Σοκολατένιο μαρτίνι με άρωμα Χόλιγουντ

 

(English version here)

Τι είναι το σοκολατένιο μαρτίνι; Σκεφτείτε το σαν ένα επιδόρπιο σε ποτήρι, με μπόλικο αλκοόλ. Σας έπεισα; Αν όχι, τότε ίσως σας πείσει η ιστορία της δημιουργίας του.

Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του χολιγουντιανού σταρ Ροκ Χάντσον, την περίοδο που ο ίδιος και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ γύριζαν το περίφημο και πολυβραβευμένο Giant (Ο Γίγαντας), το 1955, είχαν γίνει στενοί φίλοι. Επειδή τα σπίτια όπου έμεναν στη διάρκεια των γυρισμάτων, στην πόλη Μάρφα του Τέξας, ήταν πολύ κοντά, επισκέπτονταν συχνά ο ένας τον άλλο τα βράδια και τα έτσουζαν μαζί. Είχαν, λέει, και οι δύο τους μεγάλη αδυναμία στο μαρτίνι. Μια βραδιά λοιπόν, εκεί που κατέβαζαν το ένα μαρτίνι μετά το άλλο, είχαν τη φαεινή ιδέα να ανακατέψουν ένα λικέρ σοκολάτας μέσα στη βότκα - και έτσι γεννήθηκε αυτό το κοκτέιλ που έκτοτε έχει διανύσει σημαντική πορεία στους καταλόγους των κορυφαίων μπαρ όλου του κόσμου.

Θα το συναντήσετε σε άπειρες παραλλαγές, διότι τα βασικά του συστατικά είναι η βότκα και η σοκολάτα, αλλά πέρα από αυτά δεν υπάρχει κάποια παγιωμένη συνταγή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείτε να δημιουργήσετε τον συνδυασμό που σας αρέσει, βρίσκοντας την ισορροπία που ευχαριστεί τον ουρανίσκο σας.

Εγώ χρησιμοποίησα βότκα, λικέρ σοκολάτας που έφτιαξα from scratch, crème de cacao και κρέμα γάλακτος. Εναλλακτικά, θα βρείτε εκδοχές που περιέχουν Irish cream liqueur (όπως Bailey’s), αλλά προσωπικά δεν με ενθουσιάζει ως ιδέα, πιστεύω ότι αφαιρεί πόντους από τον σταρ, που είναι το λικέρ σοκολάτας. Το λικέρ σοκολάτας μπορείτε να το αγοράσετε έτοιμο (το πιο χαρακτηριστικό είναι το Godiva) αλλά είναι πραγματικά πολύ εύκολη υπόθεση και σας συνιστώ να φτιάξετε το δικό σας. Έχει διάρκεια ζωής 30 μέρες και μορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για άλλα κοκτέιλ ή να το χαρίσετε ως δώρο! Το crème de cacao θα το βρείτε σε κάβες και υπάρχει σε δύο μορφές: διαυγές και σκούρο - και οι δύο είναι κατάλληλες για την περίπτωσή μας. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με διπλή δόση λικέρ σοκολάτας, αλλά καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε γιατί θα δώσει περισσότερο βάθος γεύσης. Και το τελευταίο μου tip: βάλτε τα ποτήρια σας στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν ξεκινήσετε - θα κάνουν όλη τη διαφορά!

Υλικά:

Για το λικέρ σοκολάτας:

500 μλ γάλα πλήρες

300 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

100 γρ κακάο

300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

100 μλ οινόπνευμα ποτοποιίας ή βότκα ουδέτερη σε γεύση

Για το σοκολατένιο μαρτίνι:

Για 2 κοκτέιλ:

50 γρ κουβερτούρα

60 μλ βότκα

60 μλ λικέρ σοκολάτας

60 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

60 μλ crème de cacao

παγάκια

Μέθοδος:

Για το λικέρ σοκολάτας:

  1. Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το γάλα, την κρέμα, το κακάο και τη ζάχαρη, σε μέτρια θερμοκρασία.

  2. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 5’, ανακατεύοντας συνεχώς.

  3. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.

  4. Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύουμε μέσα το οινόπνευμα. Αν δεν μπορούμε να προμηθευτούμε οινόπνευμα, αντικαθιστούμε με μια ουδέτερη σε γεύση βότκα.

  5. Μεταφέρουμε σε γυάλινο μπουκάλι με πώμα.

  6. Τοποθετούμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

  7. Ανακινούμε πριν το σερβίρισμα.

  8. Το λικέρ διατηρείται για 1 μήνα στο ψυγείο.

Για το σοκολατένιο μαρτίνι:

  1. Με έναν αποφλοιωτή λαχανικών, ξύνουμε λίγη κουβερτούρα και φυλάμε το ξύσμα στην άκρη, για το σερβίρισμα.

  2. Λιώνουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα και με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, κάνουμε δύο «βουρτσιές» στα ποτήρια του μαρτίνι, από το κέντρο προς το χείλος τους, για να τα διακοσμήσουμε, όπως στις φωτογραφίες.

  3. Τοποθετούμε τα ποτήρια στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

  4. Ζυγίζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα τοποθετούμε σε σέικερ για κοκτέιλ και κουνάμε καλά.

  5. Σουρώνουμε και σερβίρουμε στα ποτήρια του μαρτίνι, γαρνίροντας με το ξύσμα κουβερτούρας.

Υ.Γ. Μερικά ακόμη από τα αγαπημένα μας κοκτέιλ:

 

Chocolate martini straight from Hollywood

What is a chocolate martini? Think of it like a dessert in a glass, with lots of alcohol. Sold? No? Then maybe the story of its origin might convince you.

According to Rock Hudson’s memoirs, when he and Elizabeth Taylor were shooting the multi-award-winning Giant, in 1955, they became close friends. Since the houses where they lived whilst filming in Marfa, Texas, were very close, they often visited each other at night and drank together. They both had a soft spot for martinis, apparently. One night, as they were downing one martini after another, they had an epiphany: they decided to add some chocolate liqueur to their vodka - and thus chocolate martini was born. Since then, it’s had a prominent career, starring in lots of cocktail lists of famous bars across the world.

You will find it in numerous variations, because its basic ingredients are vodka and chocolate liqueur, but there is no standardised recipe for it. What does this mean? That you can create the combination you enjoy the most, finding the perfect balance for your palate.

I used vodka, a chocolate liqueur I made from scratch, crème de cacao and double cream. You might also find recipes that call for Irish Cream Liqueur (like Baileys), but personally I’m not attracted to that option - I think it might take away from the star of the show, which is the chocolate liqueur. You can buy the chocolate liqueur ready to use (most popular choice is Godiva), however, making your own is a very easy affair and I do recommend trying it. It lasts for 30 days in the fridge and you can enjoy it plain, use it as a base for cocktails or give it as a gift! Crème de cacao comes in two forms: light and dark - you can use either one of them in this case. You can also substitute it and use double the liqueur quantity, but I do suggest to use it, for a more well-rounded chocolate flavour.

Ingredients:

For the chocolate liqueur:

500 ml full fat milk

300 ml double cream

100 g good quality cocoa powder

300 g white caster sugar

100 ml food-grade alcohol or a neutral-flavoured vodka

For the chocolate martini:

(For 2 cocktails):

50 g dark chocolate

60 ml vodka

60 ml chocolate liqueur

60 ml double cream

60 ml crème de cacao

ice cubes (for shaking)

Method:

For the chocolate liqueur:

  1. In a pot, mix the milk, cream, cocoa an sugar, at a medium temperature.

  2. As soon as they start to boil, lower the temperature and simmer for 5’, constantly mixing.

  3. Remove the pot from the stove and transfer the contents into a big bowl.

  4. When it comes down to room temperature, add in the alcohol. If you can’t find food-grade alcohol, replace it with a vodka that is neutrally flavoured.

  5. Transfer to a glass bottle with a lid, preferably sterilised.

  6. Place in the fridge overnight.

  7. Shake before serving.

  8. The chocolate liqueur keeps for a month, stored in the fridge.

For the chocolate martini:

  1. With a vegetable peeler, shave some chocolate and keep the shavings on the side, for serving.

  2. Melt the rest of the chocolate in the microwave and with a pastry brush, brush 2 martini glasses from the centre to the rim, to decorate them, as in the photos.

  3. Place the glasses in the fridge for at least 1 h.

  4. Weigh the rest of the ingredients, place them in a shaker and shake well.

  5. Strain and serve the martini in the glasses. Garnish with the chocolate shavings.

PS Here’s some more of our favourite cocktails!

 
 
Previous
Previous

Παγωτό χωνάκι με σοκολάτα γάλακτος

Next
Next

Σοκολατένιο cheesecake με γκανάς μαύρης σοκολάτας