Φρυγανισμένο ψωμί με ρικότα, σαγκουίνι και κηρήθρα

 

(English version here)

Ίσως μέρος της γοητείας του ιδιαίτερου αυτού πορτοκαλιού είναι το ότι το βρίσκουμε μόνο για λίγες βδομάδες κάθε χρόνο, κι αυτό με αρκετό ψάξιμο. Αμφιβάλλω, όμως. Νομίζω πως ακόμα και αν το σαγκουίνι πωλούνταν όλο το χρόνο, θα του είχα μεγάλη αδυναμία. Τόσο οι ξεχωριστοί χρωματισμοί του, που ποικίλλουν από το βαθυκόκκινο μέχρι το πορτοκαλί με κόκκινες πινελιές, όσο και η ελαφρώς στυφή του γεύση, δημιουργούν απεριόριστες δυνατότητες και γευστικούς συνδυασμούς. Κι ακόμα και αν κάποιες φορές δεν έχουμε χρόνο να φτιάξουμε ένα περίπλοκο επιδόρπιο, αξίζει να ψωνίσουμε μερικά σαγκουίνια και είτε να τα στύψουμε σε χυμό, είτε να τα απολαύσουμε για πρωινό σε μια συνταγή εξπρές, όπως η σημερινή.

Υλικά:

φρέσκο ψωμί σίκαλης

τυρί ρικότα

σαγκουίνια

μέλι σε κηρήθρα

φιστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα

Μέθοδος:

  1. Φρυγανίζουμε το ψωμί. Ένα μαύρο ψωμί θα δώσει πολύ περισσότερο βάθος γεύσης, ειδικά αν μπορείτε να βρείτε ένα προζυμένιο.

  2. Φιλετάρουμε τα σαγκουίνια. Για αυτή τη δουλειά, χρειαζόμαστε ένα μικρό, κοφτερό, πριονωτό μαχαιράκι.

  3. Σερβίρουμε το ψωμί αλειμμένο με ρικότα και γαρνίρουμε με φέτες σαγκουίνι, μέλι και φιστίκια.

Υ.Γ. Μερικές ιδέες για λαχταριστά, υγιεινά, χειμωνιάτικα πρωινά:

 

Toasted rye bread with ricotta, blood oranges and honeycomb

Perhaps part of this orange’s allure is the limitations of its availability to a couple of weeks per year, and even that takes a lot of searching. I doubt it though. I think that even if I could buy blood oranges all year long, I would still have a soft spot for them. Their attractive colour -ranging from ruby reds to deep oranges with red splashes- as well as their rich and slightly tart taste, offer inexhaustible culinary opportunities and flavour combinations. And even though sometimes we might not be able to afford making a complicated dessert, it’s definitely worth buying a few blood oranges to juice or to enjoy as a quick -but so flavourful- breakfast, like today’s recipe.

Ingredients:

fresh rye bread

ricotta cheese

blood oranges

honey & honeycomb

pistachios, crushed

Method:

  1. Toast the bread. A dark bread will offer a lot more depth of flavour, especially if you can find a sourdough bread.

  2. Fillet the blood oranges. For this, you need a small, sharp serrated knife.

  3. Serve the bread with ricotta spread on top, garnished with blood oranges, honey and pistachios.

P.S. Here’s some more breakfast ideas:

 
 
Previous
Previous

Σοκολατένιος μπακλαβάς με μείγμα ξηρών καρπών και πραλίνα

Next
Next

Κουραμπιέδες με καρδιά από σοκολάτα