Brownies με εσπρέσο και bitter σοκολάτα

 

(English version here)

Bitter σοκολάτα και δυνατή γεύση καφέ μαζί, συνδυασμός εκρηκτικός δηλαδή -εγώ προσωπικά τρελαίνομαι για αυτόν. Δηλαδή, εντάξει, μην κοροϊδευόμαστε, για σοκολάτα μιλάμε, όπως και να μου τη σερβίρεις, θα μου αρέσει - αλλά αυτή η κουβερτούρα της ΙΟΝ με 72% κακάο δίνει στα γλυκά άλλη γεύση.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: υγρό brownie με μαύρη σοκολάτα & εσπρέσο - και δεν τελειώσαμε εδώ… Από πάνω, γλάσο με σοκολάτα και έξτρα καφέ - για δοκιμάστε το! Αυτή η συνταγή είναι για εσάς που αγαπάτε τις δυνατές συγκινήσεις.

Υλικά:

(Για ένα ταψί 20x20 εκ.)

Για τα μπράουνις:

220 γρ βούτυρο ανάλατο

120 γρ κουβερτούρα ΙΟΝ κακάο 72%

400 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

4 αυγά

60 γρ αλεύρι μαλακό

60 γρ κακάο ΙΟΝ

4 κτγ εσπρέσο στιγμιαίος διαλυμένος σε 2 κτσ βραστό νερό

½ κτγ αλάτι

200 γρ σταγόνες σοκολάτας ΙΟΝ (προαιρετικά)

Για το γλάσο:

340 γρ κουβερτούρα ΙΟΝ κακάο 72%

120 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

110 γρ βούτυρο ανάλατο

4 κτγ εσπρέσο διαλυμένος σε 2 κτσ βραστό νερό

2 κτσ μέλι της επιλογής μας

Μέθοδος:

Για τα μπράουνις:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη τη ζάχαρη με τα αυγά, ώσπου να αφρατέψουν.

  2. Σε μπεν μαρί, λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη σοκολάτα.

  3. Χύνουμε το μείγμα σοκολάτας/βουτύρου μέσα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη ώσπου να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

  4. Σε ένα δεύτερο μπολ, ζυγίζουμε το αλεύρι, το κακάο, τον εσπρέσο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

  5. Προσθέτουμε τα υλικά του δεύτερου μπολ στο πρώτο και ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθούν.

  6. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε ξανά.

  7. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι, το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 40-50 λεπτά.

  8. Για να δούμε εάν τα μπράουνις είναι έτοιμα, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους. Δεν θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνή, γιατί θέλουμε τα μπράουνις να κρατάνε υγρασία, αλλά θα πρέπει να μη συγκρατεί ολόκληρα κομμάτια υγρού μείγματος καθώς τη βγάζουμε. Επίσης, η επιφάνεια των μπράουνις θα πρέπει να έχει στερεοποιηθεί και να «κρακελάρει».

  9. Βγάζουμε τα μπράουνις από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν εντελώς προτού τα καλύψουμε με το γλάσο.

Για το γλάσο:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε την κουβερτούρα τεμαχισμένη.

  2. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί, μαζί με το βούτυρο, τον εσπρέσο και το μέλι.

  3. Μόλις το μείγμα βράσει, το χύνουμε μέσα στο μπολ με την κουβερτούρα. Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, για να μην ενσωματώσουμε αέρα, ώσπου να έχουμε ένα λείο, ομοιόμορφο γλάσο.

  4. Μόλις το γλάσο κρυώσει λίγο, αλλά πριν αρχίσει να πήζει, το χύνουμε μέσα στο σκεύος όπου ψήσαμε τα μπράουνις.

  5. Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Όταν το γλάσο έχει πήξει, βγάζουμε το σκεύος από το ψυγείο, ξεφορμάρουμε και κόβουμε τα μπράουνις σε τετράγωνα κομμάτια.

  6. Αν θέλουμε, μπορούμε να στολίσουμε τα μπράουνις με κάποιο σοκολατάκι ή με ένα πλακάκι κουβερτούρας ΙΟΝ κακάο 72%. Εμείς φτιάξαμε μικροσκοπικά σοκολατάκια που μοιάζουν με κόκκους καφέ, χρησιμοποιώντας ένα καλούπι σιλικόνης!

  7. Σερβίρουμε τα μπράουνις σε θερμοκρασία δωματίου και όσα μας περισσέψουν τα φυλάμε στο ψυγείο σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς, για 4-5 μέρες.

Υ.Γ. Λατρεύετε κι εσείς τη σοκολάτα;

 

Brownies with espresso & bitter chocolate



Bitter chocolate and a strong coffee flavour together make an explosive combination - personally I adore it. Well, let’s face it, it’s chocolate, whatever form or shape it’s in, I’m guaranteed to like it - but ION dark chocolate 72% cocoa gives desserts an extra wow factor.

So, we’ve got moist brownies with dark chocolate and espresso - and wait, there’s more… On top of that, a smooth glaze with dark chocolate and extra coffee - just try it! This recipe is for all of you who are fans of strong excitements in life.

Ingredients:

(For a 20x20 cm tray)

For the brownies:

220 g unsalted butter

120 g ION dark chocolate 72% cocoa

400 g white caster sugar

4 eggs

60 g soft flour

60 g ION cocoa

4 tsp instant espresso coffee diluted into 2 tsp boiled water

½ tsp salt

200 g ION chocolate chips (optional)

For the glaze:

340 g ION dark chocolate 72% cocoa

120 ml double cream

110 g unsalted butter

4 tsp instant espresso diluted into 2 tsp boiled water

2 tbsp honey of your choice

Method:

For the brownies:

  1. In a big bowl, whisk the sugar and eggs, until fluffy.

  2. In a bain marie, melt the butter and chocolate.

  3. Pour the melted chocolate and butter inside the bowl with the eggs and sugar and whisk until homogenised.

  4. In a second bowl, weigh the flour, cocoa, espresso and salt and mix.

  5. Add the ingredients of the second bowl to the first and mix until homogenised.

  6. If you want, add the chocolate chips and mix.

  7. Lay the tray with baking paper and transfer the mix inside.

  8. Bake at 180 degrees, in a preheated oven, for 40-45 minutes.

  9. To check if the brownies are ready, insert a toothpick in the centre. It mustn’t be relatively, but not completely dry, because we want the brownies to still be moist when we remove them from the oven. Their surface needs to be solid and cracked.

  10. Remove the brownies from the oven and wait for them to cool completely before adding the glaze.

For the glaze:

  1. Chop the chocolate and put it in a big bowl.

  2. Put the cream in a pot to heat, along with the butter, espresso and honey.

  3. As soon as it boils, pour the mixture on top of the chocolate. Wait a few seconds and then mix softly, so that you don’t incorporate any air, until you have a smooth glaze.

  4. As soon as the glaze cools down a little bit, but before it starts solidifying, pour it on top of the brownies.

  5. Place the tray in the fridge for 1-2 hours. When the glaze is solid, remove from the fridge, demould and cut the brownies into squares. If you want, you can decorate the brownies with some grated ION 72% cocoa chocolate or pieces of chocolate. We made tiny chocolates that look like coffee beans, using a silicone mould!

  6. Serve the brownies at room temperature and keep the leftovers in an airtight container, in the fridge, for 4-5 days.

P.S. Do you love chocolate as much as we do?

 
 
Previous
Previous

Δροσιστική αμερικάνικη φραουλόπιτα με ζελέ

Next
Next

Μπισκότα Linzer με κακάο, γεμιστά με Nucrema