Dutch baby με φράουλες και σαντιγί για τη γιορτή της μητέρας

 

(English version here)

Αύριο είναι η γιορτή της μητέρας και τι καλύτερο δώρο για εκείνη από ένα πρωινό στο κρεβάτι, για το οποίο δεν χρειάζεται να κοπιάσει; Περιποιηθείτε τη μητέρα σας και χαρίστε της αυτή την όμορφη έκπληξη - εξάλλου εκείνη σας έχει φτιάξει χιλιάδες πρωινά μέχρι τώρα!

Φτιάξτε αυτή την πανεύκολη, αφράτη τηγανίτα και σερβίρετέ τη με φρεσκοκομμένες φράουλες, που είναι στα καλύτερά τους αυτή τη στιγμή, και φρεσκοχτυπημένη κρέμα σαντιγί. Για τελείωμα, λίγο σιρόπι σφενδάμου ή λιωμένη λευκή σοκολάτα, ή λίγο σιρόπι από φρέσκιες φράουλες.

Τι θα χρειαστείτε; Το μαντεμένιο τηγανάκι Lodge των 20 εκατοστών είναι το ιδανικό μέγεθος για ένα άτομο και η συνταγή μας προσαρμοσμένη σε αυτό. Ξέρετε πια πόσο αγαπώ να μαγειρεύω σε μαντέμι - αυτό το υλικό κάνει πραγματικά ΟΛΗ τη διαφορά. Ζεσταίνετε το τηγανάκι στον καυτό φούρνο μέχρι να λιώσει το βούτυρο, ρίχνετε μέσα τον χυλό, και το μαντέμι κάνει μόνο του όλη τη δουλειά. Σε λίγα λεπτά, θα δείτε το Dutch baby σας να φουσκώνει στα πλαϊνά, δημιουργώντας μια τέλεια “φωλιά” για τη γέμισή σας! Στο μεταξύ, φτιάξτε και τον καφέ της μανούλας έτσι όπως της αρέσει - ξέρετε εσείς - στολίστε και έναν δίσκο με ένα λουλουδάκι (εμείς κόψαμε από τον κήπο μας!) και βάλτε και μια κεντητή πετσετούλα στο πλάι.

Και αν δεν σας βγει τέλειο με την πρώτη, δεν πειράζει! Θα τη δείτε να χαμογελάει όπως και να ‘χει.

Υλικά:

Για 1 Dutch baby σε τηγάνι 20 εκ.

1 κτσ βούτυρο ανάλατο

1 μεσαίο αυγό

30 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

1 κτσ ζάχαρη

50 μλ γάλα πλήρες

ξύσμα από 1/2 λεμόνι

Για τη σαντιγί και το σερβίρισμα:

200 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

20 γρ ζάχαρη άχνη

εκχύλισμα βανίλιας, σκόνη βανίλιας ή ένας λοβός βανίλιας

φρεσκοκομμένες φράουλες

σιρόπι σφενδάμου, λιωμένη λευκή σοκολάτα ή σιρόπι από φρέσκιες φράουλες

Μέθοδος:

  1. Ζυγίζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη ώσπου να έχουμε έναν λείο χυλό.

  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220-230 βαθμούς.

  3. Μόλις φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, τοποθετούμε το βούτυρο μέσα στο τηγανάκι και το βάζουμε στον φούρνο.

  4. Μόλις το βούτυρο λιώσει, βγάζουμε το τηγανάκι, το κουνάμε ώστε να πάει το βούτυρο παντού, σε όλο τον πάτο και τα πλαϊνά και έπειτα χύνουμε μέσα τον χυλό.

  5. Αμέσως βάζουμε το τηγανάκι στον φούρνο, στο μεσαίο ράφι, και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 20-30’. Δεν πρέπει να ανοίξουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου όσο βλέπουμε ότι ακόμα το Dutch baby φουσκώνει. Θα δούμε ότι μέσα σε λίγα λεπτά το Dutch baby θα αρχίσει να φουσκώνει στα πλαϊνά του και μόνο όταν αρχίσει να παίρνει πια χρώμα στις άκρες μπορούμε να ανοίξουμε τον φούρνο και αν χρειάζεται να προσαρμόσουμε τη θέση του σκεύους αν βλέπουμε κάποια ανομοιομορφία, αν δηλαδή έχει ψηθεί περισσότερο από τη μία πλευρά.

  6. Βγάζουμε το Dutch baby από τον φούρνο όταν έχει πια πάρει το χρώμα που θέλουμε και το τοποθετούμε στην ειδική ξύλινη βάση.

  7. Μόλις κρυώσει λιγάκι, σερβίρουμε με τη σαντιγί, τις φράουλες και το σιρόπι.

Για τη σαντιγί:

  1. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα, που πρέπει να είναι κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο.

  2. Μόλις αρχίσει να πήζει ελαφρώς, ρίχνουμε από πάνω σαν βροχή την άχνη.

  3. Προσθέτουμε τη βανίλια. Αν χρησιμοποιούμε λοβό βανίλιας, τον κόβουμε στη μέση με ένα λεπτό μαχαίρι, ξύνουμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε στον κάδο. (Δεν πετάμε ποτέ τον λοβό, μπορούμε να τους κρατάμε όλους σε ένα βάζο με ζάχαρη για να την αρωματίζουμε.)

  4. Συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να πήξει η σαντιγί.

  5. Φυλάμε τη σαντιγί στο ψυγείο ώσπου να έρθει η ώρα να σερβίρουμε. Μπορούμε να τη χτυπήσουμε έως και μία ώρα πριν το σερβίρισμα.

Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα γρήγορο σιρόπι φράουλας;

  1. Παίρνουμε 150-200 γρ ώριμες, καθαρισμένες φράουλες και τις χτυπάμε στο μπλέντερ.

  2. Σουρώνουμε, πετάμε τον πολτό και κρατάμε τον καθαρό ζωμό.

  3. Βάζουμε τον καθαρό ζωμό σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι με λίγη ζάχαρη.

  4. Βράζουμε ώσπου να πήξει το σιρόπι.

  5. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Περισσότερα για τη Lodge και τα μαντεμένια σκεύη:

Έχετε μαγειρέψει ποτέ σε σκεύη από μαντέμι; Εγώ τα λατρεύω - και να γιατί.

  1. Πρώτον, το μαντέμι είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό: τα σκεύη αυτά, εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες περιποίησής τους, θα διαρκέσουν μια ζωή, για να μη σας πω ότι θα τα κληρονομήσει και η επόμενη γενιά. Είναι, λοιπόν, μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

  2. Δεύτερον: τα σκεύη από μαντέμι είναι τρομερά ευέλικτα. Μπορείτε κυριολεκτικά να κάνετε τα πάντα, από μαγειρική και ζαχαροπλαστική στο μάτι ή τον φούρνο σας μέχρι μπάρμπεκιου και ψήσιμο σε ανοιχτή φωτιά στην εξοχή ή σε τζάκι. Το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνουν άλλα υλικά (π.χ. πλαστική λαβή ή οτιδήποτε που φθείρεται) κάνει τη χρήση τους εξαιρετικά βολική. Για παράδειγμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα στο μάτι και να το ολοκληρώσουμε στον φούρνο, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε σκεύος!

  3. Τρίτον - και κυριότερον! Γιατί το μαγείρεμα σε μαντέμι είναι τόσο ιδιαίτερο; Τα σκεύη από μαντέμι έχουν φυσικό αντικολλητικό φινίρισμα και η διανομή θερμότητας κατά το μαγείρεμα/ψήσιμο είναι τόσο ομοιόμορφη που το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. Ίσως να αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο βαριά. Αυτό ακριβώς το βάρος και το πάχος του σκεύους είναι που δίνει την ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό σας: επειδή διατηρούν τη θερμότητα σταθερά εντός του, η κατανομή της είναι διαρκώς ομοιόμορφη σε όλη τη διαδικασία μαγειρέματος - και αυτό είναι που κάνει όλη τη διαφορά. Για αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό, όταν χρησιμοποιούμε μαντεμένια σκεύη, να τα θερμαίνουμε πρώτα. Έτσι, το κρέας, για παράδειγμα, που θα ψήσετε, θα θωρακιστεί. Το φαγητό θα κάνει ωραία κρούστα. Τα λαχανικά θα καραμελώσουν. Και πάει λέγοντας.

  4. Τέταρτον, είναι τόσο όμορφα! Δίνουν αμέσως έναν vintage αέρα στην κουζίνα σας και αν τα χρησιμοποιήσετε στη διακόσμησή της, π.χ. κρεμώντας τα στον τοίχο, προσθέτουν μια νοσταλγική πινελιά. Τα δικά μας μαντεμένια σκεύη, είναι Lodge: μια αμερικάνικη εταιρεία με 120 χρόνια εμπειρίας, που κατασκευάζει μαντεμένια σκεύη στα χυτήριά της στο Τενεσί από το 1894. Εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί η αντιπροσωπεία της στη χώρα μας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να προμηθευτείτε τα σκεύη της με ευκολία και με τη βοήθεια του καταρτισμένου προσωπικού, θα κάνετε την καλύτερη επιλογή

Συμβουλές περιποίησης για σκεύη από μαντέμι:

Ξέρω ότι μερικοί και μερικές από εσάς μου αγχώνεστε λίγο με αυτό το θέμα, οπότε αποφάσισα να σας δώσω μερικά tips και θα δείτε πόσο απλά είναι όλα!

  1. Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε εργαλεία θέλετε, ακόμα και μεταλλικά. Δεν υπάρχει χημική επικάλυψη για να προκληθεί βλάβη στο σκεύος.

  2. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδος κουζίνας: επαγωγικές, ηλεκτρικές, κεραμικές εστίες και εστίες υγραερίου! (Προφανώς, δεν μπορείτε βέβαια να τα βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων.)

  3. Πλύνετε τα σκεύη στο χέρι, με λίγο απορρυπαντικό πιάτων αν χρειάζεται, τρίβοντας με τη μαλακή πλευρά του σφουγγαριού. Ιδανικά μπορείτε να πάρετε την ειδική βούρτσα καθαρισμού. Αν χρειαστεί να ξεκολλήσετε τυχόν υπολείμματα φαγητού, χρησιμοποιήστε μια ξύστρα. Όχι πλυντήριο πιάτων και όχι συρμάτινο σφουγγαράκι - μπορεί να βλάψετε το σκεύος.

  4. Μόλις το πλύνετε, σκουπίστε το πολύ-πολύ καλά με ένα πανί.

  5. Αλείψτε το με ελάχιστο λάδι. Ελάχιστο, έτσι; Τόσο ώστε να γυαλίζει, αλλά όχι να κολλάει. Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας για να το απλώσετε παντού και να σκουπίσετε το τυχόν περιττό λάδι.

  6. Αν παρατηρήσετε ότι το σκεύος σας έχει γίνει θαμπό, έχει λεκέδες ή ίχνη σκουριάς, ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΤΟ ΠΕΤΑΞΕΤΕ! Θέλει απλώς λίγη παραπάνω φροντίδα για να επανέλθει. Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις συμβουλές από τους ειδικούς εδώ, ή απλώς στείλτε μου μήνυμα να με ρωτήσετε ό,τι θέλετε!

Υ.Γ. Τι άλλο μπορείτε να φτιάξετε στα σκεύη από μαντέμι;

 

Dutch baby with strawberries and Chantilly cream for Mother’s Day

Tomorrow is Mother’s Day - and what better gift can you think of for her than breakfast in bed? Treat your mother to this lovely surprise - besides, she has made thousands of breakfasts for you!

Make this super easy, fluffy pancake and serve it with fresh strawberries, which are at their best right now, and some freshy whipped Chantilly cream. For the finishing touch, some maple syrup, melted white chocolate or fresh strawberry syrup will do the job.

What are you going to need? The 20cm Lodge cast iron pan is the perfect size for one person and our recipe is adjusted to that. I believe you know how much I love to cook in cast iron - this material truly makes the WHOLE difference. Warm up your pan in the oven until your butter has melted, add the batter and leave this magic material to do all the work for you. In just a few minutes, you’ll see your Dutch baby puff up around the edges, creating the perfect ‘nest’ for your filling! In the meantime, make mom’s coffee just like she likes it - surely you know by now - decorate a tray with a couple of flowers (ours are from our garden) and add a pretty lacey napkin on the side.

And if you don’t get your Dutch baby to look perfect on the first try, it’s okay. You’ll see a huge smile on your mom’s face nonetheless.

Ingredients:

For 1 Dutch baby in a 20 cm pan.

1 tbsp butter, unsalted

1 medium egg

30 g all purpose flour

1 tbsp white caster sugar

50 ml full fat milk

zest of 1/2 a lemon

For the Chantilly cream and for serving:

200 ml double cream

20 g powdered sugar

some freshly cut strawberries

maple syrup, melted white chocolate or a strawberry syrup (see below)

Method:

  1. Preheat the oven at 220-230 degrees.

  2. Weigh all the ingredients inside a bowl and whisk until you have a smooth batter.

  3. When the oven hits the right temperature, place the butter inside the pan and put the pan in the oven.

  4. When the butter has melted, take the pan out and shake it so that the butter spreads all over the surface and the sides.

  5. Pour the batter in the pan and place it n the oven. It takes about 20-30’ to get done. You mustn’t open the oven door at all for as long as you see the Dutch baby is still rising. Within the first few minutes, you will notice it will start rising around the sides. Only when it starts getting a golden brown colour around the edges it is safe to open the door and adjust the position of the pan, if you see for example that it’s not baking uniformly.

  6. Take the Dutch baby out of the oven when it has the desired colour. Place it on the special wooden base (or a silicone or wicker mat) to cool down.

  7. As soon as it cools down a little bit, serve with the cream, strawberries and syrup.

For the Chantilly cream:

  1. Whisk the cream in the mixer’s bowl. The cream needs to be cool, straight from the fridge.

  2. As soon as it starts to get thicker, pour the sugar in.

  3. Add the vanilla. If you’re using a real vanilla stick. cut it through with a small knife, scrape the seeds and add them to the bowl. (Never throw away used vanilla sticks. You can add them all in a jar with some sugar to flavour it.)

  4. Keep whisking until you have a thick cream.

  5. Keep the cream in the fridge until it’s time to serve the breakfast. You can prepare it up to one hour ahead.

How to make a quick strawberry syrup:

  1. Take 150-200 g ripe hulled strawberries and blend them.

  2. Strain, throw away the pulp and keep the clear juice.

  3. Put the juice in a pan with a little bit of sugar to boil.

  4. Boil until you have a relatively thick syrup.

  5. Leave to cool and serve.

More about Lodge and cast iron:

Have you ever cooked or baked in cast iron? I love it - and here’s why.

  1. First of all, cast iron is a very resilient material: if you follow the instructions of maintaining them carefully, these pots and pans, will last for a lifetime - in fact, the next generation will probably inherit them too. They are, therefore, a very eco-friendly and responsible choice.

  2. Secondly: cast iron pots and pans are incredibly diverse. You can do literally anything with them, from cooking to baking on the stove or the oven to bbq and open fire or roasting in the fireplace. The fact that they don’t contain any other ingredients (i.e. a plastic handle, or anything else that could get damaged) makes their use very convenient. We can, for example, start cooking on the stove and finish in the oven, without switching pans!

  3. Thirdly and most importantly: What makes cooking with cast iron so special? Cast iron pots and pans have a natural non-stick finishing and the distribution of heat during cooking/baking is so even that the difference in the result will really surprise you. You might wonder why they are so heavy. It’s exactly their weight and thickness that give your food its particular flavour. I want to emphasize that because they maintain a steady heat inside, the heat distribution is constantly even throughout the whole cooking process, and this is what makes that huge difference. For that reason, it’s very important to heat your cast iron cookware before using them. Thus, the meat, for example, will be perfectly sealed. Your pies will have a nice crust. Your vegetables will caramelise. And so on and so forth.

  4. And last but not least: cast iron pots & pans are so beautiful! They instantly give your kitchen a vintage vibe and if you use them as part of the décor, by hanging them on the wall or displaying them on a self, they add a nostalgic touch. Our cast iron pans are made by Lodge: an American company with 120 years of experience in manufacturing cast iron kitchenware. They are based in Tennessee in the USA, but for a few years now, we’ve had a branch here in Greece. This means that you can easily find their cookware and rely on its knowledgeable staff to help you make the best possible choices according to your needs.

Tips on maintaining your cast iron pots and pans:

I know that some of you get a little bit stressed about this, so I decided to give you some tips to show how easy it is!

  1. You can use any tool you want with your pans, even metal ones. You can’t hurt the pan.

  2. You can use them on any kind of stove: induction, electric, ceramic or gas! (Obviously don’t use them in the microwave.)

  3. Wash the pans by hand, with a little bit of dish soap. Scrub with the soft side of the sponge. Ideally, you can buy the special Lodge brush for cleaning them. If you need to clean food bits that are stuck, use a scraper. Do not put them in the dishwasher and do not use a wire brush on them.

  4. As soon as you wash them, dry them thoroughly with a cloth.

  5. Pour a tiny bit of oil inside. Tiny bit! Just so that the pan gets shiny, but not sticky. Use a piece of kitchen towel to spread it everywhere and wipe the excess.

  6. If you see your pan has gotten dull, has stains or rust, DO NOT EVEN THINK ABOUT THROWING IT AWAY! It just needs some extra care to restore it to its former glory. You can read all the advice from the experts on this - or just message me and ask me what to do!

P.S. So, what else can you bake with cast iron? Here’s some ideas!

 
 
Previous
Previous

Μπισκότα Linzer με κακάο, γεμιστά με Nucrema

Next
Next

Τρίχρωμα μπισκότα κουνελάκια για το Πάσχα