Στο ετήσιο σκληρό δίλημμα μεταξύ μελομακάρονων και κουραμπιέδων, έρχομαι να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου, έστω και αργοπορημένα, διότι αυτό το πείραμα είναι ένα πείραμα που θεωρώ 100% επιτυχημένο. Κουραμπιέδες, κατάλευκοι, μπισκοτένιοι, αρωματικοί και βουτυράτοι όπως τους ξέρουμε και τους αγαπάμε - αλλά με ένα απρόσμενο twist: καρδιά από σοκολάτα (και βέβαια η σοκολάτα θα είναι ΙΟΝ!) Να σας δώσω και ένα tip: όταν προσφέρετε τον κουραμπιέ, μην αποκαλύψετε το μυστικό που κρύβει. Θα είναι η πιο γλυκιά έκπληξη.

Υλικά:

Για περίπου 20-25 τμχ

200 γρ βούτυρο αιγοπρόβειο

60 γρ ζάχαρη άχνη

25 μλ ούζο

¼ κτγ μπέικιν πάουντερ

300 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

60 γρ αλεύρι αμυγδάλου

100 γρ κουβερτούρα κλασική ΙΟΝ

Επιπλέον άχνη για πασπάλισμα

 Μέθοδος:

  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με την άχνη, ώσπου να αφρατέψουν.

  2. Προσθέτουμε το ούζο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.

  3. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι γ.ο.χ. και το αλεύρι αμυγδάλου.

  4. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στον κάδο και χτυπάμε ώσπου να έχουμε μια λεία ζύμη.

  5. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

  6. Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, προσπαθώντας να σχηματίσουμε κυβάκια 2 εκ. (Tip: πάρτε την κλασική κουβερτούρα των 250 γραμμαρίων, που έχει μεγαλύτερο πάχος. Έτσι, μπορείτε να την κόψετε εύκολα σε κύβους.)

  7. Παίρνουμε μια χούφτα ζύμη και σχηματίζουμε μια μπάλα.

  8. Πιέζουμε στο κέντρο της ένα κομμάτι σοκολάτας και έπειτα με τα χέρια μας καλύπτουμε τη σοκολάτα με τη ζύμη και της δίνουμε το σχήμα του κουραμπιέ.

  9. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά.

  10. Μόλις οι κουραμπιέδες κρυώσουν εντελώς, τους αχνίζουμε.

  11. Φυλάμε τους κουραμπιέδες μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς (ή σε τουρτιέρα με γυάλινο καπάκι, αν θέλουμε να τους τοποθετήσουμε σε μπουφέ για ομορφιά). Πρέπει να μείνουν καλυμμένοι, για να μη νοτίσουν.

Υ.Γ. Περισσότερες γιορτινές ιδέες:

 

Kourampiedes with a heart of chocolate

I don’t know if you’re familiar at all with the Greek Christmas festivities, but the yearly debate between melomakarona and kourambiedes, the two main Christmas desserts, is still going strong. So here I am, giving my two cents. I made an experiment this year, and I felt the need to share it with you, even though it’s coming a little late. These kourampiedes are white, biscuity, aromatic and buttery, as we know and love them, but with a twist: a heart of chocolate. And of course, the chocolate is ION.

I’ll give you a tip: when you offer them to someone, don’t reveal the secret they’re hiding. It will be the sweetest surprise.

Ingredients:

For about 20-25 pieces

200 g butter from sheep or goat milk

60 g powdered sugar

25 ml ouzo

¼ tsp baking powder

300 g all-purpose flour

60 g almond flour

100 g dark chocolate ION

extra powdered sugar, to dust

Method:

  1. In the mixer’s bowl, with the paddle, beat the butter and powdered sugar, until fluffy.

  2. Add the ouzo and beat until incorporated.

  3. In a bowl, mix the baking powder, all-purpose flour and almond flour.

  4. Add the bowl’s contents to the mixer’s bowl and beat until you have a smooth dough.

  5. Lay a tray with baking paper.

  6. Chop the chocolate, trying to form 2 cm cubes.

  7. Take a handful of dough and form a ball.

  8. Push into its center a piece of chocolate and then use your fingers to wrap the dough around it and cover it completely.

  9. Bake the kourampiedes in a preheated to 170 degrees oven, for about 20-25’.

  10. When the kourampiedes cool down completely, you can cover them in powdered sugar. It’s important that they are cool, otherwise the sugar will get soggy.

  11. Save the leftover kourampiedes in an airtight container, or covered with a glass cloche if you want to display them. It’s important that they stay covered, so that the sugar doesn’t get soggy.

P.S. More festive recipes:

 
 
Previous
Previous

Φρυγανισμένο ψωμί με ρικότα, σαγκουίνι και κηρήθρα

Next
Next

Ρολά gingerbread με γλάσο cream cheese