Ψητά ξινόμηλα με σος καραμέλας και καρύδια
Αν δεν είναι αυτό το τέλειο επιδόρπιο για τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, τότε δεν ξέρω τι. Για φανταστείτε το λίγο: έχετε μόλις απολαύσει ένα πλούσιο δείπνο και είναι η ώρα του γλυκού. Τα μήλα βγαίνουν ζεστά, κατευθείαν από τον φούρνο, και περιχύνονται με τη σος καραμέλας και τα χοντροκομμένα καρύδια. Το μήλο είναι τόσο μαλακό που η πρώτη μπουκιά κόβεται με κουτάλι. Και τώρα, θέλω να συγκεντρωθείτε στη στιγμή που η οξύτητα του μήλου χτυπάει τον ουρανίσκο σας μαζί με την ολόγλυκη καραμέλα και την ελαφριά πίκρα των καρυδιών.
Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή με όποια ποικιλία μήλων προτιμάτε. Η πρότασή μου, ωστόσο, είναι να δοκιμάσετε τα ξινόμηλα: κάνουν τόσο ωραία αντίθεση με τη γλυκιά καραμέλα. Και τώρα, φτάνουν τα λόγια: τρέξτε να πάρετε υλικά!
Υλικά:
Για 4 άτομα:
Για την καραμέλα:
150 γρ ζάχαρη καστανή
75 γρ βούτυρο ανάλατο
130 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για τα μήλα και το σερβίρισμα:
4 ξινόμηλα
50 γρ βούτυρο ανάλατο
100 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
30 γρ χοντροκομμένα καρύδια
Μέθοδος:
Για την καραμέλα:
Βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε, ώσπου να έχουμε μια ανοιχτόχρωμη καραμέλα.
Μπορούμε να φτιάξουμε την καραμέλα από την προηγουμένη και να τη φυλάξουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Απλώς τη ζεσταίνουμε πριν το σερβίρισμα, είτε στα μικροκύματα είτε σε κατσαρολάκι, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι για να διαλυθεί.
Για τα μήλα και το σερβίρισμα:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ή στα μικροκύματα.
Τοποθετούμε τη ζάχαρη σε ένα πιάτο.
Καθαρίζουμε τα μήλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε και τον πυρήνα τους εντελώς.
Ρολάρουμε το κάθε μήλο στο βούτυρο και έπειτα στη ζάχαρη, ώστε να καλυφθεί από όλες τις πλευρές.
Τοποθετούμε τα μήλα σε ένα πυρίμαχο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 30’.
Σερβίρουμε τα μήλα ζεστά. Περιχύνουμε με την καραμέλα και πασπαλίζουμε με καρύδια.
Υ.Γ. Μίλα μου για μήλα!
Roasted sour apples with caramel sauce and walnuts
If this isn’t the perfect dessert for the first autumn cold patches, then I don’t know what is. Imagine it for a moment: you’ve just indulged in a rich dinner and it’s time for dessert. The apples are coming out of the oven just now, nice and warm and are dressed with the caramel sauce and sprinkled with chopped walnuts. The apple is so soft that you can cut it with a spoon. And now, I want you to focus at the moment when the acidity of the sour green apple hits your palate together with the sweet, sweet caramel and the light bitterness of the walnuts.
Of course, you can make this recipe with any kind of apples you prefer. I do recommend to use a sour variety, though, because it makes such a fabulous contrast with the sweetness of the caramel. Now off to the shop to get the ingredients!
Ingredients:
For 4 people
For the caramel:
150 g brown sugar
75 g unsalted butter
130 g double cream
For the apples and serving:
4 green sour apples
50 g unsalted butter
100 g white caster sugar
30 g roughly chopped walnuts
Method:
For the caramel:
Put the sugar, butter and cream in a small pot and simmer until you have a light caramel.
You can make the caramel the day before and keep it in an airtight container. Just warm it before serving, either in the microwave or in a pot, mixing with a spoon to help it dissolve evenly.
For the apples and serving:
Melt the butter in a small pot on in the microwave.
Place the sugar in a plate.
Peel the apples. If you want, you can remove the core completely.
Roll the apples first in the butter and then in the sugar, so that they’re completely covered.
Place the apples in a roasting tray and bake them in a preheated oven, at 180 degrees, for about 30’.
Serve the apples warm. Dress them with the caramel sauce and sprinkle with the chopped walnuts.
P.S. More apple recipes: