Δροσιστική αμερικάνικη φραουλόπιτα με ζελέ

 

(English version here)

Νομίζω πως τα γλυκά με φράουλες πραγματικά δεν χορταίνονται και επομένως, όσες φραουλοσυνταγές και να σας δείξω, ποτέ δεν θα είναι αρκετές. Ανερυθρίαστα, λοιπόν, σας παρουσιάζω μία ακόμα. Σήμερα, η συνταγή μας έρχεται από την Αμερική, η οποία όταν πρόκειται για πίτες ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει. Μια υποκατηγορία, λοιπόν, των American pies είναι οι πίτες με γέμιση ζελέ, οι οποίες είναι ό,τι πρέπει για την αρχή του καλοκαιριού, γιατί είναι ανάλαφρες και δροσιστικές!

Τη φραουλόπιτα με ζελέ θα τη βρείτε σε πολλές παραλλαγές στο διαδίκτυο και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, που όπως και να το κάνουμε αρέσκονται κάπως στο ετοιματζίδικο, τη φτιάχνουν με φραουλοζελέ του εμπορίου. Προσωπικά, δεν το συμπαθώ καθόλου. Η γεύση του είναι υπερβολικά έντονη, εντελώς τεχνητή και μου θυμίζει επιδόρπιο νοσοκομείου. Οπότε γιατί να μην το φτιάξετε μόνοι σας με φρέσκιες φράουλες; Είναι πανεύκολο και θα σας δείξω τον τρόπο.

Η κρέμα σαντιγί είναι μεν προαιρετική, αλλά τη συστήνω, γιατί πραγματικά προσθέτει μια επιπλέον δροσιστική πινελιά στη συνταγή!

Υλικά:

Για μία φόρμα διαμέτρου 24 εκ.

Για τη ζύμη:

150 γρ βούτυρο ανάλατο

60 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

60 γρ αυγό, χτυπημένο

ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

2 γρ αλάτι

240 γρ αλεύρι μαλακό

Για τη γέμιση:

800 γρ φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα

20 γρ ζελατίνη σε σκόνη

1/2 λίτρο νερό

250 γρ ζάχαρη

100 γρ φράουλες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες

Για τη σαντιγί:

500 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

50 γρ ζάχαρη άχνη

λίγο εκχύλισμα βανίλιας ή σπόροι από 1/2 λωβό βανίλιας

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο, ώσπου να αφρατέψουν.

  2. Προσθέτουμε τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε ώσπου να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε, ώσπου να σχηματιστεί ζύμη.

  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη δουλεύουμε με τα χέρια μας λίγο,ώστε να ομογενοποιηθεί.

  5. Σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’.

  6. Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πάχος περίπου 1/2 εκ. Αν είναι πολύ μαλακή και κολλάει, μπορούμε να την ανοίξουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

  7. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο σκεύος και κόβουμε περιμετρικά όση εξέχει.

  8. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πηρούνι παντού και τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για 30’.

  9. Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί πάνω στη ζύμη και γεμίζουμε το σκεύος με κεραμικά βαρίδια ή φασόλια.

  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 15’.

  11. Αφαιρούμε το χαρτί και τα βαρίδια και συνεχίζουμε ώσπου η ζύμη να ψηθεί εντελώς.

  12. Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως προτού προσθέσουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση:

  1. Τοποθετούμε τα 800 γρ φράουλες μέσα στη ζύμη. Οι φράουλες που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ώριμες, αλλά όχι πολύ μαλακές.

  2. Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ, προσθέτουμε λίγο κρύο νερό και ανακατεύουμε. Την αφήνουμε στην άκρη να στερεοποιηθεί.

  3. Ζυγίζουμε τις φράουλες και τις χτυπάμε στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν πολτός.

  4. Σε μια κατσαρόλα, ζυγίζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τον πολτό από φράουλες και ζεσταίνουμε ίσα ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη.

  5. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθεί.

  6. Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη και όταν κρυώσει λίγο, χύνουμε το μείγμα επάνω στις φράουλες, ώσπου να γεμίσει η τάρτα μέχρι πάνω-πάνω.

  7. Τοποθετούμε την πίτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ώσπου το ζελέ να πήξει.

Για τη σαντιγί:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε μεγάλη ταχύτητα.

  2. Μόλις αρχίζει να πήζει, ρίχνουμε μέσα λίγη-λίγη την άχνη και προσθέτουμε και τη βανίλια.

  3. Συνεχίζουμε να χτυπάμε, ώσπου να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.

  4. Τοποθετούμε τη σαντιγί στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να σερβίρουμε.

  5. Μπορούμε να βάλουμε τη σαντιγί σε κορνέ και να σχηματίσουμε ροζέτες ή να τη σερβίρουμε σε quenelle πλάι στην πίτα.

  6. Η πίτα που μας περίσσεψε, καθώς και η σαντιγί, πρέπει να φυλαχτούν στο ψυγείο, σε τουρτιέρα ή σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.

Υ.Γ. Κι άλλες φράουλες, παρακαλώ!

 

Refreshing American strawberry jello pie

I don’t think anyone ever said “I’ve had enough strawberries.” And therefore, I could never show you too many strawberry recipes. So I shamelessly present to you one more. Today, our recipe comes from the United States, which when it comes to pies, have never let me down. A subcategory of American pies are pies with a fruit and jello filling. They are perfect for the beginning of summer, because they are light and refreshing!

You can find many recipes for jello strawberry pies online. Our American friends, who, let’s face it, do have a fondness for ready-made stuff and cheat cards when it comes to baking, tend to make it with store-bought strawberry jello. You know, the powdered stuff that comes in a little paper sachet. Personally, I hate it. It's flavour is overpowering and artificial and it reminds me of hospitals. Besides, it’s so easy to make your own jello with fresh strawberries, so I’ll show you how!

Chantilly cream is optional, but I do recommend making it, because it really adds an extra refreshing touch to the final result.

Ingredients:

For a 24 cm pie mould

For the dough:

150 g unsalted butter

60 g white caster sugar

60 g egg, beaten

zest of 1 lemon (optional)

2 g salt

240 g soft flour

For the filling:

800 g strawberries, hulled and cut into four

20 g powdered gelatine

1/2 lt water

250 g sugar

100 g strawberries, hulled and chopped.

For the Chantilly:

500 ml double cream

50 g powdered sugar

seeds from 1/2 vanilla stick or some vanilla extract

Method:

For the dough:

  1. In the mixer’s bowl, whisk the sugar and butter until fluffy.

  2. Add the eggs and zest until homogenised.

  3. Add the flour and salt and beat until you have a dough.

  4. Transfer the dough onto a floured surface and work it with your hands, until smooth.

  5. Shape it into a ball, cover in cling film and place it in the fridge for 30’.

  6. Roll it out with a rolling pin on a floured surface, to a thickness of 1/2 cm. If it’s too soft, you can roll it out on a piece of baking paper.

  7. Transfer it to the pie mould and cut the excess around the sides.

  8. Pierce it with a fork and place it in the fridge for 30’.

  9. Cover it with baking paper and fill it with ceramic weights or beans.

  10. Bake in a preheated oven, at 170 degrees, for 15’.

  11. Remove the paper and beans and keep baking until completely cooked.

  12. Remove the pie from the oven and leave it to cool down completely before adding the filling.

For the filling:

  1. Place the 800 gr of strawberries inside the dough. The strawberries you’re going to use must be ripe, but not too soft.

  2. Put the gelatine in a bowl, add a little bit of cold water and leave it to bloom.

  3. Put the 100 g strawberries in the food processor and beat to pulp.

  4. In a pot, weigh the water, sugar and strawberry pulp and heat up just until the sugar is dissolved.

  5. Remove the pot from the stove, add the gelatine and mix until it melts.

  6. Leave the pot on the side. When the mixture has cooled down, pour it inside the pie mould, on top of the strawberries, until the mould is filled to the brim.

  7. Place the pie in the fridge for at least an hour, or until the jello has set.

For the Chantilly cream:

  1. In the mixer’s bowl, whisk the cream on a high speed.

  2. As soon as it starts to thicken, add the sugar gradually, as well as the vanilla.

  3. Keep beating, until you have a thick Chantilly cream.

  4. Place the Chantilly in the fridge until you’re ready to serve.

  5. You can put it in a piping bag and shape rosettes or serve it next to the pie in a quenelle.

  6. The leftover pie, as well as the Chantilly, needs to be kept in the fridge, in an airtight container or cakebox.

P.S. More strawberries, please!

 


 
Previous
Previous

Vegan κέικ με σοκολάτα και μους από φρούτα του πάθους

Next
Next

Brownies με εσπρέσο και bitter σοκολάτα