Ψητό γιαούρτι με σιρόπι από χιώτικα μανταρίνια
Μα τι τα ποτίζουν πια αυτά τα μανταρίνια στη Χίο και έχουν τέτοιο άρωμα; Πραγματικά, σε όποιο άλλο μανταρίνι και αν τα βάλεις πλάι-πλάι, απλά δεν συγκρίνονται. Μόλις τα είδα στον μανάβη γέμισα μια μεγάλη χαρτοσακούλα, χωρίς καν να έχω κάποια ιδέα στο μυαλό μου. Η συνταγή μου ήρθε στον δρόμο για το εργαστήριο, μιας και θυμήθηκα πως ήθελα καιρό τώρα να σας δείξω το ψητό γιαούρτι. Αυτό το επιδόρπιο, που έχει καταγωγή από την Ινδία, πιστεύω πως ταιριάζει θαυμάσια στην κουλτούρα μας. Μπορεί, για παράδειγμα, να συνοδεύσει τέλεια τα γλυκά του κουταλιού μας, και είναι κάτι διαφορετικό - δοκιμάστε το με βύσσινο ή περγαμόντο! Μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή με οποιοδήποτε εσπεριδοειδές - πιστεύω πως θα είναι υπέροχο με σαγκουίνια ή με ροζ γκρέιπφρουτ. Τέλος, θαρρώ πως το επιδόρπιο αυτό μπορεί να σταθεί πολύ όμορφα σε ένα κάλεσμα για brunch - γιατί δεν το δοκιμάζετε αυτό το Σαββατοκύριακο;
Υλικά:
Για ένα σκεύος διαμέτρου 20 εκ.
300 γρ γιαούρτι 5% λιπαρά
250 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ γάλα ζαχαρούχο
ξύσμα από 1-2 χιώτικα μανταρίνια
120 μλ φρεσκοστυμμένος χυμός από χιώτικα μανταρίνια
50 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
1 ξυλάκι κανέλας
μερικά χιώτικα μανταρίνια φιλεταρισμένα, για το σερβίρισμα
Μέθοδος:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε με αναδευτήρα το γιαούρτι, την κρέμα, το ζαχαρούχο και το ξύσμα, ώσπου να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μαντεμένιο τηγάνι ή κάποιο πυρίμαχο σκεύος.
Τοποθετούμε το τηγάνι μέσα σε ένα βαθύ ταψί και το γεμίζουμε με βραστό νερό που να φτάνει μέχρι το μισό ύψος του.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 βαθμούς, για περίπου 30’-35’. Το γιαούρτι είναι έτοιμο όταν έχει στερεοποιηθεί, αλλά στο κέντρο του τρέμει όταν κουνάμε το τηγάνι.
Βγάζουμε το τηγάνι από τον φούρνο και όταν το γιαούρτι κρυώσει καλά, το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Μπορούμε να φτιάξουμε το γιαούρτι και από την προηγουμένη.
Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε, ώσπου να έχουμε ένα παχύρρευστο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Σερβίρουμε το γιαούρτι κρύο, περιχυμένο με το σιρόπι και τα φιλεταρισμένα μανταρίνια.
Υ.Γ. Χειμωνιάτικες συνταγές με εσπεριδοειδή:
Baked yoghurt with spiced syrup from Chios mandarins
If you ever find yourselves in Greece in the winter, look for this special variety of mandarins from the island of Chios, because their intense aroma is truly incomparable. Honestly, I’m not exagerating - it’s insane. As soon as I saw them at the fruit shop yesterday, I snatched a big batch, without even having formed an idea in my head yet. The recipe came to me on the way to my lab, since I remembered that I’ve been wanting to show you how to do a baked yoghurt for quite a while now. I believe that this dessert, that comes from India, suits our culture marvelously. For example, it can pair wonderfully with our wide variety of traditional sweet preserves, like sour cherry, or what have you, which we tend to serve with fresh yoghurt. Obviously, you can use any other type of mandarins, oranges or grapefruit. I think that this would taste fantastic with blood oranges that are in season now, as well as pink grapefruits. I also think that it would make a lovely dish for a Sunday brunch - so give it a try this weekend!
Ingredients:
For a 20 cm skillet
300 g Greek yoghurt
250 ml double cream
200 g sweetened condensed milk
zest from 1-2 Chios mandarins
120 ml freshly squeezed juice from Chios mandarins
50 g white caster sugar
2 star anise
1 cinnamon stick
a few filleted Chios mandarins, to serve
Method:
In a big bowl, whisk together the yoghurt, cream, milk and zest, until you have a smooth mixture.
Transfer to a cast iron skillet or any fireproof tray.
Place the skillet inside a deep roasting tray and fill the tray with boiled water, until it covers half the skillet’s height.
Bake in a preheated oven, at 150 degrees, for about 30-35’. The yoghurt is ready when it’s solidified, but it still jiggles in the center when you shake the skillet.
Remove the skillet from the oven and leave it to cool down completely.
Place the skillet in the fridge for 2-3 hours. You can also prepare it from the day before.
For the syrup, mix all the ingredients in a pot and simmer, until you have a thick syrup. Leave it on the side to cool down.
To serve, pour the syrup on top of the yoghurt and decorate with the filleted mandarins.
P.S. More wintery citrus recipes: