό από γάλα φρέσκο και ζαχαρούχο. Δεν συνηθίζω να προσθέτω ζάχαρη στο τσάι μου, αλλά το butterfly pea flower tea έχει μια αρκετά έντονη γεύση, που μου αρέσει να απαλύνω λίγο με αυτό το μικρό κόλπο.

Υλικά:

Για 2 άτομα

500 μλ βραστό νερό

1/2 κτγ butterfly pea flower tea

παγάκια

100 μλ γάλα πλήρες φρέσκο (ή κάποιο φυτικό γάλα, εάν το προτιμάτε)

1-2 κτσ ζαχαρούχο γάλα (προαιρετικά)

αποξηραμένα βρώσιμα άνθη, όπως πέταλα από μπλε κενταύρια, για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

Μέθοδος:

  1. Τοποθετούμε το βραστό νερό σε έναν δοσομετρητή.

  2. Προσθέτουμε το τσάι και το αφήνουμε για 5-10’ να βγάλει τα αρώματά του.

  3. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

  4. Χτυπάμε το φρέσκο μαζί με το ζαχαρούχο γάλα στο ειδικό σκεύος για να γίνει αφρόγαλα.

  5. Τοποθετούμε παγάκια στις κούπες και τις γεμίζουμε κατά τα 2/3 με το τσάι.

  6. Χύνουμε το αφρόγαλα από πάνω και σερβίρουμε αμέσως, για να απολαύσουμε το αφρόγαλα να στριφογυρίζει μέσα στο μπλε τσάι, υπνωτίζοντάς μας! Αν θέλουμε, μπορούμε να γαρνίρουμε με αποξηραμένα βρώσιμα άνθη.

Υ.Γ. Δείτε σχετικά:

 
 
Previous
Previous

Pancake cereal με τρεις γαρνιτούρες

Next
Next

Κλασικές crepes Suzette