Παγωτό χωνάκι με σοκολάτα γάλακτος

 

(English version here)

Μερικές φορές, η απάντηση σε όλα τα προβλήματα είναι ένα παγωτό σοκολάτα! Όταν η σοκολάτα είναι ΙΟΝ, τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Σε αυτήν εδώ τη συνταγή, θα σας δείξω πώς θα φτιάξετε λαχταριστό παγωτό σοκολάτα βήμα-βήμα, με τη βοήθεια παγωτομηχανής. Ακολουθώντας τα βήματα με προσοχή, θα μάθετε πώς να πετυχαίνετε σωστή, λεία, κρεμώδη υφή, χωρίς κρυστάλλους.

 Υλικά:

500 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

500 μλ γάλα πλήρες

25 γρ σιρόπι γλυκόζης

200 γρ κρόκοι

80 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

150 γρ κουβερτούρα γάλακτος ΙΟΝ, τεμαχισμένη

χωνάκια παγωτού, για το σερβίρισμα

νιφάδες κακάο, για γαρνίρισμα

Μέθοδος:

  1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, την κρέμα και τη γλυκόζη να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη.

  3. Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας πάρει βράση, το χύνουμε μέσα στο μπολ με τους κρόκους, με σταθερή ροή, ανακατεύοντας καλά με έναν αναδευτήρα.

  4. Επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ώσπου η κρέμα να αρχίσει να πήζει. Θα πάρει περίπου 10 λεπτά. Ανακατεύουμε συνεχώς, προσέχοντας να μην κολλήσει στον πάτο.

  5. Για να τεστάρουμε αν η κρέμα έχει πήξει αρκετά, βυθίζουμε μέσα ένα κουτάλι. Με το δάχτυλό μας, χαράζουμε μια «γραμμή» στην πίσω όψη του. Αν η κρέμα δεν «τρέχει», είναι έτοιμη.

  6. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  7. Στραγγίζουμε το μείγμα μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Αυτή είναι η βάση του παγωτού μας.

  8. Ετοιμάζουμε μια λεκάνη με παγάκια και κρύο νερό και τοποθετούμε μέσα το δοχείο (χωρίς καπάκι) ώστε να κρυώσει ταχύτερα. Ανακατεύουμε πότε-πότε.

  9. Μετά από 1-2 ώρες, όταν η θερμοκρασία της βάση του παγωτού έχει πέσει αρκετά, τοποθετούμε το δοχείο στο ψυγείο για μερικές ώρες. Ιδανικά, φτιάχνουμε το μείγμα από την προηγούμενη μέρα.

  10. Όταν το μείγμα είναι πια εντελώς κρύο, μπορούμε να το χτυπήσουμε σε παγωτομηχανή, ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

  11. Μεταφέρουμε το παγωτό σε μεταλλικό δοχείο και καλύπτουμε την επιφάνειά του με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη για μερικές ώρες, ώσπου να παγώσει εντελώς.

  12. Σερβίρουμε το παγωτό σε μπολ ή χωνάκι, πασπαλισμένο με νιφάδες κακάο, ξύσμα κουβερτούρας γάλακτος, λιωμένη κουβερτούρα γάλακτος ή μαζί με ένα γκοφρετάκι ION.

  13. Πάντοτε καλύπτουμε το παγωτό με το αντικολλητικό χαρτί πριν το βάλουμε ξανά στην κατάψυξη, ώστε να μη σχηματιστούν κρύσταλλοι στην επιφάνειά του.

Υ.Γ. Σοκολάτα, σοκολάτα, Σ Ο Κ Ο Λ Α Τ Α!

 

Milk chocolate ice cream in a cone

Sometimes, the answer to all of life’s problems is chocolate ice cream. When the chocolate is ION, what more can one ask for?

In this recipe, I’m going to show you how to make scrumptious chocolate ice cream from scratch, step-by-step, with an ice cream maker. By following the steps carefully, you will learn how to achieve a perfect, smooth, creamy texture, without crystals.

Ingredients:

500 ml double cream

500 ml full fat milk

25 g glucose syrup

200 g egg yolks

80 g white caster sugar

150 g ION milk chocolate, chopped

ice cream cones, for serving

cocoa nibs, for garnishing

Method:

  1. In a pot, cook milk, cream and glucose at a medium temperature.

  2. In a big bowl, whisk the yolks and sugar.

  3. As soon as the pot mixture boils, pour it slowly in the bowl and whisk as you pour.

  4. Return the contents of the bowl to the pot and keep cooking, at a low temperature, until the mixture starts to thicken. This will take around 10’. Mix constantly, so that it doesn’t stick to the bottom of the pot.

  5. To test if your ice cream base is thick enough, insert a spoon and take it out. Run your finger down the middle of the back of the spoon, to create a gap. If the gap remains, then the ice cream base is ready. If the cream runs back to fill the gap, then keep cooking for a few more minutes.

  6. Remove the pot from the stove, add the chocolate and mix until homogenised.

  7. Strain the ice cream base inside aν airtight container, but leave it open for now.

  8. Prepare a big bowl full of icy water and place the container inside it, so that the ice cream base cools down faster.

  9. When the ice cream base is cool enough, cover it and place it in the fridge for a few hours, or ideally overnight.

  10. When the ice cream base is completely cool, you can pour it in the ice cream maker and proceed to make the ice cream according to the manufacturer’s instructions.

  11. When you’ve churned the ice cream, transfer it into a metal container, cover the top with a piece of baking paper and put it in the freezer for several hours to freeze properly.

  12. Serve the ice cream in bowls or cones. Sprinkle with cocoa nibs, milk chocolate shavings, melted milk chocolate or a wafer. Always cover the ice cream with baking paper, so that the surface doesn’t crystallise.

P.S. Chocolate, chocolate, C H O C O L A T E!

 
 
Previous
Previous

Παγωτίνια με σμέουρα και λευκή σοκολάτα

Next
Next

Σοκολατένιο μαρτίνι με άρωμα Χόλιγουντ