Τσάτνεϊ με ντομάτα και τσίλι και πολύσπορα κράκερ
Μερικές φορές, δεν θέλεις πολλά πράγματα για να είσαι χαρούμενος. Καλή παρέα, ένα κόκκινο κρασάκι και λίγο τσίμπι-τσίμπι και περνάς το ωραιότερο βράδυ. Και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερο τσίμπι-τσίμπι από το τρίπτυχο τυρί/κράκερ/τσάτνεϊ, οπότε εδώ σας έχω μια συνταγή για ένα καταπληκτικό, πικάντικο κατακόκκινο τσάτνεϊ με πιπεριές, τομάτα και τσίλι. Σας προτείνω να το ταιριάξετε με αυτά τα πολύ εύκολα, γευστικά και θρεπτικά πολύσπορα κράκερ και με ένα κίτρινο τυρί - θα τους πήγαινε μια παλαιωμένη γραβιέρα, ένα manchego ή ακόμα και κάτι καπνιστό όπως το μετσοβόνε.
Για τα πολύσπορα κράκερ:
Υλικά:
100 γρ ηλιόσποροι
100 γρ κολοκυθόσποροι
100 γρ λιναρόσπορος κοπανισμένος
50 γρ σπόροι τσία
70 γρ σουσάμι
1/2 κτγ κάρδαμο
1 1/2 κτγ αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μέθοδος:
Ζυγίζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ.
Σκεπάζουμε με νερό.
Αφήνουμε να μουλιάσουν και να φουσκώσουν 20’.
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε επάνω το μείγμα.
Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και πιέζουμε με τα χέρια μας ή με πλάστη ώστε να σχηματίσουμε μια λεία στρώση πάχους 1/2 εκ.
Αφαιρούμε το επάνω χαρτί και ψήνουμε στους 110-120 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 70’. Ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού, μπορεί να χρειαστεί να ψήσουμε το μείγμα σε δύο δόσεις.
Αφήνουμε να κρυώσει και σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια.
Φυλάμε όσα κράκερ περισσέψουν σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, ως και για 1 βδομάδα.
Για το τσάτνεϊ:
Υλικά:
2-3 πιπεριές Φλωρίνης
1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους
1 τομάτα μεσαίου μεγέθους
2-3 πιπερίτσες τσίλι
200 μλ ξύδι λευκό
100 γρ καστανή ζάχαρη
100 γρ λευκή ζάχαρη
1 κτσ αλάτι
Μέθοδος:
Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι, την τομάτα και το τσίλι.
Τοποθετούμε τα λαχανικά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, ώσπου τα υγρά να εξατμιστούν και το τσάτνεϊ να δέσει.
Μεταφέρουμε το τσάτνεϊ σε αποστειρωμένο βάζο και το φυλάμε στο ψυγείο, ως και για 1 μήνα.
Παρόμοιες συνταγές:
Red pepper, tomato & chili chutney and multi-seed crackers
Sometimes you don’t need much to be happy. Good company, a glass (or two) of red wine and some bits and pieces to munch on - and there you have it, a perfect evening. And of course, there is no better ‘bits and pieces’ than the holy triptych cheese/crackers/chutney, so here I have for you a recipe for an awesome, spicy, bright red chutney with peppers, tomato and chili. I propose you pair it with these super easy but also tasty and nutritious multi-seed crackers and a yellow cheese - an aged Greek graviera, a manchego, or even something smokey, like a Greek metsovone.
For the multi-seed crackers:
Ingredients:
100 g sunflower seeds
100 g pumpkin seeds
100 g flax seeds, crashed
50 g chia seeds
70 g sesame
1/2 tsp cardamom
1 1/2 tsp salt
freshly ground black pepper
Method:
Weigh all the ingredients inside a big bowl.
Cover with water.
Let soak for 20’.
Lay a big tray with baking paper and spread the mixture on top.
Cover with another piece of baking paper and press with your hands or a rolling pin to form an even layer of 1/2 cm thickness.
Remove the top paper and bake at 110-120 degrees for about 70’. Depending on the size of your tray, you might need to bake the crackers in two batches.
Leave to cool and break into uneven pieces.
Keep the leftover crackers inside an airtight container for up to 1 week.
For the chutney:
Ingredients:
2-3 red bell peppers
1 medium onion
1 medium tomato
2-3 chili peppers
200 ml white vinegar
100 g brown sugar
100 g white sugar
1 tbsp salt
Method:
Finely chop the peppers, onion, tomato and chili.
Place all the vegetables along with the rest of the ingredients in a pot, mix and simmer for about 1 hour, until the liquids are evaporated and the chutney has set.
Transfer the chutney into a sterilised jar and keep in the fridge for up to 1 month.
Similar recipes: