(English version here)

Αυτό το δροσιστικό cheesecake θα σας συντροφεύσει όλο το καλοκαίρι, είτε είστε vegan είτε όχι, γιατί είναι φα-ντα-στι-κό! Το έφτιαξα με το καινούργιο μου #foodiecrush, τη ροζ πούδρα από pitaya της Raw Nice. Δεν ξέρω πόσο εξοικειωμένοι είστε με τις σκόνες από αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, αλλά αν δεν τις χρησιμοποιείτε ήδη, ευκαιρία να τις μάθετε και να τις εντάξετε στη διατροφή σας. Παρασκευάζονται από 100% φρούτα με ψυχρή έκθλιψη, χωρίς τίποτα άλλο πρόσθετο, και αν δεν σας φτιάξουν το κέφι με τα υπέροχα χρώματά τους, να μη με λένε Madame Gâteaux. Στο αγαπημένο μου κατάστημα 4 Seasons θα βρείτε τη ροζ σκόνη από pitaya, τη γαλάζια από σπιρουλίνα, τη μαύρη από ενεργό άνθρακα, την μπλε από butterfly pea flower tea και τη μοβ από γλυκοπατάτα, με τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε απίθανα, πολύχρωμα πράγματα, και το κυριότερο; Υγιεινά!

Έχω ήδη πειραματιστεί με μερικές από αυτές και σήμερα θα σας δείξω τη ροζ pitaya που έγινε ο πρωταγωνιστής αυτού του cheesecake. Κάποιοι από εσάς ίσως να μη γνωρίζετε καν αυτό το εξωτικό φρούτο, που είναι γνωστό με το όνομα pitaya, pitahaya ή και dragon fruit. Είναι ένα ιδιαίτερο φρούτο, με ήπια γεύση, αλλά πολύ δροσιστικό. Είναι τέλειο για προσθήκη σε smoothies και με την ασπρόμαυρη πουά εμφάνισή του κάνει και αβανταδόρικη γαρνιτούρα! Η γεύση και η υφή του θυμίζει λιγάκι το ακτινίδιο. Φύεται στη νότια Αμερική και το αγαπούν πολύ στο Μεξικό, γι’ αυτό και η Φρίντα Κάλο το απαθανάτισε στον πίνακά της με τίτλο Pitahayas του 1938, ένα έργο που λατρεύω.

Υλικά:

Για 1 τσέρκι 16 εκ.

Για τη βάση:

160 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα

40 γρ βρώμη

100 γρ χουρμάδες απύρηνοι (πολύ μαλακοί ή μουσκεμένοι σε νερό)

2 κτσ λάδι καρύδας

Για τη γέμιση:

375 γρ κάσιους μουσκεμένα σε νερό για 4-5 ώρες και σουρωμένα

6 κτσ σιρόπι σφενδάμου

100 γρ λάδι καρύδας

40 γρ χυμός λεμόνι

130 ml γάλα αμυγδάλου

3 κτγ σκόνη ροζ pitaya Raw Nice

Για το ζελέ και τη διακόσμηση:

1 κτγ αγάρ αγάρ

230 μλ νερό

3 κτσ σιρόπι σφενδάμου

1 κτσ σκόνη pitaya Raw Nice

1 dragon fruit

βρώσιμα πέταλα από cornflower Olympus Fields

Μέθοδος:

Για τη βάση:

  1. Στον πολυκόφτη, χτυπάμε τα αμύγδαλα με τη βρώμη ώστε να γίνουν σκόνη.

  2. Προσθέτουμε τους χουρμάδες και το λάδι καρύδας και χτυπάμε ώσπου να σχηματιστεί ζύμη.

  3. Πιέζουμε τη ζύμη στο τσέρκι ώστε να σχηματίσουμε τη βάση.

  4. Τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξει.

Για τη γέμιση:

  1. Στο μπλέντερ, χτυπάμε όλα τα υλικά, ώσπου να έχουμε ένα όσο το δυνατόν πιο λείο μείγμα.

  2. Γεμίζουμε το τσέρκι και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

  3. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες, ώσπου να πήξει το μείγμα.

Για το ζελέ:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε το νερό με το αγάρ αγάρ.

  2. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να σιγοβράζει το μείγμα, το αφαιρούμε από τη φωτιά.

  3. Πασπαλίζουμε από πάνω τη σκόνη pitaya με ένα σουρωτηράκι και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί.

  4. Προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε.

  5. Τοποθετούμε το μείγμα σε φόρμες σιλικόνης της επιλογής μας. (Εγώ χρησιμοποίησα ημισφαίρια σε διάφορα μεγέθη.

  6. Τοποθετούμε τις φόρμες στο ψυγείο ώσπου να πήξει το ζελέ.

Για τη διακόσμηση:

  1. Κόβουμε ένα dragon fruit στη μέση και με ένα melon bowler σχηματίζουμε μπαλίτσες.

  2. Διακοσμούμε το κέικ με τα ζελέ, το dragon fruit και με βρώσιμα αποξηραμένα πέταλα από ροζ cornflower και σερβίρουμε.

Υ.Γ. Δείτε περισσότερες υγιεινές και vegan συνταγές:

 

Vegan cheesecake with dragon fruit and jelly

This refreshing cheesecake will keep you company all summer long, whether you’re vegan or not, because it’s fantastic! I made it using my new #foodiecrush, the pink pitaya powder by Raw Nice. I don’t know how familiar you’re with dried fruit & veg powders, but if you’re not already using them, this is a great opportunity to discover them and add them to your diet. What’s not to like? They are produced with 100% freeze dried fruit, with no additives of any kind, and if they don’t cheer you up with their gorgeous colours, my name is not Madame Gâteaux. In my favourite shop, 4 Seasons, you can find the pink pitaya powder, the blue spirulina, the black active charcoal, the indigo, which is made with butterfly pea flower tea, the purple sweet potato and the amethyst black carrot. You can use them to make amazing, colourful recipes, and most importantly, healthy!

I have already experimented with some of them and today I will show you the pink pitaya, which became the protagonist of this post. Some of you might not even know this exotic fruit, which is known with the name pitaya, pitahaya or dragon fruit. It’s a particular fruit, with a mild flavour, but super refreshing. It’s perfect for enriching smoothies and with its white and black dotty look it makes a funky garnishing! Its flavour and taste resemble that of kiwi. It grows in South America and is loved in Mexico, which is why Frida Kahlo painted it in this still life called Pitahayas, in 1938, a painting I absolutely adore.

Ingredients:

For a 16 cm cake ring

For the base:

160 g almonds

40 g oats

100 g dates (very soft or soaked in water)

2 tbsp coconut oil

For the filling:

375 g cashews (soaked in water for 4-5 hours and strained)

6 tbsp maple syrup

100 g coconut oil

40 g lemon juice

130 ml almond milk

3 tsp pink pitaya Raw Nice

For the jelly and decorating:

1 tsp agar agar

250 ml water

3 tbsp maple syrup

1 tbsp pink pitaya Raw Nice

1 dragon fruit

edible cornflower petals Olympus Fields

Method:

For the base:

  1. In the food processor, powder the almonds and oats.

  2. Add the dates and coconut oil and beat until they form a dough.

  3. Press the dough inside the pastry ring to form the base of the cheesecake.

  4. Place in the fridge to set.

For the filling:

  1. In the blender, beat all the ingredients, until you have a smooth, creamy mixture.

  2. Fill the pastry ring and smoothen the surface with a spatula.

  3. Place in the fridge for a few hours to set.

For the jelly:

  1. In a pot, mix the water and agar agar.

  2. Heat until it starts simmering and remove from the stove.

  3. Sprinkle the pitaya powder on top with a small strainer and mix until diluted.

  4. Add the syrup and mix.

  5. Place the jelly mixture in your mould. (I used different sized of hemisphere silicon moulds).

  6. Place in the fridge to set.

For decorating:

  1. Cut a dragon fruit in half and use a melon bowler to form some spheres.

  2. Decorate the cake with the jelly, fruit and some dried edible flower petals and serve!

P.S. Here’s some more healthy and vegan recipes:

 
 
Previous
Previous

Καλοκαιρινή τάρτα με κολοκυθάκια και τα λουλούδια τους

Next
Next

Bundt cake με κεράσια κομπόστα και αμύγδαλο