Ψωμί με κουρκουμά και καυτερή πιπεριά χαμπανέρο

 

(English version here)

Σας συμβαίνει μερικές φορές να βλέπετε ένα τρόφιμο και να σας φωνάζει από μόνο του τι θέλει να το κάνετε; Αυτό έπαθα εγώ σήμερα με τις κουκλίστικες αυτές κίτρινες πιπερίτσες χαμπανέρο που βρήκα στο μανάβικο. Μου φώναξαν από το ράφι να τις ψιλοκόψω μέσα σε ένα ζεστό, αφράτο ψωμάκι, κι επειδή ήταν κίτρινες, έβαλα στο ψωμί μου και κουρκουμά. Το στόλισα και με κρεμμύδια και αλάτι χοντρό και όση ώρα ψηνόταν μοσχοβόλησε το σπίτι. Έγινε ένα όνειρο και τρώγεται άνετα σκέτο, όμως φύλαξα το μισό για να το κάνω σάντουιτς. Κάτι μου λέει πως θα είναι πολύ νόστιμο με βοδινό παστράμι.

Υλικά:

8 γρ μαγιά ξηρή

330 μλ νερό χλιαρό

450 γρ αλεύρι σκληρό

1 1/2 κτγ αλάτι

2 κτγ κουρκουμάς

1 πιπερίτσα χαμπανέρο πολύ ψιλοκομμένη

1/2 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

αλάτι χοντρό

Μέθοδος:

  1. Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο νερό και περιμένουμε 10’ να φουσκώσει.

  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τον κουρκουμά και την πιπεριά στον κάδο του μίξερ.

  3. Προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και χτυπάμε με τον γάντζο σε μεσαία ταχύτητα για αρκετά λεπτά, ώσπου να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα.

  4. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.

  5. Σχηματίζουμε το ψωμί και το τοποθετούμε σε μια φόρμα για loaf cake.

  6. Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνειά του, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και σκορπίζουμε πάνω το κρεμμύδι.

  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40’-50’.

Υ.Γ. Συνταγές για ψωμί:

 

Easy turmeric and habanero loaf bread

Do you also find yourselves seeing something in the fruit shop and feeling like it’s calling your name, telling you what it wants you to do with it?

That’s what happened to me yesterday with these charming little habanero chilis I saw. They shouted from their shelf, begged me to finely chop them and put them in a loaf of bread. And since they were yellow, I got inspired and added turmeric to it. I brushed it with olive oil, sprinkled it with rock salt and decorated it with sliced onion. As it was baking in the oven, the lab smelled heavenly. It’s dreamy and you can it plain - but personally, I did save half of it to make sandwiches for lunch. Something tells me it’s going to be delicious with pastrami.

Ingredients:

8 g dry yeast

330 ml lukewarm water

450 g strong flour

1 1/2 tsp salt

2 tsp turmeric

1 habanero chili, finely chopped

1/2 onion, sliced

rock salt, to sprinkle

olive oil, to brush

Method:

  1. Dilute the yeast inside the water and wait 10’ for it to bubble up.

  2. In the mixer’s bowl, mix the flour, salt, turmeric and pepper.

  3. Add the water and yeast and beat with the hook for several minutes, until you have a dough that comes away from the bowl’s sides.

  4. Leave the dough to double in size for 1 to 1 1/2 hour.

  5. Shape the bread and place it in a loaf cake mould.

  6. Brush with olive oil, sprinkle with rock salt and spread the onion slices on the top.

  7. Bake in a preheated oven, at 200 degrees, for 40’-50’.

P.S. More bread recipes:

 
 
Previous
Previous

Κλασικές crepes Suzette

Next
Next

Ατομικά bundt cake με σταγόνες σοκολάτας για την ημέρα της γυναίκας