Τούρτα με σοκολατένια μους χωρίς ψήσιμο

 

(English version here)

Μια ανάλαφρη και δροσιστική σοκολατένια τούρτα που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Φτιάχνεται εύκολα, δεν χρειάζεται ψήσιμο και μπορείτε να τη σερβίρετε κατευθείαν από το ψυγείο: είναι το ιδανικό επιδόρπιο για το τελείωμα ενός πλούσιου δείπνου. Φυσικά, η σοκολάτα που θα την απογειώσει δεν είναι άλλη από την αγαπημένη μας κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ!

Ενδεχομένως να σας περισσέψει λίγη μους, ανάλογα με το σκεύος που χρησιμοποιείτε. Μοιράστε τη σε μπολάκια ή ποτηράκια, τοποθετήστε τη στο ψυγείο ώσπου να πήξει και γαρνίρετέ τη με σαντιγί, κακάο ή/και με ξύσμα κουβερτούρας.

Υλικά:

Για ένα τσέρκι διαμέτρου 16 εκ.

Για τη βάση:

250 γρ μπισκότα σοκολατένια, τύπου petit beurre, digestive ή ό,τι άλλο μας αρέσει

100 γρ βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

 Για τη μους:

5 γρ ζελατίνη σε σκόνη

3/4 κτσ νερό

130 μλ γάλα πλήρες

250 γρ κουβερτούρα κλασική ΙΟΝ

340 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

 Για τη σαντιγί και τη διακόσμηση:

200 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

20 γρ ζάχαρη άχνη

1 κτγ κακάο ΙΟΝ

λίγο ξύσμα κουβερτούρας κλασικής ΙΟΝ

 Μέθοδος:

Για τη βάση:

  1. Στον πολυκόφτη, χτυπάμε τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη.

  2. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα μπισκότα.

  3. Στρώνουμε ένα στρογγυλό τσέρκι 16 εκ. με αλουμινόχαρτο. Πιέζουμε το μπισκότο στη βάση και τα πλαϊνά του, με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να σχηματίσει μια στρώση με ομοιόμορφο πάχος περιμετρικά.

  4. Τοποθετούμε το τσέρκι στο ψυγείο για 30’.

Για τη μους:

  1. Σε ένα μπολάκι, ζυγίζουμε τη ζελατίνη και προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 5-10’

  2. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα, τη λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και την τοποθετούμε σε ένα μπολ.

  3. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη και ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθεί.

  4. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και χύνουμε το περιεχόμενό του πάνω στη σοκολάτα.

  5. Ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε ένα λείο μείγμα.

  6. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος. Θέλουμε να πήξει, αλλά να είναι σχετικά χαλαρή.

  7. Με μια σπάτουλα, ανακατεύουμε λίγη από την κρέμα μέσα στο μείγμα με τη σοκολάτα, με απαλές κινήσεις.

  8. Διπλώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα μέσα στο μείγμα, ώσπου να έχουμε μια ομοιόμορφη, λεία μους.

  9. Γεμίζουμε το τσέρκι με τη μους και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.

 Για τη σαντιγί και τη διακόσμηση:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε την κρέμα.

  2. Μόλις αρχίσει να πήζει, ρίχνουμε την άχνη σαν βροχή και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να έχουμε μια πηχτή σαντιγί.

  3. Τοποθετούμε τη σαντιγί πάνω στη μους άτακτα με ένα κουτάλι, αφήνοντας περιθώριο περιμετρικά ώστε να φαίνεται η μους.

  4. Πασπαλίζουμε με κακάο και γαρνίρουμε με ξύσμα κουβερτούρας και σερβίρουμε.

  5. Είναι καλύτερα να χτυπήσουμε τη σαντιγί πριν το σερβίρισμα, ή το πολύ 1 ώρα πριν.

  6. Φυλάμε την τούρτα που περίσσεψε στο ψυγείο, μέσα σε τουρτιέρα ή σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, ως και για 3 μέρες.

Υ.Γ. Για όλους τους λάτρεις της σοκολάτας εκεί έξω:

 

Chocolate mousse cake

A light, refreshing chocolate cake that everyone will love. It’s easy to make, doesn’t need baking and you can eat it straight from the fridge: perfect for the hotter weather, the ideal refreshing dessert after a rich dinner. Of course, the chocolate that will elevate it is no other than our beloved dark ION.

If you have any leftover mousse (depending on the mould you’re using, don’t let it go to waste: transfer it into tiny bowls or shot glasses and serve it with Chantilly cream or just some grated chocolate.

Ingredients:

For a 16 cm cake ring (8 cm height)

For the base:

250 g chocolate biscuits (petit beurre, digestive, oreo or anything you like)

100 g unsalted butter, melted, λιωμένο

For the mousse:

5 g powdered gelatine

3/4 tbsp water

130 ml full fat milk

250 g dark chocolate ION

340 ml double cream

For the chantilly and garnishing:

200 ml double cream

20 g powdered sugar

1 tsp ION cocoa

grated ION dark chocolate

Method:

For the base:

  1. In the food processor, beat the biscuits until powdered.

  2. Melt the butter and mix with the biscuits.

  3. Lay a 16 cm cake ring with aluminum foil. Press the biscuit down with your fingers around the base and the sides, so that you form a uniform layer.

  4. Place the cake ring in the fridge for 30’.

For the mousse:

  1. In a bowl, weigh the gelatine and add the water. Mix and leave it on the side for 5-10’.

  2. Chop the chocolate, melt it in a bain-marie or in the microwave and place it in a bowl.

  3. In a pot, heat the milk. When it starts simmering, add the gelatine and mix until melted.

  4. Remove the pot from the stove and pour the milk on the chocolate.

  5. Mix until you have a perfectly smooth mixture.

  6. In the mixer’s bowl, beat the cream. For a mousse, you need it to get to soft peaks.

  7. With a spatula, mix some of the cream inside the bowl with the chocolate, to loosen it up.

  8. Fold in the rest of the cream and mix until you have a smooth, homogenised mousse.

  9. Fill the ring with the mousse and place it back in the fridge for a few hours.

For the Chantilly and garnishing:

  1. In the mixer’s bowl, beat the cream.

  2. As soon as it starts to thicken, add the powdered sugar and keep beating until you have a thick Chantilly.

  3. Place the Chantilly on the mousse with a spoon, leaving some space around so that the mousse is visible.

  4. Dust with cocoa, garnish with grated chocolate and serve.

  5. It’s best to prepare the Chantilly an hour before serving.

  6. Save the leftover cake in the fridge, inside a cake box or an airtight container, for up to 3 days.

P.S. Shout-out to all the chocolate addicts!

 
 
Previous
Previous

Ψητά ξινόμηλα με σος καραμέλας και καρύδια

Next
Next

Μπισκότα με φιστικοβούτυρο Calvé και μαρμελάδα φράουλα