Vegan κέικ με σοκολάτα και μους από φρούτα του πάθους
Ένα δροσιστικό, καλοκαιρινό κέικ με μους σοκολάτας και φρούτων του πάθους έρχεται να προσγειωθεί σήμερα στο blog μας, και είμαι σίγουρη πως θα σας φτιάξει τη διάθεση! Η συνταγή μας είναι vegan και έχει φτιαχτεί εξ’ ολοκλήρου με υλικά από το αγαπημένο μας κατάστημα με βιολογικά είδη 4 Seasons. Πηγή έμπνευσης στάθηκαν τα φρούτα του πάθους που βρήκα στο εξαιρετικό του μανάβικο. Αν και τα αγαπώ πολύ, συνειδητοποίησα ότι δεν σας έχω δείξει ποτέ μια συνταγή με αυτά, οπότε ήταν καιρός να διορθωθεί αυτό! Το κέικ μας είναι vegan, υγιεινό, νηστήσιμο, γεμάτο υπερτροφές και κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη και τη λακτόζη.
Υλικά:
Για ένα τσέρκι 16 εκ.
Για το κέικ σοκολάτας:
2 κτσ λιναρόσπορος
6 κτσ κρύο νερό
30 γρ ηλιόσποροι
70 γρ αλεύρι από κινόα
2 κτσ άμυλο ταπιόκας
2 κτσ βιολογικό κακάο
50 γρ ζάχαρη καρύδας
1/2 κτγ μπέικιν πάουντερ
1/2 κτγ μαγειρική σόδα
60 μλ ελαιόλαδο
80 μλ γάλα αμυγδάλου (ή άλλο φυτικό γάλα)
1 κτγ μηλόξυδο
Για τη μους σοκολάτας:
150 γρ vegan κουβερτούρα
240 γρ κρέμα μαγειρικής αμυγδάλου (ή άλλη φυτική κρέμα)
1 κτσ σιρόπι σφενδάμου
1 κτσ άγαρ άγαρ
Για τη μους φρούτων του πάθους:
240 μλ πολτός από φρούτα του πάθους (θα χρειαστείτε περίπου 7-9 τμχ)
240 μλ κρέμα μαγειρικής αμυγδάλου (ή άλλη φυτική κρέμα)
2 κτσ σιρόπι σφενδάμου
3 κτσ άγαρ άγαρ
1 κτσ κιτρινόριζα σε σκόνη
Για τη διακόσμηση:
50 γρ vegan κουβερτούρα
Μέθοδος:
Για ένα τσέρκι 16 εκ.
Για το κέικ σοκολάτας:
Στον πολυκόφτη, χτυπάμε το λιναρόσπορο ώσπου να γίνει σκόνη.
Τον βάζουμε σε ένα μπολάκι και τον ανακατεύουμε με τις 6 κτσ νερό.
Τοποθετούμε το μπολάκι στο ψυγείο για 15’.
Στον πολυκόφτη, χτυπάμε τον ηλιόσπορο ώσπου να γίνει σκόνη.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα ξηρά υλικά (τον ηλιόσπορο, το αλεύρι, το άμυλο ταπιόκας, το κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα) και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα και το μηλόξυδο σταδιακά και χτυπάμε με τον αναδευτήρα.
Τέλος, προσθέτουμε τον λιναρόσπορο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί και να έχουμε ένα ομοιόμορφο, παχύρρευστο μείγμα.
Στρώνουμε το τσέρκι με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Γεμίζουμε με το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 20’.
Τεστάρουμε βυθίζοντας στο κέικ μια οδοντογλυφίδα: αν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για τη μους σοκολάτας:
Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε τη σοκολάτα και προσθέτουμε την κρέμα και το σιρόπι.
Ανακατεύουμε καλά συνεχώς και μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το άγαρ άγαρ.
Ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά και μόλις διαλυθεί, αφαιρούμε από τη φωτιά.
Μόλις το μείγμα κρυώσει λίγο, το χύνουμε στο τσέρκι, πάνω από το κέικ.
Τοποθετούμε το τσέρκι στο ψυγείο.
Για τη μους φρούτων του πάθους:
Μόλις η μους σοκολάτας πήξει, μπορούμε να συνεχίσουμε με την επόμενη στρώση.
Σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετούμε τον πολτό των φρούτων, την κρέμα και το σιρόπι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς.
Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα το άγαρ άγαρ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ώσπου να διαλυθεί.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα την κιτρινόριζα, ώσπου να έχουμε ένα ομοιόμορφο βαθυκίτρινο χρώμα.
Περνάμε το μείγμα από λεπτό κόσκινο, πιέζοντάς το με μια κουτάλα. Πετάμε τους σπόρους και κρατάμε τη λεία μους.
Μόλις η μους κρυώσει, τη χύνουμε μέσα στο τσέρκι, πάνω από τη μους σοκολάτας.
Τοποθετούμε ξανά το τσέρκι στο ψυγείο.
Για τη διακόσμηση:
Όταν έχει πήξει και η δεύτερη μους, μπορούμε να ξεφορμάρουμε το κέικ. Εάν δυσκολευόμαστε να αφαιρέσουμε το τσέρκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα λεπτό μαχαιράκι ή ένα φλόγιστρο.
Κόβουμε μερικά φρούτα σε φέτες και τα τοποθετούμε πάνω στο κέικ.
Για να διακοσμήσουμε, μπορούμε να φτιάξουμε σοκολατάκια όπως αυτά που φτιάξαμε εμείς, με κάποιο καλούπι σιλικόνης, ή να χρησιμοποιήσουμε ξύσμα κουβερτούρας.
Τέλος, πασπαλίζουμε με αποξηραμένα πέταλα βρώσιμων λουλουδιών Olympus Fields και σερβίρουμε!
Υ.Γ. Περισσότερες vegan συνταγές:
Vegan chocolate cake with passion fruit mousse
A refreshing, summery cake with chocolate and passion fruit mousse has landed on the blog today - and just looking at its vibrant colours is bound to cheer you up!
Our recipe is vegan and made completely out of ingredients from our beloved organic shop 4 Seasons. Inspiration struck when I found fresh passion fruit in their outstanding fruit section. Even though I love them and use them a lot, I realised that I have never shown you a recipe with them - so it was about time to fix that. Our cake is vegan, healthy, full of super foods and suitable for people with lactose and gluten intolerance.
Ingredients:
For a 16 cm ring
For the chocolate cake:
2 tbsp flax seeds
6 tbsp cold water
30 g sunflower seeds
70 g quinoa flour
2 tbsp tapioca starch
2 tbsp organic cocoa
50 g coconut sugar
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
60 ml olive oil
80 ml almond milk (or other plant milk)
1 tsp cider vinegar
For the chocolate mousse:
150 g vegan organic dark chocolate
240 ml almond cream (or another plant-based cream for cooking)
1 tbsp maple syrup
1 tbsp agar agar
For the passion fruit mousse:
240 ml passion fruit pulp (you’ll need around 7-9 fruits)
240 ml almond cream (or other plant-based cream for cooking)
2 tbsp maple syrup
3 tbsp agar agar
1 tsp turmeric powder
For decorating:
2-3 passion fruits
Method:
For a 16 cm pastry ring.
For the chocolate cake:
In the food processor, beat the flax seeds until ground.
Place them in a bowl and mix with the water.
Place the bowl in the fridge for 15’.
In the food processor, beat the sunflower seeds until ground.
Place the dry ingredients in the mixer’s bowl (sunflower seeds, quinoa flour, tapioca, cocoa, sugar, baking powder and soda) and mix.
Add the olive oil, milk and vinegar gradually and keep whisking.
Finally, add the flaxseeds and mix until it’s fully incorporated and you have a smooth, thick batter.
Cover the bottom of your pastry ring with aluminum foil and fill it with the batter. Smoothen the top with a spatula.
Bake in a preheated oven, at 180 degrees, for about 20’.
Test by inserting a toothpick: if it comes out dry, the cake is ready.
Remove from the oven and let it cool down completely.
For the chocolate mousse:
In a pot, at a low temperature, melt the chocolate and add the cream and syrup.
Keep mixing and as soon as the mixture starts to boil, add the agar agar.
Mix well for 1-2 minutes and as soon as its diluted, remove the pot from the stove.
As soon as the mousse cools down, pour it in the pastry ring, over the cake.
Place in the fridge to set.
For the passion fruit mousse:
As soon as the mousse is set, you can proceed with the second layer.
In a pot, heat the pulp, cream and syrup, at a low temperature and mix constantly.
As soon as the mixture starts to boil, add the agar agar and mix for 1-2 minutes, until it’s diluted.
Remove the pot from the stove and mix in the turmeric, until you have a deep, mustardy colour.
Pass the mousse through a sieve and press with a spoon. Discard the seeds and keep the smooth mousse.
As soon as the mousse has cooled down, pour it in the pastry ring, on top of the chocolate mousse.
Place the ring back in the fridge.
For decorating:
When the second mousse has set, you can demould the cake. If you can’t remove the ring, use a small knife around the edges, or warm the ring up with a torch.
Slice some fruits and place them on the cake.
You can make some chocolates using a silicone mould, like we did, or grate some chocolate on the cake.
Sprinkle with some dried edible petals and serve!
P.S. More vegan recipes!