Σοκολατένιος μπακλαβάς με μείγμα ξηρών καρπών και πραλίνα
Ίσως μερικοί από εσάς σκεφτείτε ότι είναι ιεροσυλία να πειράζουμε συνταγές τόσο τέλειες όσο ο μπακλαβάς.
Όμως, μερικές φορές, δεν νιώθετε κι εσείς την ανάγκη να παίξετε και να πειραματιστείτε με παραλλαγές; Είμαι σίγουρη πως θα συμφωνήσετε ότι ο πειραματισμός πολλές φορές φέρνει ωραία αποτελέσματα και προσωπικά, μερικές από τις καλύτερές μου συνταγές έχουν προκύψει από τα πιο απρόσμενα πειράματα. Κι αυτός ο μπακλαβάς είναι ένα από αυτά.
Αντί για καρύδια, χρησιμοποίησα ένα μείγμα τεσσάρων ξηρών καρπών και ανάμεσα στις στρώσεις τραγανού φύλλου άλειψα λαχταριστή Nucrema της ΙΟΝ.
Υλικά:
Για ένα ταψί 28 εκ.
Για τον μπακλαβά:
24 φύλλα κρούστας
125 γρ φουντούκια, ωμά, ανάλατα, ασπρισμένα
125 γρ αμύγδαλα, ωμά, ανάλατα, ασπρισμένα
125 γρ καρύδια, ωμά, ανάλατα
125 γρ ψίχα από φιστίκια κελυφωτά, ωμά, ανάλατα
¼ κτγ αλάτι
1 κτγ κανέλας
300 - 450 γρ Nucrema ΙΟΝ (αναλόγως πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση της στη συνταγή μας)
150 γρ βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
Για το σιρόπι:
500 γρ μέλι
200 μλ νερό
1 ξυλάκι κανέλας
Μέθοδος:
Για τον μπακλαβά:
Ζυγίζουμε όλους τους ξηρούς καρπούς, το αλάτι και την κανέλα μέσα σε ένα ταψάκι.
Ψήνουμε τους ξηρούς καρπούς στον φούρνο, στους 150 βαθμούς, για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Μόλις κρυώσουν κάπως, τους χτυπάμε στον πολυκόφτη. Μπορούμε να τους κάνουμε σχεδόν σκόνη, ή να τους αφήσουμε με μικρά κομματάκια.
Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας επάνω στον πάγκο εργασίας μας.
Τοποθετούμε επάνω τους το ταψί μας.
Με ένα μαχαιράκι, κόβουμε τα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού. (Τα κομμάτια που θα περισσέψουν, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε κάτι άλλο, π.χ. τυροπιτάκια.)
Καλύπτουμε τα φύλλα με μια πετσέτα για να μην στεγνώσουν όσο δουλεύουμε.
Αλείφουμε τον πάτο του ταψιού με βούτυρο, με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής.
Τοποθετούμε μέσα το πρώτο φύλλο και το αλείφουμε με βούτυρο.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε.
Επαναλαμβάνουμε, χρησιμοποιώντας έξι φύλλα συνολικά, το ένα πάνω στο άλλο, με βούτυρο ανάμεσά τους.
Ζυγίζουμε τη Nucrema σε ένα μπολ και τη ζεσταίνουμε για 20’’ στον φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να είναι πιο ρευστή και να απλώνεται ευκολότερα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από 300 ως 450 γραμμάρια, ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση της σοκολάτας στον μπακλαβά μας.
Ρίχνουμε το ⅓ της Nucrema μέσα στο ταψί και με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Από πάνω, ρίχνουμε το ⅓ των ξηρών καρπών, δημιουργώντας μια επίπεδη στρώση.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με πριν, με 6 φύλλα κρούστας και βούτυρο ανάμεσά τους.
Καλύπτουμε με ακόμη ⅓ από τη Nucrema, την απλώνουμε με το πινέλο και από πάνω ρίχνουμε και πάλι ⅓ από το μείγμα ξηρών καρπών.
Επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά την ίδια διαδικασία: 6 φύλλα βουτυρωμένα, ⅓ Nucrema και ⅓ ξηρών καρπών.
Καλύπτουμε με τα τελευταία 6 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Χαράζουμε τον μπακλαβά στο σχήμα που θέλουμε.
Ψήνουμε τον μπακλαβά στους 150 βαθμούς για 2 ½ ώρες περίπου. Θέλουμε χαμηλή θερμοκρασία και πολύωρο ψήσιμο, ώστε τα φύλλα να γίνουν τραγανά.
Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Για το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι, ζυγίζουμε το μέλι, το νερό και προσθέτουμε την κανέλα.
Θερμαίνουμε το μείγμα ώσπου να διαλυθεί το μέλι.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Μόλις ο μπακλαβάς είναι έτοιμος, τον βγάζουμε από τον φούρνο και τον περιχύνουμε, κατευθείαν, όπως είναι καυτός από τον φούρνο, με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε τον μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει καλά.
Φυλάμε τον μπακλαβά εκτός ψυγείου, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, ή μέσα στο ταψί του, σκεπασμένο με μεμβράνη.
Υ.Γ. Μερικές ακόμα σοκολατένιες ιδέες:
Chocolate baklava with mixed nuts and praline
Some of you might say “How dare you mess with a recipe so perfect?”, but sometimes it’s just a matter of wanting to play and experiment with variations. And I’m sure you’ all agree that good things can come out of that. Well, this baklava is one of them. Instead of just walnuts, I used a mix of different nuts (hazelnuts, almonds, pistachios AND walnuts) and in between the fyllo layers I snuck some chocolate hazelnut praline - Nucrema by ION, specifically, which I love.
Ingredients:
For a 28 cm tray
For the baklava:
24 pieces of frozen store-bought fyllo, thawed
125 g hazelnuts, raw, unsalted
125 g almonds, raw, unsalted
125 g walnuts, raw, unsalted
125 g pistachios, shelled, raw, unsalted
¼ tsp salt
1 tsp cinnamon
300 - 450 g Nucrema by ΙΟΝ (depending on how strong we want the flavour to be)
150 g butter unsalted, melted
For the syrup:
500 g honey
200 ml water
1 cinnamon stick
Method:
For the baklava:
Weigh all the nuts, salt and cinnamon inside a roasting tray.
Roast the nuts, in a preheated oven at a 150 degrees, for a few minutes, until they release their aromas and get a light colour.
As soon as they cool down a little bit, pour them in a food processor. You can grind them to powder or keep them slightly chunkier.
Unfold the fyllo on your countertop.
Place your tray on top.
With a small knife, cut the fyllo all around the tray. Don’t throw away the leftover fyllo pieces. You can use them to make something else, like cheese pies.
Cover the fyllo with a kitchen cloth, so that they don’t dry up while you work.
Brush your tray with melted butter.
Place on fyllo inside and brush it with butter.
Cover with a second fyllo and brush with butter.
Repeat, using six fyllo on top of each other, with butter in-between.
Weigh the Nucrema inside a bowl and heat it for 20’’ in the microwave, so that you can spread it more easily.
Pour 1/3 of the Nucrema in the tray and spread it on the fyllo with a brush.
Sprinkle 1/3 of the nuts on top, making the layer as flat as possible.
Repeat 2 more times the same process, with 6 layers of buttered-up fyllo, 1/2 of Nucrema and 1/3 of nuts.
Cover with the six last pieces of fyllo, with butter in-between every layer.
Using a small knife, cut the baklava. The diamond shapes you see in our pictures is the traditional Greek pattern, but feel free to cut it any way you want.
Bake the baklava at 150 degrees, for about 2 1/2 hours. You need to bake it at a low temperature, for a long time, in order to get the fyllo nice and crunchy.
While the baklava is baking, prepare the syrup.
For the syrup:
In a pot, weigh the honey and water and add the cinnamon.
Heat the mixture until the honey has dissolved.
Remove from the stove and leave the syrup to cool down completely.
When the baklava is ready, remove it from the oven and pour the syrup straight on the hot baklava.
Leave the baklava to absorb the syrup and cool down completely.
P.S. More chocolatey ideas: